Značka si u nás prodejem svých televizorů, které Alza posléze zcela stáhla, dobré jméno právě neudělala. S o to větší radostí jsem přivítal nabídku na vyzkoušení jejího set-top boxu pro české DVB-T2. A byl zvědav, jaký bude…

Překvapení pod u nás nepříliš ceněnou značkou Skyworth představuje velice dobře zpracovaný set-top box připojitelný na internet vybavený interním napájením. S výjimkou čelní strany je kovový a uvnitř najdete evidentně dosti výkonný hardware. Pocitově vzato je tak ovládání set-top boxu o něčem jiném než běžná provenience. Vezměme to ale popořadě…

Skyworth SKWT21 FTA má tradiční výbavu, kterou známe z řady jiných set-top boxů s ethernetovým rozhraním. Na konektor Ethernet (LAN), jinak řečeno RJ-45, se ale nezaměřujte. Ten je tu prý zejména kvůli dovozovým předpisům EU. Doprovodné aplikace jsou obecně vzato – v drtivé většině případů – velice jednoduché a bez klienta DLNA, tedy bez možnosti přehrávat síťová multimédia. Navíc se – opět v drtivé většině případů – nevyplatí kvůli nim set-top box připojovat k internetu, protože tu není ani HbbTV a často ani Youtube, které by někteří možná využili. Platí to i o tomto Skyworthu, který nabízí jen Počasí a čtečku RSS. Pořídit byste si ho tudíž měli ze zcela jiných důvodů ke kterým se postupně dostaneme.

Skoro ukázková instalace

Při instalaci vidíte, že zdroj je interní a že na zadní straně je kolébkový vypínač pro úplné odpojení od elektrické sítě, čemuž se dá jen zatleskat. Překvapení pak představuje úzká štěrbina na boku à la paměťová karta microSD. Protože je ale zespodu vidět nápis „freenet TV“ je zřejmé, že jde o přístupovou kartu k tomuto placenému vysílání, kterou u nás pochopitelně neuplatníte. Set-top box je tak klasicky určen pro příjem volných pozemních kanálů ovšem díky zabudovanému systému Irdeto musí být poněkud výkonnější a právě v tom má oproti jiným přístrojům v cenové relaci do cca tisíce korun výhodu. A za provozu je to znát…

Instalace set-top boxu je vysloveně ukázková s výjimkou jediné věci. Totiž, že pokračování na další obrazovku nezvykle obstarává zelené teletextové tlačítko. Jinak při ní nastavíte vše potřebné, včetně napájení antény, takže se – pokud ho vyžadujete – nemusíte k instalaci vracet. Mimochodem Skyworth na režim Auto při napojení přes HDMI správně identifikoval připojenou Full HD plazmu Panasonic a nastavil obrazový výstup na nejvyšší možný režim 1080p, což je shodou okolností i jeho maximum.

Naladěné stanice se ukládají do dvou seznamů, jednoho pro TV a druhého pro rozhlasové stanice vždy od čísla jedna. Pokud je chcete setřídit, vidíte při jejich vyvolání možnost umístit je do oblíbených položek. Fyzické třídění je pak možné v menu nastavení, a to opět zvlášť pro TV a rozhlas. A tady mě čekalo další překvapení! Skyworth totiž dovolí vybrat více stanic najednou a takto je i na novou pozici přesunout. Tohle umí nejen naprosté minimum set-top boxů, ale také naprosté minimum televizorů!

Tlačítko domečku je u nás nefunkční, přece jen jde o set-top box původem pro německý freenet.

Výborné rozložení ovladače, ovládání v kombinaci s barevnými tlačítky

Menu nastavení je trochu nezvykle v první úrovni vodorovné a na spodu obrazovky (foto u konce článku), v druhé pak vertikální. Zvykl jsem si na to ale docela rychle, navíc se všude dá kolovat, takže ovládání je svižné čemuž napomáhá vysoký výkon přijímače.

Rozložení dálkového ovladače je výborné, u kurzorového kříže s OK uprostřed vidíte nahoře Zpět a dole vcelku nepotřebné List pro vyvolání seznamu naladěných stanic (viz dále). Na nejlepších místech jsou pak Info (údaje o kanálu a pořadu), EPG, Menu přes které vstupujete i do multimédií a ikonou vyjádřené Exit.

OK v tuneru vyvolá seznam naladěných kanálů (je tu ale také zmiňovaný List), v multimédiích pak spustí soubor, zvětší video na celou obrazovku a také vyvolá časovou lištu, kterou pak bohužel musíte manuálně skrýt barevným tlačítkem, protože nemá nastaveno zhasnutí. Pro Pause/Play, atd. však musíte použít vyhrazená multimediální tlačítka v dolní části ovladače. Celkově vzato je tak ovládání za dvě, ale zvyknout si asi nebude problém. Škoda, že OK ve videu nespustí soubor rovnou na celou obrazovku a že musíte udělat zbytečný krok s dalším zmáčknutím. Reakce byla někdy trochu pomalejší (to bylo jediné místo, kde jsem to pozoroval), takže chvíli trvalo, než se video skutečně zvětšilo.

Programová nabídka je jednoduchá, ale vysoce funkční a hlavně hodně svižná. K ovládání je opět využito i barevných tlačítek.

Bleskurychlé EPG bez přerušení zvuku, slabé nahrávání

Vysoký výkon set-top boxu je znát i v EPG. To je sice takové na jaké jsme u těchto přístrojů zvyklí, tedy bez náhledu obrazu a s pořady vypsanými pro jeden kanál, zvuk se ale nepřeruší ani při vstupu ani při odchodu a EPG hlavně nabíhá okamžitě, což i u televizorů vidíte zřídka.

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, přejetí na jinou stanici způsobí automatickou změnu kanálu v tuneru. Jakmile ve výpisu přejdete na pořady vpravo, objeví se automaticky podrobný popisek, což je vidět na snímku.

Při zasunutí USB média pro nahrávání (NTFS bohužel není podporováno) se na něm vytvoří dva adresáře – Records a Timeshifts. Nahrávání je možné buď napřímo přes tlačítko dálkového ovladače, nebo přes naprogramování v EPG, přičemž u něj neupravíte čas, a to ani po vstupu do přehledů časovačů, kterých je k dispozici deset.

Nahrávka se uloží do adresáře Records a má tvar například „CT-24-HD-T2-03092019-1629.ts“. Je také volně přehratelná v počítači třeba VLC Playerem a umí ji i set-top box, jen se musí v multimédiích přepnout do patřičného režimu.

Nahrávat je možné pořad pouze z jednoho kanálu a během nahrávání se nelze přepnout na jinou stanici dokonce ani na tom samém multiplexu, a to je značné zklamání. Nahrávání je tak skoro nepoužitelné, resp. použitelné prakticky jen v okamžiku, kdy si chcete něco nahrát a set-top box nepoužívat. Tohle umí většina konkurenčních přístrojů daleko lépe!

Správce souborů dovolí přehrát multimédia jen postupně. Video neumí spustit rovnou na celou obrazovku a je to třeba udělat manuálně, což je pochopitelně komplikace. Položka DVR setup byla v němčině, jinak byla lokalizace výborná.

Proměnlivá multimédia

USB rozhraní je tu jediné (na čelní straně) a je zakryto. Krytka samozřejmě dlouho nevydrží a pak bude svítit bílá uvnitř rozhraní. Daleko lepší bývalo bylo, kdyby byl vnitřek černý a výrobce se vůbec krytkou neobtěžoval.

Jakmile zastrčíte paměťové médium (klidně i NTFS), správce souborů nabídne výběr druhu (nebo je do něj zapotřebí vstoupit manuálně přes menu nastavení) a ve videu zobrazí rozměrný náhled. Podporuje také externí titulky, ale bohužel bez češtiny (znaková sada se nedá nastavit) a při přerušení přehrávání si nepamatuje pozici. Multimédia se na jeden zátah nedají přehrát, ale musíte si vždy dopředu vybrat, co požadujete. Výběr se dělá až v úvodním menu, které vidíte na fotografii.

Video nejprve spustíte přes OK do náhledu, pak ho dalším stlačením OK rozšíříte na celou obrazovku. Často však bylo třeba vyčkat, protože reakce nebyly tak rychlé, jako v jiných částech set-top boxu. Přístroj si také zmáčknutí pamatuje, takže je tu třeba našlapovat opatrně.

Kompatibilita ve videu je nízká a i když byl například soubor v DivX 5 v seznamu zobrazen, nepřehrál se a ani se neobjevilo žádné chybové hlášení. K mému překvapení set-top box vůbec neukázal nahrávku z jiného přístroje s koncovkou TS a v podstatě tak tu a tam přehrál zejména čistý MPEG-4 a XviD.

S přehledem nejlépe je na tom Skyworth v hudbě, kde zvládl i nejrůznější ukázky ve FLAC HD, ve fotografiích pak šlo většinou jen o JPG i když zobrazil i BMP a PNG. A také je někdy i přehrál.

Menu nastavení se značně odlišuje od jiných přístrojů.

Obrazově výtečný, nesmíte ale chtít nahrávat, nebo chtít víc od multimédií

Skyworth SKWT21 FTA je v Česku velmi levný, ale v některých věcech předčí i dražší přístroje. Samozřejmě jen pokud se o něm bavíme jako o set-top boxu pro příjem českého DVB-T2/HEVC a nikoli jako o nějakém chytrém zařízení s aplikacemi či o zařízení pro nahrávání, protože tohle příliš nezvládá. V podstatě ho také nemá smysl připojovat k internetu, ale to není důležité. Daleko důležitější je, že je v drtivé většině případů rychlý, že fungoval spolehlivě a že obrazová kvalita je i přes velmi nízkou cenu skutečně na výši. Pro řadu zájemců může být výhodou i zabudovaný zdroj (přijímač se i po pěti hodinách provozu hřál tak nějak přiměřeně) a také zabudovaný konektor SCART pro starší televizory.

Poměr cena/výkon a také cena/obraz je vysloveně výtečný, a to i na DVB-T2 a prostém rozlišení 540i/p. Set-top box i při výstupu na 4K televizor, na který jsem ho později také připojil, držel pohybovou ostrost seč mohl a často se mu to i dařilo. Překvapivě dobré bylo také resamplování z nízkého rozlišení a datově malých souborů a vše bylo daleko lepší, než bych očekával. Potěší i naprosto parádní třídění naladěných stanic, které pracuje s výběrem více položek, a pokud se vám na DVB-T/T2 naladí třeba 120 kanálů jako mě, je to rozhodně užitečné.

Lokalizace je slušná, na nepřeložené položky jsem narazil jen v menu nastavení v části nahrávání, kde byly v němčině. Tzv. společné ovládání HDMI (CEC) nemůžeme při dané ceně očekávat, příjemné naopak je, že v pohotovostním režimu zobrazuje i ze tří metrů solidně viditelné hodiny se znaky vysokými asi 8 mm.

Jasné rezervy – vedle nahrávání – má SKWT21 v multimédiích, kde jsou externí titulky bez češtiny a tudíž nepoužitelné (znaky se zcela ztrácejí) a kde si občas set-top box neporadí s extra velkým souborem (např. 2,1 GB na 45 min.). Někdy ho přehrál v pořádku, jindy zase přerušovaně a na příčinu jsem nepřišel. Použitá výtečná USB flash paměť Kingston neměla na jiných zařízeních problémy.

Pokud nechcete nahrávat a nevadí vám jednoduchá multimédia, nezapomeňte Skyworth SKWT21 FTA zahrnout do užšího výběru. Obrazově se rozhodně vyplatí!

Hodnocení

  • PRO: nízká cena, výtečný poměr cena/obraz, výtečný obraz i na hůře šířených stanicích, bleskurychlé EPG, výtečná informace o kanálu, parádní třídění naladěných stanic (!)
  • PROTI: slabé nahrávání, slabá multimédia

Štítky