Čínská společnost TCL, která před nedávnem poprvé nechala ověřit funkčnost svých přístrojů pro příjem zemského DVB-T2/HEVC u CRA, uvedla na český trh chytrý televizor za 5000 Kč. Má úhlopříčku 81 cm, Android TV ve verzi 8.0 a je nepochybným unikátem.

Víte jak vypadá trh s chytrými televizory s tímto operačním systémem? Nejlevnější je toto TCL a skoro neznámý Vivax, který ovšem používá Android TV 7. TCL je současná světová dvojka a také u nás zatím nepříliš zavedená značka, ale podstatně větší než chorvatský Vivax a tak zjevně s domácím trhem zamává. A to i přesto, že její televizory ani zdaleka nepatří k nejlevnějším a tento představuje jen jistou výjimku. Ostatně stačí se podívat na test modelu TCL 43EP660, který je ve své kategorii cenově někde u středu.

TCL 32ES580 má rozlišení klasicky hodně lesklé obrazovky HD Ready, tedy 1366 x 768 bodů, a přesná úhlopříčka je 31,5″, tedy 80 cm. Televizor je vybaven dnes obvyklou kompletní tunerovou sadou, včetně příjmu zemského DVB-T2/HEVC potvrzeného získáním loga „DVB-T2 ověřeno“.

O zvuk se starají dva do podstavce vyzařující reproduktory napojené na zesilovač o výkonu 2x 5 W (RMS). K dispozici je řada aplikací ke stažení i když kompatibilita s těmi domácími není zcela ideální. A také technologie Google Chromecast dovolující sdílet obraz z mobilního telefonu nebo tabletu.

Televizor se čtyřjádrovým procesorem má zabudováno HbbTV 1.5, dvojici HDMI a jedno rozhraní USB 2.0. Je tu i digitální optický audio výstup a mechanika PCMCIA (CI+) pro případnou přístupovou kartu k placenému vysílání. Spotřeba v pohotovostním režimu je udávána na 0,5 W, za provozu si TCL patřící do energetické třídy A+ vezme 31 W. Jestliže ale v menu povolíte rychlejší start, spotřeba v pohotovosti vyskočí (výrobce neudává o kolik) a pozor si dejte i na zapnutí funkce „probuzení po síti“, což si někdy samovolně dělají i aplikace, typicky Youtube. Pak pochopitelně spotřeba opět stoupne, odhadem o watt.

Na oficiálních webových stránkách se sice ještě píše, že televizor pracuje s technologií HDR, ale také se tu dozvíte, že má umělou inteligenci nebo že zvládá přehrát obsah s rozlišením Ultra HD. Ale TCL má s údaji potíže i u jiných výrobků.

K TÉMATU:

Po delší době jsem zkusil nastavit televizor za pomoci mobilu a opět jsem neuspěl. Mimochodem Google ho nabízí ještě před připojením TV k internetu a jak vidíte, dává i možnost hlasového ovládání. To tu samozřejmě chybí…

Klasická instalace Googlu

Na montáž nožiček abyste si sice pomalu vzali dovolenou (jsou symetrické). ale vše bylo zapomenuto v okamžiku vybalení „tyčinkového“ dálkového ovladače nad nímž srdce zaplesá.

Zejména v dnešní době.

Nepochybnou výhodou televizoru je tak možnost mít stejný ovladač u základního, jako u vyspělejšího přístroje i když o těch nejdražších, například TCL C76, to už neplatí.

Instalace televizoru představuje tradičně problematický a časově náročný Android, přičemž nastavení za pomoci mobilu opět nefungovalo (to se mi za ta léta co to zkouším povedlo snad dvakrát). Uvedené zařízení nejenže na obrazovce TV chybělo, ale Google z nepochopitelných důvodů spustil volbu ještě před připojením televizoru k internetu. Ten tradičně napojíte buď kabelem nebo Wi-Fi a v tomto případě můžete využít i tlačítka WPS. Následuje snad sedm, osm odsouhlasení čehosi, přičemž občas je třeba dojet až na konec výpisu smluvních podmínek. A to vás ještě po naladění televizoru čeká průvodce novým Androidem a také prohlášení „plocha bude připravena během chvilky…“. Ani pak však televizor do naladěného tuneru automaticky nenaběhne a objeví se vám jen domovská nabídka s vysvíceným Netflixem. Zřejmě jste si nekoupili televizor, ale jen jakési zařízení k provozování Netflixu…

Když jsem se konečně dostal ke sledování televizního vysílání, zatměla se po chvilce obrazovka a objevil se nápis „Instalovat kanál“ doprovázený poznámkou: „stáhli jste si internetovou aplikaci Filmy a TV Google Play…“

Asi nemusím říkat, že jsem si nic nestáhl, ale že je součástí Androidu a přesně kvůli těmto věcem spousta lidí Android TV nesnáší. Mimochodem Google ještě nabídl možnost připojení se k jeho účtu na tržišti aplikací za pomoci mobilu. Tato funkce byla správně spuštěna po připojení k internetu a fungovala. Bohužel toho firma klasicky zneužije a zároveň vás – bez dotazu – přihlásí i v prohlížeči na počítači. Tahle společnost se zřejmě nikdy nepoučí!

V okamžiku kdy jsem se chystal konečně seřadit kanály jsem si všiml, že lišta ČT24 v dolní části je zobrazena jen částečně, protože při vší té šílené instalaci nebyla dána možnost upravit pozici a velikost obrazu vůči obrazovce. Navíc volba v menu nikde nebyla a jediné co jsem objevil, bylo zapnuté tzv. zvětšení obrazu. Jakmile jsem ho vypnul, situace byla přece jen o něco lepší, ale stále to nebylo ono a změnilo se to až po aktualizaci firmwaru ke které se ještě dostanu.

Po instalaci bylo vypnuto rychlejší zapnutí televizoru, která tak nabíhá za asi 44 s (s volbou „Ano“ za asi 6 s) a vypnuto bylo i HbbTV o kterém taktéž ještě bude řeč.

A třídění kanálů? Buď přes oblíbené položky nebo fyzicky, což se dá udělat například záměnou stanice za jinou. Jde to ale jen po jedné…

Dálkový ovladač patří nepochybně k velkým zbraním TCL. Rozložení je jednoduše výborné i když OK nemá v tuneru žádnou funkci a naladěné stanice vyvoláváte přes List. Můžete ale využít i Guide (EPG), které je velice rychlé.

Výborné ovládání

O ovládání, včetně velmi povedeného dálkového ovladače, jsem se podrobněji zmiňoval u televizoru TCL 43EP660, takže vás odkáži tam. Jen připomínám, že OK v tuneru nemá žádnou funkci, naladěné stanice se vypisují přes tlačítko List a bližší údaje o aktuálním kanálu a pořadu se dozvíte přes „i“, přičemž tlačítko se třemi vodorovnými čárkami funguje i jako kontextové menu. A protože v průběhu zkoušení došlo k aktualizaci firmwaru televizoru, daly se následně vypozorovat i některé drobné potíže, jako třeba samovolná změna domovské nabídky, kde se objevovaly už dříve vymazané lišty či samovolné předělání poměru stran z původně nastavených 16:9 na 4:3. Na konec jsem článek upravil, takže televizor testuji s nejnovější aktualizací firmwaru, verze Android TV však zůstala zachována.

Programová nabídka není ideální, ale nabíhá skoro okamžitě.

EPG bez pauzy, ale někdy se zvláštním chováním, nespuštěné HbbTV

Programová nabídka naběhne bez prodlení, zvuk se nepřeruší, a to ani při odchodu a obraz je někde na pozadí, takže ho nevidíte. Na celou obrazovku se pak vypíší pořady pro sedm stanic a jakmile na některém odmáčknete OK, nabídne se buď připomenutí (TV se z pohotovostního režimu neprobudí), nebo přepnutí na daný kanál.

Takhle se EPG chovalo možná ve více než polovině případů. V zbytku jsem se po něm nemohl volně pohybovat a přejetí na pořad na jiném kanálu, či multiplexu, způsobilo přepnutí i v tuneru. Navíc se po dvou, třech sekundách automaticky stáhla i programová nabídka pro daný kanál, resp. multiplex.

Co se týče HbbTV, už jsem se zmiňoval, že je bohužel po instalaci vypnuto. Stačí ale vstoupit do menu a povolit ho. Nic dalšího opravdu nebylo zapotřebí a co jsem zkoušel, bylo funkční na všech hlavních kanálech, včetně ČT a FTV Prima.

Vyzkoušel jsem se i Bluetooth, ale ani jeden z mobilů (viz dále) se nenapojil a zvukový výstup z TV, který by měl taktéž fungovat jsem ověřit nemohl, protože jsem neměl nic k dispozici.

Při sdílení obrazovky z mobilu Samsung Galaxy A9 (Android 9.0) či Sony Xperia XZ (Android 6.0) nebyly pozorovány žádné potíže a napojení přes Chromecast probíhalo rychle, kvalita byla zhruba na úrovni zdroje a na televizoru nebylo třeba nic povolovat. Jakmile jsem zkusil propojení přes Wi-Fi Miracast u Sony Xperia, nenapojil jsem se, což je však u nových verzí Androidu standardní.

HbbTV je třeba po instalaci povolit v hlavním nastavení televizoru přes tlačítko s ozubeným kolečkem. V obdobném menu v domovské nabídce ho nenajdete.

A aplikace?

Nainstalovat něco z Google Play bylo pomalu za trest, protože softwarová klávesnice, která se objevila na obrazovce měla naprosto nevýrazný ukazatel pozice na které se nacházíte, takže bylo zapotřebí jít těsně k televizoru a sledovat, kde se tenounká čárka pohybuje. Google k tomu opět ještě nepochopil, že ne každý televizor má na dálkovém ovladači mikrofon, takže vyhledávání hlasem prostě není možné i kdyby bylo v češtině rozumně funkční, což v mém případě není. Nicméně to mu nebránilo ho úporně a hlavně neustále nabízet. Nakonec jsem raději připojil výtečnou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001, a vše šlo jako na drátkách, což platilo i o rozměrnější Logitech K400 Plus TV. Bohužel je nemůžete mít k TV připojeny neustále, protože je tu jen jediné rozhraní USB, což ale televizoru při dané ceně pochopitelně nevytýkám.

TCL 32ES580 má zabudován Android TV 8.0, ale aplikační kompatibilita byla kupodivu na stejné úrovni jako u TCL 43EP660 s Android TV 9.0, takže vás s podrobnějším popisem odkáži tam. Ve stručnosti vzato se nenainstalovaly zejména aplikace České televize a videotéka Voyo. Lepší.TV naopak při krátkém zkoušení pracovala bez pozorovatelných potíží a HBO GO taktéž fungovalo jen s tím rozdílem, že při pause na pořadu bylo při naběhnutí šetřiče obrazovky přehrávání ukončeno. Naštěstí si v drtivé většině případů pamatuje pozici, takže se nic tak strašného neděje.

I takto si můžete upravit menu na tlačítku domečku. V mém případě se ale občas objevila jedna, dvě vodorovné lišty, které jsem už dávno vymazal. Zřejmě nějaký firmwarový šotek.

Daň za nízkou cenu? Pokud přežijete instalaci a pár vtípků kupodivu nízká…

Android má oproti konkurenci stále několik zásadních nevýhod a jedna se ukázala i v průběhu testu. Nabídla se totiž aktualizace systému a pokud ji odmáčknete, můžete podle kvality vaší internetové linky a podle druhu televizoru strávit třeba i plodnou půlhodinku, či dokonce hodinku, bez něj. Android TV totiž neaktualizuje na pozadí, jak to dělá například LG, ale televizor si stahuje aktualizační soubory a sledování vysílání přeruší. Je zajímavé, že po aktualizaci firmwaru byla spodní lišta ČT24 konečně dobře viditelná, nepatrně se však zhoršily některé jiné funkce a nejhorší bylo přepnutí nastavení ze 16:9 do 4:3 u většiny kanálů. Někdy se také objevovala zvláštní lokalizace. Například při vyhledávání aktualizace se objevila „Aktualizace sítě“ a v domovském menu jsem narazil na ikonu s nápisem „Kryt TV“, což je program pro optimalizaci a správu přístupu.

Podle záměru výrobce, je primární určení TCL ES58 být druhým televizorem v domácnosti. Není divu. V případě Android TV jde jednak o aktuálně „nejmenší“ úhlopříčku a jednak o televizor s přehledem nejlevnější. TCL sice přístroj označuje jen jako „cenově dostupný“, ale řekněme si otevřeně, že to je jen pouhý eufemismus. Je totiž naprosto za hubičku (nezapomeňte na poplatky Googlu…) a komu by se o tom před pár lety alespoň zdálo! Také obrazově a zvukově je překvapivě dobrý a hlavně se vyznačuje spolehlivým chodem, bez restartů či jiných zásadních lapsusů, což je u Android TV vždy tím nejdůležitějším.

Uvedením takovéhoto přístroje, resp. takovéto řady, se český trh určitě změní, a to i přes naprosto šílenou instalaci Androidu, kterou prostě musíte přežít a která je ještě horší než jinde. Společně se špatně dělanou softwarovou klávesnicí, resp. potížemi v Google Store je to prostě cena, kterou jste buď ochotni zaplatit nebo nejste. Já bych to za ty peníze vůbec neřešil.

Samozřejmě pokud chcete Android…

Hodnocení

  • PRO: parádní cena a excelentní kombinace cena/výkon, neuvěřitelná výbava, výtečné zpracování, excelentní dálkový ovladač s parádním rozložením, rychlé EPG, ale…
  • PROTI: …drobné firmwarové potíže, nejen v něm, ještě šílenější instalace, než jsme doufali, problematická práce s Google Store