AKTUALIZOVÁNO: Jak jsme se už na Televizním webu zmiňovali, společnost TCL minulý rok expedovala více než 28 mil. přijímačů. Podívejme se, jak vypadá jedna ze dvou řad před nedávnem uvedených na český trh. Zajímavá je už jen tím, že používá Android TV 9.0.

AKTUALIZOVÁNO, 6. 2. 2020: protože se množí dotazy ke zprovoznění HbbTV („červené tlačítko“) na televizorech TCL, tady je návod. Na dálkovém ovladači (nikoli v menu na tlačítku Home!) zmáčkněte tlačítko ozubeného kolečka (Nastavení) a dále postupujte podle obrázku níže.

V tomto menu je třeba po instalaci TV a jejím připojení k internetu povolit službu HbbTV.

 

V prodeji je od konce července a kombinuje štíhlý kovový design s klasicky lesklou obrazovkou s rozlišením Ultra HD (4K). Nabízena je v úhlopříčkách 109 cm (43ʺ, 9990 Kč), 127 cm (50″), 140 cm (55″), 152 cm (60″), 165 cm (65″) a 191 cm (75ʺ) a jak vidíte na snímcích, obrazovka je usazena na jakémsi tubusu, což vypadá velice pěkně. Jen mě při pohledu na první snímky zajímalo, zda má tubus na uzavřených koncích nějaké tlačítko třeba pro vypnutí, nebo zda tu náhodou nemá maličké „basáčky“. Není tu sice nic, ale i tak je design na prodejně, či na webu, nepřehlédnutelný. A když jsem u toho – širokopásmové reproduktory vyzařují do podstavce a zespodu najdete i elektronické tlačítko pro zapnutí a vypnutí televizoru.

K TÉMATU:

Co se týče výbavy, někde se můžete dočíst o WCG (rozšířený barevný gamut) a zejména o dvojici rozhraní USB 2.0, což je i na oficiálních stránkách produktu. WCG by televizor mít neměl a bylo by divné, kdyby ho při necelých 10.000 Kč, které za něj zaplatíte měl. Co rozhodně nemá, je dvojice USB, protože k vidění bylo pouze jedno. Překvapivé je Bluetooth (verze neuvedena) s profily A2DP a HID, zabudování DLNA 1.5 bez podpory externích titulků ve videu je už zcela běžné i v této kategorii. Překvapila ale i udávaná podpora sdílení obrazovky přes Wi-Fi Miracast prostřednictvím aplikace T-Cast, zabudovaný Chromecast je pak už součástí aktuálních verzí operačního systému Android TV.

TCL překvapilo HbbTV 2.0, zejména při dané ceně a faktu, že s ním nebyl na českých aplikacích jediný problém.

Tradiční instalace

Samotné propojení panelu a podstavce – dvojice kovových (!) nožiček – je snadné. Stačí je jen přišroubovat, takže je montáž dílem okamžiku. Softwarová instalace představuje klasický Android TV se spoustou souhlasů s čímsi, dotazem na udání polohy, připojením na domácí síť, resp. internet (u Wi-Fi je nutno zadat heslo), atd., atd. Mimochodem spuštění prvotní instalace, resp. návrat do továrního nastavení, které jsem zpočátku vůbec nemohl najít je až v menu Google Android TV na posledním bodě („Obnovit“). Pro jistotu si následně ještě po instalaci v tomto menu zkontrolujte volbu pro rychlé zapnutí TV; to byste ale měli udělat u každého televizoru. U TCL volbu najdete v bodě Napájení menu Googlu a po instalaci by měla být vypnuta. Myslete na to, protože je zásadně důležitá pro spotřebu v pohotovostním režimu k čemuž se ještě dostaneme.

Po naladění tuneru se stanice uloží do seznamu, který můžete upravit, a to buď formou oblíbených kanálů nebo jejich fyzickým setříděním. V obou případech to ale není tak snadné, jak by mohlo být. S výhodou si však můžete vždy vybrat více stanic a ty na novou pozici přesunout najednou. A tohle je funkce, která mi chybí u mnohých a podstatně dražších přístrojů. A hodí se i u „pozemáku“, kde se mi běžně naladí i přes sto stanic.

Kolem OK najdete kontextové menu, vstupy a výstupy, tlačítko domovské nabídky či třeba Back (zpět). Po ruce je i EPG, a to nebývá pravidlem.

Excelentní „dálka“, solidní ovládání

Dálkový ovladač je tradiční a jako z jiného světa. Široký je jen nějakých 38 mm, ale výborně padne do ruky. Rozložení tlačítek je naprosto parádní, u nás velmi využívané EPG je vysloveně po ruce a navíc jsou tlačítka kolem kurzorového kříže s OK uprostřed umístěna ve dvou výškových hladinách, což dnes už neuvidíte. Ovládání je postaveno zejména na práci se šipkovými tlačítky a Back (zpět). Exit se chovalo poněkud nevypočitatelně a většinou jen jako Zpět, což platilo i v domovské nabídce. Tak jak má fungovalo v menu nastavení a také v EPG, které ukončovalo.

Z domovské nabídky se s použitím Exit nedostanete a musíte sáhnout po ikoně TV, která je ovšem standardně na úvodní liště kdesi vpravo, což je bohužel u Android TV naprosto běžné i u konkurence; pokud je ikona vůbec v základu k dispozici a nemusíte ji na první lištu teprve umístit. Naštěstí jsou nabídky i ve verzi 9 upravitelné stejně, jako u Android TV 8, takže vás mohu odkázat na samostatný článek na toto téma.

Vyvolání seznamu naladěných stanic je trochu schizofrenní, protože je tu tlačítko List u něhož výpis fungoval vždy, a také OK přes které se seznam kanálů objevil jen někdy.

Menu nastavení tu v zásadě dvojí, jako skoro u všech přístrojů s Android TV. Bohužel se to podle mého, při přístupu Googlu k televizorům, jinak efektivně udělat nedá. TCL tak nabízí – přes tlačítko dálkového ovladače (ozubené kolečko) – tradiční „televizní“ menu s kolováním v nabídkách, s obrazem, zvukem a také obecnými nastaveními. Vše ještě doplňuje kontextová nabídka, kterou představuje tlačítko se třemi čárkami.

Druhé menu najdete na tlačítku Home (domovská nabídka) a jsou tu zejména nastavení samotného operačního systému vztažená k zařízení, zjištění verze o. s. (9.0), zapnutí či vypnutí vaší polohy, atd., atd. V tomto menu ale také kupodivu najdete volbu návratu k továrním hodnotám, která měla být v menu TV a také volbu Napájení. Zde už bylo zapnuto tzv. rychlé spuštění, které by po správné úvodní instalaci mělo být vypnuto.

Zapnutá volba znamená probuzení z pohotovostního režimu za asi 8 s, jestliže ji vypnete, trvá mu to podstatně déle (40 s), avšak spotřeba v pohotovostním režimu je významně nižší. A ta je v tomto okamžiku skutečně obdivuhodná – < 0,22 W.

Pozor si ještě dejte na probuzení po domácí síti a některé aplikace – zejména Youtube – si ho zapínají samovolně a bez upozornění. Následně spotřeba v pohotovostním režimu klidně přesáhne i 1 W, přičemž ještě záleží na druhu připojení k LAN. A pokud navíc povolíte rychlé zapnutí TV, může být spotřeba v pohotovostním režimu ještě vyšší. Kolik to je, se však neudává.

Po programové nabídce se kupodivu nemůžete volně pohybovat. Najetí na jiný pořad na jiné stanici vyvolá automatickou změnu kanálu v tuneru.

EPG bez obrazu, ale i bez přerušení zvuku, bezproblémové HbbTV 2.0

Programová nabídka zobrazí pořady pro sedm stanic, zvuk běží na pozadí, obraz vidět není. OK na pořadu ukáže podrobnější popisku a čas začátku a konce, který v celkovém náhledu není vidět. Zde si také můžete zadat připomenutí pořadu, ale televizor se z pohotovostního režimu neprobudil.

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, najetí na nový pořad na jiné stanici sebou nese automatickou změnu kanálu a – naštěstí – také stažení programové nabídky (pokud se nacházíte na jiném multiplexu). Jestliže si chcete výpis pořadů omezit, můžete k tomu použít filtr s celou řadou kategorií.

HbbTV nebylo po instalaci povoleno, ale v menu nastavení je to velmi snadné a hlavně není třeba instalovat žádnou aplikaci. Při zkoušení na hlavních stanicích, včetně Novy, pak hybridní televizní vysílání pracovalo bez problémů. Nekompatibilita s verzí dvě, která je tu už k dispozici, nebyla u českých aplikací pozorována. Pro vás to znamená připravenost na budoucnost, protože HbbTV 2.0 nepochybně dorazí i k nám.

Sdílení obrazovky jsem vyzkoušel se dvěma mobilními telefony a kvalita v obou případech nebyla až tak vysoká, jakou jsem očekával, a to kupodivu ani přes Chromecast u Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 a Samsung Galaxy A9 aktualizovaným na Android 9.0. Jakoby si televizor s mým domácím řetězcem příliš nerozuměl, což se pochopitelně stát může a občas se to i stává.

Vyzkoušel jsem rovněž připojení dvou bezdrátových klávesnic s dotykovými destičkami: Logitech K400 Plus TV a Tesla TEA-0001, což je mini klávesnice.

V obou případech to klaplo na výbornou a pracovala dokonce i řada speciálních tlačítek jako třeba Home či Back. Jen jste díky jedinému zabudovanému rozhraní USB přišli o možnost přehrávat přes něj typicky multimédia, protože je sem třeba zasunout příslušný komunikační člen.

Aplikace z Google Store

Protože máme na vyzkoušení první televizor značky, podívali jsme se důkladněji na kompatibilní aplikace z tržiště Googlu. Pokus nainstalovat videotéky Banaxi, Prima Play a Voyo, a také aplikace České televize, nedopadl a vyhledávač je ani nenalezl. A jak je u Google Android TV podivným zvykem, tržiště Store vám to ani neoznámí a jednoduše zobrazí jiné aplikace, které ovšem s vyhledávacím řetězcem nemají zhola nic společného. Tak se mi například při zadání „HBO GO“ objevila – jako druhá v pořadí hned za HBO – Lepší.TV (internetová televize). Instalace obou aplikací však proběhla v pořádku stejně, jako u Seznam.cz TV, Pohádek, televize Markíza a video přehrávače VLC Player.

HBO GO pracovalo bez sebemenších potíží a také navazovalo na pořad mezitím přehraný na jiném zařízení. Zprovoznění aplikace v televizoru jako obvykle zařídíte přes zadání aktivačního čísla ve webovém prohlížeči typicky na počítači, jen musíte mít obě zařízení napojena k internetu přes stejný směrovač. Je to v podstatě hračka, bez nutnosti zadávat přihlašovací jméno a heslo na softwarové klávesnici na obrazovce. V tomto případě by to ale stejně byla hračka, protože napojené skutečné klávesnice, pracovaly výborně.

Lepší.TV překvapila nastavením nízké obrazové kvality hned po instalaci, takže první co musíte udělat je změna. Jinak tu pracovalo vše obvyklé, včetně nahrávání pořadů a problém nebyl ani s nově zavedenými rozhlasovými stanicemi. S povděkem jsem kvitoval, že byla změněna základní instalaci tak, že se už v přehledu pořadů neukazují fotografie, což ho dělalo hodně nepřehledným. Pokud se vám to naopak líbí, můžete si to v nastavení změnit. Při delším využívání aplikace se ukazovalo, že občas zlobí rychloposuv, resp. jednou funguje lépe a jindy hůře.

Pohádky, Televize Seznam a Markíza byly při krátkém zkoušení funkční, VLC Player pracoval spolehlivě jak s videem na USB, tak ze síťového zdroje. V tomto okamžiku neměl také problém s externími titulky ve videu, což zabudovaný přehrávač neumí.

Televizor se choval při instalaci aplikací z Google Store vcelku korektně, jen z neznámých důvodů občas vyskakoval do televizního vysílání. Většinou když jsem mu zadal instalaci tří, čtyř aplikací najednou. V tomto okamžiku je všechny nainstaloval a pak se odebral do televizního tuneru. Zajímavé je, že při dalším vstupu do Google Store zůstal vyhledávací řetězec zachován.

Zjišťovat multimediální kompatibilitu nemá u přístrojů s Androidem příliš smysl (snad vždy nějakou aplikaci najdete) a tak jsem využil zabudovaného přehrávače a vyzkoušel obsah s technologií HDR. Ten televizor, který ho zvládá ve standardech HDR10 a HLG (Hybrid Log Gamma), divákovi správně oznámí, což je velmi potěšující stejně, jako nastavení HDR na výraznější (zkoušeno pouze HDR10), což se dnes skoro nevidí. Opět ale zdůrazňuji, že podání obsahu s HDR je vysoce individuální a jde vlastně o to, abyste scénu viděli jakoby vlastníma očima.

K multimédiím ještě jednu poznámku: na stránkách produktu jsem narazil na to, že byla udávána kompatibilita videa maximálně do rozlišení Full HD, 1080p. V parametrech ke stažení už bylo vše v pořádku a v praxi potíže (jen drobná škobrtnutí) nebyly. Ultra HD (4K) se přehrávalo jak s kompresí HEVC, tak s H.264. Správce souborů navíc nabídne výtečný dvousloupcový výpis, což se dnes snad vůbec nevidí, a také dovolí přehrát multimediální soubory bez předvýběru druhu (foto, video, hudba).

Menu nastavení ve kterém jde na všech úrovních kolovat bohužel nenabízí zejména volbu vypnutí obrazovky a poslech pouze zvuku a neumí to ani menu kontextové. Nabídka je ukryta hlouběji v menu nastavení.

Rozhodně solidní práce

Televizor tu a tam vykazoval drobné potíže. Například po zapnutí nešlo někdy i minutu spustit EPG, jindy jen zvolna, jakoby váhavě, měnil obrazové režimy u nichž byl – také někdy – znát velmi pozvolný náběh změny (standardní / dynamický). Chod operačního systému byl ale stabilní a v tomto směru neměl přístroj naprosto žádné problémy, jako třeba samovolné restartování pozorovatelné typicky u nižších verzí Android TV (7.0).

Mezi mínusy nepochybně můžeme započítat pouze jedno rozhraní USB a někdy i pomalejší operace projevující se v o trochu delším náběhu vybrané funkce. Není to ale nic tragického (řádově nižší sekundy) a nejspíše je to jen cena za velmi levný přístroj, což je snadno omluvitelné a hlavně pochopitelné.

Ovládání je překvapivě solidní, a to i v případě práce přímo s operačním systémem Android TV i když i tady jsou tu a tam znát firmwarové legrácky – například když se vám v nabídce Home objeví dávno vymazaná lišta. V každém případě je dálkový ovladač jeden z nejlepších jaké jsem kdy u televizoru viděl a tady TCL boduje i proti dalším masovým značkám.

Samotná verze Android TV 9.0 nabízí obdobné možnosti jako osmička (změny jsou kdesi uvnitř), která přišla se zásadním vylepšením, totiž s úpravou, resp. schopností odstranit drtivou většinu vodorovných nabídek na domovském tlačítku (sláva!!!). Nápověda jak to udělat – a jak také vymazat či přesunout ikony jednotlivých aplikací – však stále chybí. To je ale třeba přičíst na vrub Googlu stejně, jako neschopnost kolování ve velmi dlouhých vodorovných nabídkách, které se objeví po instalaci. Takže vymazávejte a přesouvejte!

Na druhou stranu TCL odvedlo velmi dobrou práci při rozdělení menu nastavení tím, že důsledně dbalo na oddělení obrazových a zvukových funkcí televizoru od úprav samotného Androidu. Tím pochopitelně udělalo případným majitelům službu i když se to někdy může zdát trochu schizofrenní a některé volby by z těch systémových zasluhovaly přesunout do menu TV (zejména Napájení). V každém případě je TCL 43EP660 jeden z nejlépe ovladatelných televizorů s Androidem jaký jsem kdy viděl a také jeden z nejnadějnějších. Zdůraznit bych ovšem ještě měl rozumný poměr cena/výkon, resp. cena/obraz/zvuk i když obraz jako takový nemá smysl posuzovat (určitě je lepší než bych při dané ceně čekal). Celkově vzato je to podle mého velké překvapení.

Hodnocení

  • PRO: výtečná cena, poměr cena/výkon, solidní HDR10, elegantní design, Android TV 9, excelentní dálkový ovladač s parádním rozložením, HbbTV 2.0, stabilní chod a dobrá sladěnost hardwaru s firmwarem
  • PROTI: pouze jedno USB, někdy pomalejší operace, chybí nápověda pro editaci nabídky Home