České Radiokomunikace již svůj program „Nalaďte se na DVB-T2“ vysílají, společnost Digital Broadcasting zatím čeká na licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Speciální televizní stanice „Nalaďte se na DVB-T2“ a „Televize přes anténu“, které mají propagovat přechod na pozemní televizní digitální vysílání nové generace ve standardu DVB-T2, brzy naladí diváci dvou regionálních multiplexů DVB-T. Na středečním jednání na ministerstvu průmyslu a obchodu o tom informovali jejich provozovatelé, České Radiokomunikace (CRA) a společnost Digital Broadcasting. Program „Nalaďte se na DVB-T2“ již vysílá v Regionální síti 8, již provozují CRA a jejíž signál pokrývá 55 procent obyvatel České republiky. Stanice „Televize přes anténu“ zatím čeká na vydání vysílací licence od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a Digital Broadcasting ji chce zařadit do své Regionální sítě 7 s pokrytím více než 85 procent populace.

Pokrytí Regionální sítě 8, v níž vysílá program „Nalaďte se na DVB-T2“ (Zdroj: CRA)

Jde o dočasné programy na několik měsíců

Regionální multiplexy mají na rozdíl od celoplošných sítí DVB-T dostatek volné kapacity pro zařazení nových programů, ale tu už operátoři těžko zaplní komerčními stanicemi, protože individuální oprávnění pro využívání kmitočtů těchto sítí mají vypršet již 5. ledna příštího roku. Speciální stanice CRA a Digital Broadcasting tak budou vysílat pouze po dobu několika měsíců a zaměří se výhradně na období před a během vypínání celoplošných sítí DVB-T a spouštění finálních multiplexů DVB-T2. Kromě terestrického vysílání mají být dostupné i na internetu prostřednictvím webů obou operátorů a odkazy na ně povedou i ze stránek ministerstva průmyslu a obchodu a připravovaného státního informačního webu o druhé televizní digitalizaci.

Program obou stanic mají tvořit videonávody, jak si zabezpečit bezplatný příjem televizního vysílání po vypnutí sítí DVB-T a co mají podniknout ti diváci, kteří přijímají televizní signál prostřednictvím společné televizní antény (STA). CRA natočily sérii informačních spotů s reportérem internetové televize Stream.cz a někdejším redaktorem Novy či Primy Janem Tunou, Digital Broadcasting chystá praktické informace o zapojování set-top boxu či termínech přechodu na DVB-T2 v jednotlivých regionech České republiky. Doplnit je mají speciální weby: CRA již provozují stránky www.dvbt2overeno.cz, které nedávno prošly rozsáhlými změnami, Digital Broadcasting plánuje informační web na adrese www.televizepresantenu.cz či na zkrácené doméně www.presantenu.cz (s jasnou inspirací ze Slovenska, kde funguje web www.cezantenu.sk věnovaný přechodu na DVB-T2).

Pokrytí Regionální sítě 7, v níž bude vysílat program „Televize přes anténu“ (Zdroj: ČTÚ)

Operátoři vyjedou do regionů, MPO zadotuje přijímače

Obě společnosti chtějí také participovat na regionálních setkáních se starosty a novináři, která v rámci státní informační kampaně plánuje ministerstvo průmyslu a obchodu. CRA navíc chystají i vlastní sérii regionálních akcí na podporu přechodu k DVB-T2. Oficiální kampaň jako taková by měla odstartovat začátkem října a bude probíhat až do konce června příštího roku. Předchází jí vypsání dotačního programu na koupi přijímačů DVB-T2 pro sociální ústavy a další zařízení podobného typu, do něhož ministerstvo uvolní 20 milionů korun. „Chceme usnadnit přechod na nový standard vysílání lidem, kteří potřebují pobytové sociální služby, tedy například seniorům v domovech důchodců či hendikepovaným ve speciálních zařízeních apod. Proto jsme schválili nový program, z něhož bude možné prostřednictvím krajů poskytovat do vybraných zařízení sociálních služeb příspěvek na nákup set top boxu, televize nebo úprav antény,“ vysvětlil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Administraci poskytování finanční podpory vybraným zařízením sociálních služeb zajistí kraje, které poté obdrží dotaci od MPO. „Přechod na nový standard vysílání musíme obyvatelům domovů pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením a lidem v dalších podobných zařízeních co nejvíce ulehčit, proto se kraje zapojí do tohoto systému a pomohou dostat finanční podporu tam, kde to bude nejvíce zapotřebí,“ říká předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. Finanční podpora se neomezuje pouze na přijímače DVB-T2, ale vztahuje se i na zajištění televizního vysílání prostřednictvím kabelové nebo satelitní platformy, případně IPTV nebo jiné technologie.

Štítky