Čínský Hisense představil „údržbovou knihu“ pro svůj první televizor OLED. Poučit se z ní ale mohou i majitelé přístrojů jiných značek.

Když se podíváte do příruček jednotlivých výrobců televizorů OLED vidíte, že každý k tomu přistupuje trochu jinak a každý také má trochu jinak naprogramovanou automatickou údržbu panelu. A přitom drtivá většina obrazovek – naprosto drtivá – pochází od LG.

K TÉMATU:

Hisense nyní vytvořil, pro svůj první přístroj s obrazovkou nevyžadující podsvícení, tedy s OLED, jakousi „kuchařku“. Pojďme se podívat, co doporučuje, resp. jak má díky ní zajištěnu dlouhou životnost panelu. V této souvislosti je třeba podotknout, že do všech televizorů OLED s obrazovkami LG jsou od roku 2016, včetně, montovány panely s udávanou životností 20 let (při sledování 4 hod. denně).

Údržba panelu OLED u Hisense.

Kroky jsou následující…

  • Po čtyřech hodinách provozu televizoru se má nabídnout aktivace asi deseti minutového procesu údržby, kterou ale můžete odložit na dobu po vypnutí TV, tedy po uvedení do pohotovostního režimu. Během procesu je obrazovka vypnuta a má blikat červená LED dioda.
  • Pokud není údržba z jakýchkoli důvodů provedena, je automaticky odložena na další zapnutí, resp. na další den. Jestliže není provedena 100 hodin, je třeba ji spustit manuálně.
  • Jednou za rok se pak provede asi hodinu trvající „obnova panelu“, tzv. refresh pixelů, tedy obrazových bodů. Tato položka však nebyla zcela jasná, protože na jiném místě bylo uvedeno, že se provede po 1500 hodinách provozu, což tak nějak – při sledování 4 hod. denně – odpovídá.

Stejně jako v případě televizoru OLED jakékoli jiné značky, Hisense důrazně nedoporučuje vytahovat přístroj po uvedení do pohotovostního režimu ze zásuvky, tedy natvrdo ho odpojovat od 230 V. Pak by totiž nemohla být provedena ani běžná údržba a protože si ji televizor pamatuje, případné problémy by se jen vršily.

Hisense také, podle zaslané prezentace, myslel i na prodejce, kteří někdy (často) vypínají televizory najednou, a to fyzickým odpojením od napájení. Pokud televizor zná čas přerušení přívodu 230 V, může si patnácti minutovou údržbu automaticky provést půl hodiny před ní. Zmiňovaná obnova pixelů obrazovky (Panel Refresh Program) je v režimu „Prodejna“ nastavena na 600 hodin provozu.

Štítky