Pojďme se podívat, co nejzajímavějšího se na právě skončené berlínské výstavě objevilo a zmiňme i pár souvisejících tipů. Jako například víceúčelový dálkový ovladač, který se neprogramuje.

Podle informací od pořadatele veletrhu, Messe Berlin, zatím oznámené údaje hovoří o ploše 161.200 m2, asi 245.000 návštěvnících a účasti skoro 2000 firem ze všech koutů oboru. Včetně těch, které vyrábějí kuriozity typu chytrý teploměr na maso posílající do mobilu aktuální teplotu nebo bezdrátovou dobíječku, která mobil zároveň dezinfikuje.

ČTĚTE TAKÉ: Kodek HEVC má svého nástupce, univerzální video kódování VVC/H.266

V rámci tzv. IFA Next, což je platforma zaměřená na inovace, začínající firmy či výzkum, pak byla probírána témata chytrých měst, „mobility“ jako služby, umělé inteligence, robotiky a virtuální reality. Poprvé se zde také letos objevil hlavní partner, kterým bylo Japonsko.

LG Signature 88Z9 s rozlišením Ultra HD (8K) a obrazovkou OLED (foto LG).

Jeden z klíčových proslovů letošní výstavy připadl zakladateli a současnému šéfovi společnosti Roku, Anthony Woodovi, který ho nazval „Vítejte ve věku streamování“. Společnost před nedávnem zjevně přijala plán celosvětové expanze po vzoru Amazonu a Netflixu a dohodla se s některými výrobci televizorů na zavedení speciálního tlačítka spouštějícího její službu. Na veletrhu IFA 2019 firma oznámila svůj licenční program pro Evropu a první s kým uzavřela partnerství, je čínský Hisense (zatím má jít jen o Velkou Británii). U nás vcelku neznámé Roku mělo k 30. červnu asi 30,5 mil. zákazníků.

Přenosný LED projektor Acer C250i s rozlišením Full HD a vydrží 5 hodin na baterie může pracovat v několika polohách. K dispozici máte bezdrátový přenos a režim automatického otočení na výšku pro sdílení obsahu z telefonu (foto Acer).

Hodně zaujal i dálkový ovladač Ready5 Smart italské společnosti Superior SRL. Je určen pouze pro televizory pěti donedávna hlavních značek (od roku výroby 2000), a to LG, Panasonic, Philips (TP Vision), Samsung a Sony. Jeho výhodou má být především to, že s libovolným z nich funguje bez naprogramování a nabízí údajně „všechny hlavní funkce pro Smart TV a 3D“.

Hisense: televizor se zdvojenou obrazovkou

O partnerství se streamovací platformou Roku jsme se už zmiňovali. Na veletrhu ale firma představila i mobily, které chce časem uvést i u nás a nechyběla ani zatím v Česku nijak nepropagovaná Laser TV s kompletní sadou tunerů a nově už ve třech úhlopříčkách. Mimochodem v případě té nejrozměrnější jde zvuk přímo z plátna…

Vedle tohoto projektorového unikátu byla k vidění i tzv. Movie Wall s extra širokou obrazovkou v poměru stran 21:9 a reproduktory po stranách a pod panelem. Představeny byly i televizory řady ULED rozlišením Ultra HD (4K), včetně nové vlajkové řady U9E používající, v některých modelech (minimálně jde o Hisense 65U9E), tzv. duální obrazovku složenou ze dvou LCD panelů (viz video). Ten vnitřní je v rozlišení Full HD a slouží k vylepšení odstínů šedi a zvýraznění detailů.

Hisense 85U9E s 216 cm je pak vybaven jedinou LCD obrazovkou s rozlišením Ultra HD (8K) a jde o první televizor značky s tímto rozlišením.

LG: prodej OLED s 8K zřejmě už na spadnutí

Společnost nabídla celou řadu produktů, včetně mobilu se dvěma obrazovkami. Z televizorů je tu, vedle už uvedených OLED řad B9, C9 a E9, především model LG 88Z9 (více viz video) poprvé oznámený tuším někdy před dvěma roky. Vybaven je taktéž obrazovkou OLED avšak s enormním rozlišením Ultra HD (8K) a prý by se už měl skutečně začít prodávat za cenu kolem 750.000 Kč, což je – s ohledem na exkluzivitu – výrazně měně, než bych čekal.

LG 88Z9, patřící do vrcholové řady Signature, má úhlopříčku 88 palců, tedy 224 cm, a pochopitelně naprosto špičkovou výbavu, včetně posledních verze firemní umělé inteligence a systémů Dolby Vision a Dolby Atmos. Je to také poprvé, co LG vytvořilo obrazovku OLED s rozlišením 8K, tedy 7680 x 4320 bodů. Podsvícení se pochopitelně v tomto případě neřeší, protože technologie OLED žádné nevyžaduje. To, co by ale potenciální majitele mělo zajímat nejvíce je montáž. Já bych ji očekával v ceně…

Panasonic Megacon TV je tvořena dvěma LCD displeji umístěnými za sebou.

Panasonic: zejména dva prototypy

O novém obrazovém režimu Filmmaker Mode v televizorech z kolekce pro rok 2020 jsme se už zmiňovali. Na veletrhu IFA společnost ale také předvedla prototypy televizorů, které by podle jejího názoru měly posunout hranice stávajících technologií. Jde jednak o transparentní OLED (foto v úvodu článku) a jednak o displej nazývaný MegaCon. Ten pro zvýraznění černé barvy, při zachování vysokého jasu, používá dvojitou vrstvu LCD a záměrem je dokonce konkurovat technologii OLED.

MegaCon pracuje s vnějším panelem s rozlišením 4K a monochromní vnitřní obrazovkou sloužící k regulaci přímého podsvícení Direct LED. Má tak vytvářet jakési tlumení už na úrovni pixelů (firemní žargon) a klasický kontrastní poměr je udáván na 1.000.000:1. Obrazovka by – podle výrobce – rovněž měla být schopna udržet celoplošný jas „trvale“ (konkrétní hodnota nebyla udána) a zároveň pokrýt 99 % barevného standardu DCI P3.

Prototyp transparentní, nebo také čiré OLED je výsledkem projektu společností Panasonic a Vitra zaměřeného na propracovanější integraci elektronických zařízení do obytných prostor. Poprvé byl k vidění na dubnové výstavě nábytku Salone del Mobile v Milánu a jak vidíte z fotografie, nejvíce se podobá zrcadlu nebo skleněné desce zasazené do rámu. V klidovém režimu tak přirozeně splyne s moderním interiérem, jakmile se ale zapne, přemění se na televizor, který má další části skryté v rámu, kde je také umístěn osvětlující prvek umocňující atmosféru.

U Philips OLED+ 984 se zvukový systém nachází pod televizorem. Centrální výškový reproduktor je zcela oddělen a uvnitř hlavní reproduktorové skříně najdete tři samostatné prostory určené pro levý, střední a pravý reproduktor (foto TP Vision).

Philips (TP Vision): obrazový procesor P5 v novém

Tady je tou nejdůležitější zprávou uvedení další generace výtečného obrazového procesoru P5; tedy alespoň výtečného v předchozích generacích. Vedle toho TP Vision uvedl dva nové televizory s obrazovkou OLED a oznámil pokračující spolupráci s audiofilskou firmou Bowers & Wilkins, kterou využil už při návrhu zvukově naprosto excelujícího Philips 55OLED+ 903 (podívejte se na test).

Současné novinky jménem Philips OLED+ 934 a Philips OLED+ 984 (fotografie výše, ke koupi zřejmě jen s podlahovým stojanem, případně s variantou pro zavěšení na zeď) jsou tedy opět výsledkem vzájemné spolupráce. Jejich audio systém je složen z více reproduktorů a některé z nich jsou dokonce umístěny do fyzicky oddělených a akusticky optimalizovaných boxů. Ty mají podle prohlášení TP Vision „využívat mnoho konstrukčních principů a patentovaných technologií společných pro zvukové produkty Bowers& Wilkins“. Více na toto téma v samostatném aktualitě „TP Vision opět s Bowers & Wilkins, aneb Přicházejí Philips OLED+934 a Philips OLED+984“.

A procesor P5 ve třetí generací? Ten najdete ve všech nových přístrojích značky s obrazovkou OLED (zatím jen zde…) a má přinést výrazné snížení obrazového šumu, vylepšenou ostrost, přesnější barvy a pleťové odstíny. A také lepší kontrast pro všechny zdroje signálu, přičemž byla posílena i část pro zpracování obsahu s technologií HDR, a to nejen pro HDR10 a HDR10+, ale nově i pro Dolby Vision. Tato technologie je v modelech 2019 zavedena už od řady 6000!

Samsung QE55Q950 má úhlopříčku 140 cm (55″), ale zakoupit si můžete i 208 cm (82″) a 249 cm (98″). Rozlišení je vždy Ultra HD (8K), tedy 7680 x 4320 bodů, podsvícení je plošné. Cena je od 99.990 Kč (Foto: Samsung).

Samsung: posilování HDR10+

Jak jsme vás už informovali, Samsung Electronics oznámil, že rozšiřuje zpracování obsahu s HDR10+ (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) o rozlišení 8K. Dohodl se už také s některými streamovacími službami jako Chili, The Explorers a Megogo na jejím zavedení. Očekává se také, že 8K HDR10+ přijmou do 1. čtvrtletí 2020 za své i služby Rakuten TV, Magenta TV (Deutsche Telekom), Videociety a zřejmě také francouzská Molotov.

Co se týče podpory HDR10+ obecně, společnosti Universal Pictures a Warner Bros aktuálně připravují k vydání – na disku 4K BD – snímky Tajný život mazlíčků 2 a Godzilla II, Král monster. Své disky už také vydala společnost 20th Century Fox a celkem se do programu zapojilo na 81 firem.

Samsung také otevřel nové centrum HDR10+ v Číně a certifikací prošla například společnost Hisense.

Sony: ZG9 s úhlopříčkou 249 cm

Tento výrobce všechny televizory představil už před prázdninami a na výstavě tak byly k vidění například již prodávané řady AG9 (OLED) a ZG9 patřících do extra kolekce Master Series.

O ZG9, přesněji řečeno o Sony KD-85ZG9, s rozlišením Ultra HD (8K) jsme se už také – díky Sony Centru na pražském Karlově náměstí – podrobněji zmiňovali, resp. si ho tam přímo vyzkoušeli. Na veletrhu byla nyní k vidění i jeho nejrozměrnější varianta, Sony KD-98ZG9 s plnými 249 cm úhlopříčky a cenou…

…2.078.374 Kč.

Za zhlédnutí však stojí i výše uvedené video osvětlující technologii plošného podsvícení Sony Full Array s lokálním tlumením. Zjistit v kolika zónách je možné podsvícení vlastně utlumit, se však nepodařilo.

Sony KD-55AG9 s obrazovkou OLED, rozlišením 4K a úhlopříčkou 140 cm přijde na 75.300 Kč.

V případě druhé hlavní novinky, OLED televizoru AG9, představované například Sony KD-55AG9, je znát trochu jiná koncepce podstavce než u loňské verze (podívejte se na test výtečného Sony KD-55AF9). Použitý obrazový procesor X1 Ultimate se nám však ve stávající verzi jasně předvedl při zkoušení Sony KD-85ZG9.

A rozhodně to stálo za to!

Zakladatel společnosti TCL a její šéf, Li Dongsheng. TCL je momentálně jednou z největších čínských firem a je také současnou dvojkou na světovém trhu s televizory. Za první pololetí roku prodala více než patnáct milionů kusů… (foto: TCL).

TCL: televizory s AR a obrazovkou na zvukové liště

Společnost nedávno na český trh uvedla nové řady televizorů EP64, EP66 a EP68 a například současný nejlevnější přístroj vybavený Androidem jsme si už také vyzkoušeli (TCL 32ES580).

Na veletrhu IFA 2019 byly jednak představeny další LCD řady s rozlišením Ultra HD (4K) a operačním systémem Android TV určené pro evropsky trh a jednak nová vlajková loď, kterou je TCL 8K QLED X. Ten na výstavě doplnil TCL 8K Mini LED vyznačující se plošným podsvícením s 25.200 LED diodami rozdělenými do 900 zón!

Zmiňovaná vlajková loď TCL 8K QLED X bude ke koupi v úhlopříčkách 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″) a má být vybavena několika neobvyklými funkcemi. Například vysunovací kamerou, podporou pro aplikace rozšířené reality (AR) a zejména zabudováním tzv. dvojitého displeje. Ten ale není ve stylu například Panasoniku, ale vedle klasické obrazovky tu tak najdete další menší obrazovku umístěnou do středu zvukové lišty. Jiný kraj, jiný mrav…

Důležitou zajímavostí je také spolupráce s Onkyo, firemní umělá inteligence TCL AI-In a nechybí ani operační systém Android TV.

TCL QLED X má být na vybraných trzích dostupná ve druhém čtvrtletí 2020, v posledním čtvrtletí 2019 mají být ke koupi modelové řady v rozlišení 4K a bez kamery.