UVNITŘ SEZNAM – Veřejnoprávní multiplex 1 vypne 27. listopadu nejen hlavní pražské vysílače, ale i jedenáct dalších dokrývačů ve středních a západních Čechách.

Nejen Praha zažije koncem letošního roku premiéru vypínání současného pozemního televizního vysílání ve standardu DVB-T. Česká televize, která stejně jako při první televizní digitalizaci převzala roli tahouna přechodu na nový vysílací standard, totiž 27. listopadu nevypne pouze hlavní pražské vysílače na Žižkově a Cukráku, ale i 11 návazných dokrývačů ve Středočeském a Plzeňském kraji. Bez přijímače DVB-T2/HEVC se tedy na letošní Vánoce neobejdou ani diváci v Příbrami, Berouně, Zbirohu, Kamýku nad Vltavou, Jincích, Choceradech, Komárově, Zaječově, Holoubkově a Strašicích. Většinou jde o lokální dokrývače s minimálním pokrytím, v případě Příbrami se ale bude vypínat celá jednofrekvenční síť složená ze středně silného vysílače a tří dokrývačů.

Pozor si musí dát i diváci v Plzeňském kraji

Nepůjde přitom pouze o vysílače a dokrývače provozované Českými Radiokomunikacemi (CRA), které pro ČT smluvně zajištují technický provoz veřejnoprávního multiplexu 1. Pět vypínaných lokalit pomáhají veřejnoprávní televizi pokrývat menší operátoři, konkrétně společnosti B+TV a Kuspola. Hlavní vypínané vysílače ale provozují CRA – jde o pražský Žižkov a Cukrák, dále o slabší vysílač Příbram – kopec Praha, který zásobuje signálem další dokrývače Příbram – Březové hory, Komárov a Zaječov. Většina vypínaných dokrývačů ale odebírá primární signál z hlavního středočeského vysílače Praha – Cukrák. Ve čtyřech případech jde o opakovače, které šíří multiplex 1 na stejném kanálu 53 jako Cukrák: berounský vrch Děd, Zbiroh, Chocerady a Kamýk nad Vltavou.

V dalších třech případech jde o převáděče. Jeden je ve středních Čechách (Jince na kanálu 32) a dva již v Plzeňském kraji (Holoubkov a Strašice na kanálu 33). Listopadové vypínání multiplexu 1 tak rozhodně nezasáhne pouze pražské diváky, i když u západočeských dokrývačů jde vyloženě o lokální záležitosti s pokrytím konkrétní obce. Je však pravděpodobné, že obyvatelé těchto obcí nebudou zasaženi připravovanou podzimní informační kampaní, jež bude cílit především na pražské a středočeské diváky. Pokud si však včas nezajistí set-top box nebo televizor s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC, budou od 28. listopadu bez programů České televize. Problém může také nastat tam, kde dokrývače ČT po přechodu na DVB-T2 nebudou pokračovat.

Některé dokrývače DVB-T skončí bez náhrady

Přechodová síť 11, jejímž prostřednictvím ČT vysílá souběžně s multiplexem 1 v novém standardu DVB-T2, není aktuálně dostupná ve všech lokalitách, kde se bude 27. listopadu vypínat multiplex 1. Diváci ji nenaladí například v Kamýku nad Vltavou, Komárově, Zaječově, Zbirohu, Holoubkově a Strašicích. Pokud mají antény nasměrované na tyto dokrývače, budou je muset přesměrovat na jiné vysílače a případně využít zesilovače signálu. Domácnosti napojené na společné televizní antény (STA) si musí navíc včas zajistit úpravu STA, která spočívá v přidání kanálových vložek pro nový vysílací kanál veřejnoprávní sítě ve standardu DVB-T2. S těmito úpravami není radno vyčkávat, protože listopadový termín vypínání prvních vysílačů a dokrývačů ČT se rychle blíží.

Přechod na příjem programů České televize ve standardu DVB-T2 jistě uvítají zejména ti diváci, kteří dosud kanály ČT sledovali ve standardním rozlišení obrazu. V síti nové generace DVB-T2 je totiž všech šest programů ČT dostupných ve vysokém rozlišení obrazu (Full HD), což byla dosud doméně spíše placených televizních služeb – satelitu, kabelu nebo IPTV. Pozemní cestou bylo možné do loňského října v DVB-T sledovat HD verze programů ČT 1, ČT 2 a ČT Sport, ale už ne zpravodajskou ČT 24, dětský kanál ČT Déčko a kulturní ČT art. Vypnutím multiplexu 1 přejde Česká televize v pozemním vysílání výhradně na vyšší rozlišení obrazu a ve standardní kvalitě již vysílat nebude. Obdobné plány má i v dalších vysílacích platformách, které jsou však pro koncové diváky zpoplatněné.

Štítky