Španělská vláda schválila přidělení 150 milionů € na pomoc pro poslední migraci zemského televizního vysílání.

Ve Španělsku, s vysokou penetrací pozemního vysílání, se jedná o třetí digitální přechod, kterým tato země prochází, přičemž finanční prostředky jsou v tomto případě přiděleny divákům pro přelaďování antén a rozvodů. Majitelé domů budou moci dostávat od 104,30 € do 677,95 € za účelem přizpůsobení svých antén a získání nového televizního vybavení v závislosti na dříve instalované infrastruktuře domovních rozvodů.

K TÉMATU:

Schválené fondy jsou však výrazně nižší než 289 milionů € vyčleněných na druhou digitální migraci v roce 2015. Druhá migrace byla ukončena k 31. březnu 2015 a přibližně 13 milionů domácností přeladilo své antény, aby uvolnilo pásmo 800 MHz pro nasazení 4G. Toto uvolnění bylo skutečně zahrnuto do státního rozpočtu, přičemž ale bylo použito pouze 103 mil. € z plánovaných 289 mil. €.

Skupina TdT / TelevisiónAbierta (Otevřená televize), která zastupuje všechny hlavní hráče zemského vysílání DTT, vyzvala španělskou vládu, aby pro přechod stanovila „přiměřenou dobu simulcastingu a spuštění migračního plánu“ a uvolnila více peněz na kompenzaci nákladů na souběžného vysílání dvou signálů po dobu 12 měsíců, pro který televizní operátoři žádají o náhradu až do výše 40 mil. € na financování zvýšených nákladů. Výše zmíněná dotace ve výši 150 mil. € je určena jen na úpravu antén v přibližně 850.000 budovách.

Itálie plánuje vydražit frekvence v pásmu 700 MHz společně s dalšími dvěma pásmy za 3,2 miliardy euro

Nový plán přechodu DTT zajistí, že provozovatelé vysílání uvolní aktuální pásmo 694-790 MHz pro využití službami 5G. Místo toho se přesunou do pásma 470-694 MHz s rádiovými kanály od 21 do 48 s osmi digitálními multiplexy. To má být realizováno do června 2020, kdy domácnosti budou muset přeladit.

V přímé návaznosti na to, a po příkladu Velké Británie, Německa, Francie a Itálie, ustaví Španělsko národní fórum pro UHD (Ultra HD), které má napomoci rozvoji trhu. Asociace UHD, kterou podporuje skupina Medina Media, zahájí svou činnost na summitu 4K v Malaze 8. listopadu 2019. Bude otevřena všem společnostem, nadnárodním společnostem, výrobcům a odborníkům, kteří se podílejí na trhu s UHD (zdroj: www.digitaltveurope.com).