Přelomová verze HbbTV 2.0 byla vydána v únoru 2015, úvodních testovacích sad prověřujících funkčnost aplikací jsme se dočkali zhruba v průběhu dalšího roku a záhy novinku začala využívat britská služba Freeview Play. V televizorech se na našem trhu „dvojka“ poprvé objevila u značky Hisense už v roce 2017.

HbbTV, tedy hybridní televizní a internetové vysílání (Hybrid Broadcast Broadband TV), nebo-li „červené tlačítko“, je v Česku velmi populární a v jeho využívání patříme mezi naprostou světovou špičku. Například na stránkách asociace HbbTV.org, mimo jiné můžete vidět i to, že mezi ukázkovými aplikacemi je Prima Play…

Na drtivé většině u nás instalované a používané báze televizorů je k dispozici verze HbbTV 1.0, potažmo 1.5, a tomu je přizpůsoben i vývoj aplikací. HbbTV 2.0 pak nabízí nejen nové technické možnosti jako podporu videa s rozlišením Ultra HD či obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR, ale například také klíčový placený obsah díky němuž je možné vybudovat on-line videopůjčovnu, která nebude potřebovat speciální aplikaci. A protože využívá obecně zabudované technologie, bude tím pádem pracovat všude a bez ohledu na operační systém, který konkrétní televizor používá. To pochopitelně může mít zásadní důsledky pro celý segment.

Než se dostaneme k samotné testovací aplikaci (připravila ji Česká televize) umožňující vám zjistit, jak jste na HbbTV 2.0 připraveni, podívejme se, jak u nás momentálně vypadá situace s přístroji a připomeňme si také, co vlastně „dvojka“ nabízí. Poslední mapování situace kolem HbbTV 2.0 a současných televizorů jsme provedli před více než rokem, podrobnější informace o něm najdete na odkazu níže.

ČTĚTE TAKÉ: Přichází HbbTV 2.0. Připomeňme si, co vlastně nabízí a v jakých televizorech ho už najdete

HbbTV 2.0 ve stručnosti

Asociace HbbTV přišla s verzí 2.0 v únoru 2015, Evropský ústav pro telekomunikační normy ETSI ji uvolnil v listopadu 2015. Postup je pak takový, že se následně vydávají tzv. testovací sady (Test Suite) prověřující kompatibilitu připravených aplikací s obecným standardem, což je zásadní krok, protože musí být zaručena jejich funkčnost napříč výrobci („červenému tlačítku“ je jedno na jaké TV či set-top boxu, tedy STB, ho spustíte). Tento krok byl učiněn v průběhu roku 2016, resp. v jeho závěru, a například zmiňovaná značka Hisense, která s HbbTV 2.0 u nás přišla jako první už v modelové kolekci 2017 neměla své první verze certifikované u Asociace HbbTV. Ovšem funkční s českými aplikacemi byly, což jsem si také ve své době důkladně prověřil.

Tolik úvodem a teď v několika bodech k vlastnostem verze 2.0:

  • Video v rozlišení až Ultra HD a s kodekem H.265/HEVC.
  • Podpora obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR (High Dynamic Range), který na kompatibilním televizoru dovoluje zobrazit širší rozsah jasu a kontrastu a tak někdy až výrazně zkvalitnit podání světlých a tmavých míst ve scéně.
  • Podpora placeného vysílání, ochrana obsahu (DRM) a také reklamního obsahu (vložení inzerce či zcela nové reklamní modely), atd.

Vedle těchto vlastností je tu řada dalších funkcí a technologií, jako například HTML 5, vícejazyčné titulky, objektově orientovaný zvuk NGA (Next Generation Audio), atd., atd. Některé vlastnosti přidala subverze 2.0.1, jiné zatím poslední 2.0.2 (např. HDR).

Více informací o možnostech jednotlivých verzí najdete přímo na stránkách HbbTV.org.

První televizor na českém trhu u něhož jsem zaregistroval HbbTV 2.0 byl Hisense H55NU8700 (ve své době 34.990 Kč). Byl také jedním z nejlepších televizorů své kategorie.

Přístrojů zatím není moc, ale…

Pokud si dnes pořizujete nejen drahý, ale už i dražší televizor řekněme v ceně někde nad 15, 20.000 Kč, měli byste se o HbbTV 2.0 informovat. Osobně bych si bez něj, resp. bez možnosti aktualizace, takovýto přístroj vůbec nekoupil a minimálně Prima se svým tahem na bránu placeného vysílání ho jistě využije hned, jak to bude trochu možné. Mimochodem České Radiokomunikace oznámily svou připravenost testovat i přístroje s HbbTV 2.0 asi před rokem a bylo to v době, kdy tato verze byla reálně k dispozici jen u zmiňovaného čínského Hisense. Následně letos vydaly požadavek, že od 1. května 2019 má být pro získání certifikace CRA „DVB-T2 ověřeno“ u zcela nových platforem přístrojů (STB i TV) zabudováno HbbTV 2.0.1 s tím, že u set-top-boxů není povinně požadována mechanika PCMCIA (CI+).

V minulém roce nám svou připravenost na HbbTV 2.0, resp. možnost případné pozdější aktualizace televizoru, potvrdili například značky LG a Samsung a báze instalovaných přístrojů tak utěšeně roste. Reálně funkčních jich nyní nejspíše bude jen v řádu tisíců a v podstatě jde o značky Hisense a Philips. Zbytek je totiž v nejlepším případě ve fázi připravované aktualizace.

Konkrétně vzato v září 2019 vypadala situace na českém trhu následovně:

  • Hisense – Jak bylo řečeno, „dvojka“ je v televizorech už od roku 2017, žádné starší přístroje podle firmy aktualizovat nepůjdou. V kolekci 2019 najdete subverzi HbbTV 2.0.1 u řady 5600, u ostatních už jde ale o HbbTV 2.0.2.
  • LG – formou aktualizace bude HbbTV 2.0 k dispozici ve vybraných televizorech z kolekce 2018. Jarní kolekce pro rok 2019 přichází s 1.5 a postupně se pracuje na zavádění 2.0. U nejnověji uváděných televizorů ze září 2019 (modely 8K a tzv. NanoCell) je už HbbTV 2.0 implementováno, což si záhy budeme moci ověřit.
  • Loewe – aktualizace na HbbTV 2.0 je podle společnosti Basys možná u výrobků od roku 2014!
  • Philips má v celé kolekci 2018 HbbTV zabudováno dvakrát. Jednou v podobě verze 1.5 a podruhé ve verzi 2.0. Starší televizory aktualizovat nepůjdou, kolekce 2019 je na tom stejně, jako 2018.
  • Samsung – značka začala přístroje z kolekce 2018 vybavené HbbTV 2.0 prodávat v Itálii. V Česku byly ve verzi 1.5 s tím, že jsou připraveni na budoucí aktualizaci na „dvojku“. A platí to i o kolekci 2019, přičemž termín aktualizace zatím není stanoven.
  • Sony – společnost nám pouze sdělila, že „plná podpora HbbTV 2.0 je plánovaná od roku 2020“.
  • TCL – zatím víme jen to, že HbbTV 2.0 je ve vybraných modelech z kolekce 2019. Příkladem může být nedávno testovaný televizor TCL 43EP660 s Android TV 9.0.

Doplňující informace najdete v článku „Přichází HbbTV 2.0. Připomeňme si, co vlastně nabízí a v jakých televizorech ho už najdete“.

Udělejte si vlastní test kompatibility s HbbTV 2.0 v aplikaci ČT

To, zda váš televizor zvládá nebo nezvládá poslední verzi hybridního vysílání si nyní může také vyzkoušet. V srpnu totiž ČT v rámci svého „červeného tlačítka“ v tichosti spustila (vydána nebyla ani tisková zpráva) testovací aplikaci prověřující, zda je vaše zařízení kompatibilní s poslední velkou aktualizací technologie HbbTV, verzí 2.0. Ve výsledku se ale nedozvíte verdikt typu „Ano“, „Ne“, jen na kolik procent jste s novými funkcemi kompatibilní, což neříká nic o tom, zda budete skutečně funkční až nové aplikace přijdou. Navíc některé vlastnosti, kvůli kterým vaše TV neprošla, vůbec nemusí být v domácích aplikacích použity.

Bohužel Česká televize také neudává, o jakou konkrétní subverzi v testu jde (např. 2.0.1) a nemluví ani o využité testovací sadě. Té se říká Test Suite a pochází od Asociace HbbTV. Vše tak působí dojmem neoficiálnosti a tak to nejspíše i ČT zamýšlela. Včetně nevydaného konečného verdiktu a možného odesílání výsledků do ČT, což se nepodařilo potvrdit stejně, jako další výše zmiňované údaje. Odesílání výsledků by však nasvědčovala věta: „Díky datům o vašem televizoru vám dokážeme nabídnout kvalitnější služby“. Pokud tomu tak skutečně je, ČT nevyžaduje od diváka vyslovený souhlas a i to je zajímavé.

I přes uvedené výhrady je to vskutku vynikající počin a hlavně skvělý úvodní krok pro majitele televizorů, kteří koukají o kousek dál než na současné vysílání. HbbTV 2.0 totiž nepochybně přijde i do Česka a je to samozřejmě jen otázka času a zavedené báze takto vybavených zařízení.

Funkci označenou jako „Test HbbTV 2.0“ najdete hned po vstupu na „ČT bod“ („červené tlačítko“), celá akce zabere nějakých deset minut (udáváno je 7 až 13) a důležité je nechat celý cyklus dokončit. Jak bylo řečeno, na závěr se můžete podívat na procentuální shodu s funkcemi HbbTV 2.0 a výsledky jsou také průběžně zobrazovány.

Jak vše vypadá v praxi, vidíte v připojených fotogaleriích. Test proběhl na 4K televizoru Sony KD-49XG8396 z kolekce roku 2019, který je vybaven Android TV 7 a momentálně u mě čeká na aktualizaci na Android TV 8. Verze HbbTV by měla být 1.5 snad s tím, že se postupně dodávají funkce z „dvojky“, takže se možná jedná o něco takového, jako v případě LG. Některé výsledky by tomu nasvědčovaly, ale nechme se překvapit až bude k dispozici televizor s deklarovaným HbbTV 2.0.