UVNITŘ PARAMETRY, CENY A ODKAZY NA TESTOVANÉ STB – Počátek vypínání stávajícího pozemního příjmu je už vysloveně za rohem. Pro ty, kteří chtějí za odchod z DVB-T zaplatit co nejméně, tu máme přehled zařízení do 1000 Kč.

Zatímco v březnu, kdy jsme tento přehled připravovali naposledy, bylo v ceně do 1000 Kč k dispozici něco málo přes 40 set-top boxů, nyní jich je, resp. záhy bude (některé ještě nejsou uvedeny), o 25 více. A protože přechod na nový pozemní televizní systém DVB-T2/HEVC začíná listopadovým vypnutím některých vysílačů DVB-T, čas je vysloveně na spadnutí nebo jednoduše vzato nebudete mít co sledovat. Nejprve přijdete o stanice České televize a poté…

Kdy se co bude vypínat je už jasné a níže najdete odkaz na článek s přehledem všech vysílačů, resp. datumem jejich přechodu na DVB-T2. Na konci článku pak najdete tabulku ke stažení (PDF, XLSX) s těmi nejlevnějšími set-top boxy na domácím trhu, a to včetně aktuálních cen a základních parametrů.

Pojďme na to…

K TÉMATU:

Na říjen chystaný Philips DTR3502B se bude prodávat za 999 Kč.

Současná nabídka a pohyb cen

Pokud se podíváte do přehledové tabulky s parametry a cenami mimo jiné uvidíte, že se do naší cenové relace například nevešlo ani jedno Amiko a že nejvýznamnější zastoupení, co do počtu výrobků, mají značky Alma, Di-Way, Maxxo, Sencor, Strong a Tesla. A protože v některých věcech máme náskok :), najdete tu i pár výrobků připravovaných k prodeji až na říjen 2019.

Naopak už pomalu veteránem a dlouhodobě nejlevnějším set-top boxem české DVB-T2 scény je Antex plus Orion T2 za 550 Kč, který také solidně obstál v našem testu.

Do ceny těsně kolem 550 Kč se vešla i Tesla TE-380 mini a Strong SRT 8215. Toto jsou – v současnosti – tři nejlevnější set-top boxy pro české DVB-T2/HEVC.

Pohyb cen u v tabulce uvedených výrobků není buď žádný, nebo jen v rámci typicky několika desítek korun, resp. jedné stokoruny a nejčastěji směrem nahoru. Praktický žádný výrobek od doby co tyto přehledy chystám, resp. od doby konečného oznámení přechodu na DVB-T2/HEVC, z nabídky nezmizel a příkladem mohou být skuteční veteráni segmentu Zircon Fire a Zircon Ice. Mimochodem jestliže nakouknete do seznamu CRA certifikovaných výrobků pro národní DVB-T2 s kompresí, kodekem, H.265/HEVC uvidíte, že logo „DVB-T2 ověřeno“ obdržely v březnu 2017 stejně, jako Alma 2800 HEVC. Byly tak vůbec prvními set-top boxy pro nový pozemní standard. U set-top boxů, a teď mluvím obecně vzato, je zkrátka zcela jiný životní cyklus než třeba u televizorů či mobilů.

Strong SRT 8215 je momentálně jeden z nejlevnějších set-top boxů pro DVB-T2 na českém trhu. Za 549 Kč dostanete plastový přijímač bez konektoru SCART, na druhou stranu je tu nahrávání a 30 časovačů událostí.

Jak číst tabulku

V bodu „certifikace u CRA“ si povšimněte – a to jsme v nejlevnější kategorii – kolik výrobků splnilo požadavky na získání loga „DVB-T2 ověřeno“, což pochopitelně také není zdarma. V ceně do tisíce korun je jich navíc s přehledem nejvíce, nad 2000 Kč pak prakticky žádný a i to je s podivem.

Položka „tunery“ je sice zřejmá, vezměte v úvahu ale to, že pokud jste někde v příhraničí, možná by se vám mohl hodit i příjem DVB-T2/H.264. I když se zdá, že přístroj s kodekem H.265/HEVC by měl H.264 bez problémů zvládat, nemusí to být vždy pravda. Proto to také každý výrobce neudává i když v tabulce najdete produkty, které by to – oficiálně vzato – zvládat měly.

Příjem DVB-T2 umí všechny set-top boxy v maximálním rozlišení Full HD (1920 x 1080 bodů), lišit se mohou pouze snímkovou frekvencí, což u nás momentálně není důležité stejně, jako se v této kategorii nemusíme zabývat přístupem k případnému placenému TV vysílání čemuž se věnuje položka „PCMCIA (CI+)“ označující místo pro přístupovou kartu.

Chystaný Emos EM190-S (629 Kč) je určen k ukrytí za televizor. Proto také na čelní straně vidíte napojení externího infra čidla pro dálkový ovladač.

U bodu „některé funkce“ mějte na paměti, že i když tu nejsou uvedena třeba multimédia, neznamená to, že je výrobek nemá. Jen se to na stránkách výrobce, nebo v příručce, nepodařilo dohledat. Jistotu pochopitelně máte u testovaných výrobků.

Co se týče zabudovaných aplikací (STB s konektorem RJ-45, tedy ethernetovým) mějte na paměti, že ty nemusí být, a také většinou nejsou brány jako trvalá funkce výrobku. Mohou se totiž měnit s verzí firmwaru a v praxi se také mění. Tady se nebavíme o Smart TV, kde jsou rozdíly minimální. U STB se klidně jedna aplikace může s novým firmwarem zcela ztratit a jiná objevit.

Důležitým bodem jsou také „vstupy/výstupy (výběr)“. Pokud vyžadujete typicky SCART najdete ho v tabulce u některých výrobků také. RJ-45 pak označuje konektor Ethernet (LAN) pro připojení do domácí počítačové sítě, resp. na internet.

V poznámce mimo jiné najdete, pokud se to podařilo zjistit, jména některých zabudovaných aplikací a případně i určení set-top boxu; v drtivé většině případů jde o klasické stolní, takže u něj není uvedeno nic.

U set-top boxu spolupracujícího s internetem, resp. s domácí sítí může být možné rozšíření přístroje o přístup přes Wi-Fi, takže jsou tzv. Wi-Fi Ready. To v námi uvažované kategorii vždy představuje USB Wi-Fi adaptér za který zaplatíte většinou kolem 200 Kč.

RGB.vision DVBSky T330 (995 Kč) nebo také jen DVBSky T330, je USB tuner s lokalizovaným softwarem pro Windows (zdroj: neven.cz).

Přehled nejlevnějších set-top boxů do 1000 Kč pro české DVB-T2 (k 18. 9. 2019)

Poslední větší aktualizace článku a tabulky proběhla ve středu 18. září 2019. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, ale pokud o nějakém set-top boxu pro DVB-T2/HEVC vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem. Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na u nás testované výrobky, jejich odkaz na proklik však naleznete v tabulce typu XLSX.

Ke stažení (PDF): set-top boxy DVB-T2 do 1000 Kč, září 2019

Ke stažení (XLSX): set-top boxy DVB-T2 do 1000 Kč, září 2019