Italská veřejnoprávní televize RAI představila na diskusní platformě IBC Tech Talk řešení pro regionální vysílání na jednom kanále v rámci jednofrekvečních sítí DVB-T2.

Jak zařídit, aby velké jednofrekvenční sítě v pozemním digitálním vysílání nové generace DVB-T2 mohly šířit regionální obsah, aniž by se jednotlivé vysílače navzájem rušily? Italská veřejnoprávní televize RAI otestovala řešení s novým vysílacím standardem DVB-SIS, který umožňuje skloubit do jednoho svazku satelitní i terestrický televizní signál. Konkrétní multiplex tak lze transportovat na pozemské vysílače i přes satelit a diváci satelitního příjmu se svými existujícími přijímači jej mohou přijímat. Prakticky to znamená nahrazení optických linek na dopravu signálu na vysílače satelitním spojem celého balíčku programů v multiplexu, tedy dohodu operátorů terestrického a satelitního vysílání o společném využití transportního kanálu.

Italská RAI vyzkoušela v regionu Lombardia toto nové řešení, které nevyžadovalo oddělení různých regionálních mutací programu na samostatné vysílací kanály či vrstvy PLP. „Možnost rozdělení sítě na více vrstev PLP mělo potenciál, ale snížilo by celková datový tok multiplexu a kvalitu signálu u všech šířených programů. Samostatná frekvence je velmi nákladný zdroj a znamenala by omezení na maximálně pět vrstev,“ uvedla na veletrhu IBC analytička RAI Vittoria Mignone. „Měli jsme dvě možnosti, jak zvýšit počet vrstev PLP, ale snížilo by to datový tok u všech programů nebo vedlo ke snížení počtu šířených stanic. Toto řešení s jediným vysílacím kanálem UHF znamenalo, že jsme zachovali možnost využití 70 procent spektra, což je dobrý výsledek.“

RAI věří v globální potenciál DVB-SIS

Mignone označila testy RAI za natolik úspěšné, že mají potenciál pro globální využití při regionálním vysílání ve standardu DVB-T2. „Výhodou je maximální využití frekvenčního spektra. Není nutné implementovat regionální jednofrekvenční sítě a není třeba využívat více různých vysílacích kanálů. Díky tomuto unikátnímu distribučnímu systému umožňuje satelitní vysílání DVB-S2 a DVB-SX primární distribuci signálu na pozemní vysílače DVB-T/-T2 pomocí jediného svazku, tedy multiplexu,“ uvedla. „Velké jednofrekvenční sítě jsou pro DVB-T2 nejlepší konfigurací pro optimální využití spektra a byla by škoda tuto výhodu opouštět,“ dodala analytička italské veřejnoprávní televize RAI.

Vysílací standard DVB-SIS byl zveřejněn organizací Digital Video Broadcasting (DVB) jako norma teprve loni v březnu pod označením ETSI TS 103 615 V1.1.1. Tato kombinace satelitní a pozemní distribuce televizního signálu umožňuje operátorům vysílacích sítí využívat pro stejný multiplex terestrické i satelitní šíření ve dvou vrstvách. Prvního veřejného představení se DVB-SIS dočkal na loňském veletrhu IBC v Amsterodamu a na letošním ročníku stejné akce představila italská RAI výsledky svého testu. Novou technologii jako první vyzkoušely distribuční společnosti Enensys a Nevion. Pro diváky by nasazení DVB-SIS při řešení regionálního odpojování programů v sítích DVB-T2 neznamenalo žádné dodatečné náklady pro pořizování nových přijímačů, přizpůsobit by se museli výhradně operátoři sítí.

Regionální zpravodajské studio České televize v Hradci Králové (Foto: Česká televize)

Řešení pro Českou televizi?

Regionální odpojování ve velkých jednofrekvenčních sítích DVB-T2 je výzvou pro veřejnoprávní Českou televizi, která dosud v DVB-T2 šíří svoje programy bez regionálních mutací. Diváci v celé České republice tak mohou v Přechodové síti 11 sledovat pouze pražskou mutaci Událostí v regionech. To se změní přechodem ČT na nový headend, který by měla využívat od letošního října a který použije pro svoji finální síť DVB-T2. ČT dosud pro regionální mutace zpravodajských relací uvažovala o vytváření dočasných virtuálních programových pozic, takže by v jeden moment celoplošně šířila tři verze zpravodajského kanálu ČT 24 s pražským, brněnským a ostravským vysíláním Událostí v regionech. Počet těchto regionálních mutací by se měl postupně zvýšit na pět až sedm v souvislosti s počtem otevřených regionálních zpravodajských studií ČT.

Jestliže dosud ČT vysílala regionálně odpojované zprávy pouze z Prahy, Brna a Ostravy, již delší dobu jsou ke stejném kroku připravena i její zpravodajská studia v Českých Budějovicích a Hradci Králové, odkud jsou už nyní odbavovány některé celostátní pořady ČT 24. Minulý týden pak ČT otevřela další dvě regionální zpravodajská studia v Plzni a Ústí nad Labem.

Štítky