Multiplexy 2 a 3 upravily termíny vypínání vysílačů ve Voticích, Brně a Mikulově. Změny jsou to ale kosmetické v řádu dnů, měsíc vypínání se nemění.

Úpravy termínů vypínání některých základních vysílačů a dokrývačů celoplošných multiplexů 2 a 3 vysílajících ve standardu DVB-T oznámily České Radiokomunikace (CRA). Změna se dotkne diváků v části Středočeského a Jihomoravského kraje. Posun termínů ale není zásadní, oproti údajům zveřejněným v Technickém plánu přechodu na DVB-T2 se nemění měsíc, v němž by mělo dojít k vypnutí daného vysílače. Operátor tak pouze upřesnil konkrétní dny. V případě multiplexu 2 se to týká základních vysílačů velkého výkonu na jižní Moravě. Původně chtěly CRA vypínat brněnské vysílače Kojál, Hády, Barvičova a mikulovský Děvín postupně a s několikadenním odstupem, podle nového rozpisu se tak stane ve stejný den.

Změny se dotknou vysílacích sítí Českých Radiokomunikací

Úplný konec DVB-T? 29. června 2020

Termín vypínání multiplexu 2 na hlavním jihomoravském vysílači Kojál zůstává stejný – 4. květen 2020. Na dalším brněnském vysílači Hády měl multiplex 2 původně skončit 6. května 2020, nově se tak stane již 4. května 2020. Třetí brněnský vysílač Barvičova nevypne multiplex 2 v termínu 11. května 2020, ale také 4. května 2020. A konečně mikulovský Děvín neukončí vysílání multiplexu 2 o dva týdny později než Kojál, tedy 18. května 2020, ale také 4. května 2020. Stejná změna se dotkne i dokrývače multiplexu 2 v Náměšti nad Oslavou, kde rovněž dojde o dvoutýdenní zkrácení termínu vypínání na 4. května 2020. Multiplex 2 tak na jihu Moravy vypne střihem stejně jako veřejnoprávní multiplex 1 či multiplex 4.

Multiplex 3 upraví termín vypínání na středočeském vysílači Votice – Mezivrata, odkud vysílá jen krátce sníženým výkonem 2,5 kW. Původně měl tento vysílač vypnout ve stejný den jako pražský Cukrák, tedy 15. ledna 2020. Podle nového harmonogramu se tak ale stane o 16 dní později – 31. ledna 2020. CRA rovněž posunuly termín vypnutí posledního DVB-T vysílače v České republice, Ploštin u Valašských Klobouk, z 23. června 2020 na původně deklarované datum 29. června 2020. V tomto případě se změny nedotknou žádných dalších dokrývačů (multiplex 3 provozuje jen tři dokrývače v Karlových Varech, ve Svitavách a ve Znojmě).

Multiplex 2 plánuje vypnout všechny jihomoravské vysílače ve stejný den – 4. května 2020

Během sedmi měsíců bude vypnuto 287 vysílačů

Do vypínání prvních vysílačů a dokrývačů pro pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T v České republice zbývají tři a půl měsíce. Všeobecně se ví, že koncem listopadu ukončí Česká televize vysílání svého multiplexu 1 z obou hlavních pražských vysílačů na Žižkově a Cukráku. Na tyto vysílače jsou však napojeny další dokrývače ve Středočeském a Plzeňském kraji, které přestanou šířit signál ČT ve standardu DVB-T ke stejnému datu jako Žižkov s Cukrákem – 27. listopadu 2019. Vypínání se dotkne i podstatné části středočeských domácností, jež odebírají signál přímo z Cukráku. Komerční televize se přidají k vypínání DVB-T začátkem ledna 2020.

Celkem Česká republika vypne během sedmi měsíců přechodu na nový vysílací standard 287 vysílačů a dokrývačů čtyř celoplošných sítí pro pozemní digitální televizní vyslání ve standardu DVB-T. Na každý kraj připadne 10 až 30 vysílačů a dokrývačů. Zároveň bude vypínat i vysílače tří celoplošných přechodových sítí DVB-T2 a zapínat čtyři celoplošné finální sítě nové generace, které nahradí dnešní multiplexy 1 až 4.

Štítky