UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY A CENAMI – Přinášíme vám aktualizovaný přehled set-top boxů pro české DVB-T2 vybavených zároveň i populárním „červeným tlačítkem“ pro příjem hybridního vysílání.

V Česku je HbbTV, tedy televizní vysílání kombinované s internetovým příjem (Hybrid Broadcast Broadband TV), nejen velmi populární u diváků, ale také velmi rozšířené na straně provozovatelů. Obě majoritní komerční televizní skupiny plus Česká televize ho ve vyšší či nižší míře zavedeno mají a stejně jako je ČT průkopníkem samotného HbbTV, je typicky Prima průkopníkem nových funkcí určených pro dodání reklam do pořadu nebo třeba připojení dotazníkových akcí.

HbbTV ale najdete například i u Óčka, Šlágru či na stanici Kinosvět, které na něm má postavenu v podstatě regulérní videotéku Filmpopular o které jsme vás také podrobně informovali.

Současné české aplikace jsou postavené na HbbTV 1.0 a 1.5. Aplikaci zaměřenou na aktuální verzi 2.0 najdete jen u ČT a jde o test, který je schopen prověřit funkčnost vašeho přístroje a zjistit na kolik procent je s novým HbbTV 2.0 kompatibilní.

Abyste mohli hybridní televizní vysílání na set-top boxu či televizoru provozovat, musí být pochopitelně připojen k internetu, a to v případě set-top boxu nejčastěji znamená mít k němu přiveden kabel Ethernet (LAN) s konektorem RJ-45. Existují ale i přístroje, které to zvládají buď přes zabudovanou nebo dokoupitelnou Wi-Fi a i takové v přehledové tabulce ke stažení, která je na konci článku, najdete.

K TÉMATU:

Technisat Sonata 1 představuje současnou set-top boxovou špičku kombinovanou nejen s tunerem pro příjem DAB/DAB+, ale také se zvukovou lištou Elac.

Seznam testovaných DVB-T2 set-top boxů s HbbTV

Odkazy na konkrétní článek rovněž najdete v tabulce ke stažení v závěru materiálu (XLSX).

Zircon Air T2 výrazně klesl v ceně, jeho příjem DVB-T2, a mj. také HbbTV, byly ověřeny u CRA, takže se chlubí logem „DVB-T2 ověřeno“. V tomto ohledu je v tabulce prakticky osamocen.

Nabídka na domácím trhu? Stále slabá

HbbTV v set-top boxech moc často nevidíte a ještě méně jich je v přístrojích pod nějaké dva, tři tisíce korun. V tabulce sice najdete něco málo přes 20 set-top boxů, ale řada z nich jsou spíše specialitky určené pro ty, kteří se opravdu vyznají a dopracují si je k obrazu svému. Ještě hůře jsme na tom s certifikací výrobků u CRA. Logo „DVB-T2 ověřeno“ mají pouze dva z nich a je to stejný počet, jaký byl k vidění v předchozím vydání přehledu. Několik přístrojů je tu sice nových, ale o některé jsme zase přišli.

Jde zejména o set-top box Alma iHD, jehož prodej byl překvapivě ukončen a přitom byl na trhu zhruba rok. Poprvé jsme ho ostatně zkoušeli – v předprodukční verzi – v září 2018. V poslední době se však množili problémy s firmwarem a od společnosti Inter-sat jsme obdrželi zprávu, že výrobce má značné problémy. Připomínám ještě, že Alma iHD byla primárně určena pro slovenskou Plustelku a začala se u nás prodávat v době, kdy na trhu právě moc levných výrobků s HbbTV nebylo.

V nejlevnější kategorii do 2000 Kč tak máme především dva výrobky: Humax Nano T2, jehož cena klesla z 1990 Kč na hodně zajímavých 1490 Kč a Zircon Air T2. Ten původně stál 1890 Kč a nyní se prodává taktéž za 1490 Kč. O obou se můžete více dozvědět v našich recenzích a především Humax je tak trochu jiná liga.

Pokud se bojíte, aby vás nepotkal osud Alma iHD, máte rovněž možnost sáhnout po tradičních a osvědčených značkách. Jak ale bylo řečeno, berte v úvahu, že řada linuxových výrobků typu Dreambox či Vu+ je určena pro zkušené matadory. Pro běžnou klientelu podle mého určeny nejsou.

Jestliže chcete hotový výrobek se vším všudy, pak se vedle zmiňovaného Humaxu a Zirconu můžete obrátit typicky na Di-Way HbbTV Combo (foto v úvodu) a také na značku Technisat. S Amiko bohužel nemám vůbec žádné zkušenosti.

U Technisatu najdete testy hned k několika výrobkům a vaší pozornosti bych doporučoval významně zlevněný TechniSat DigiPal DAB+, který nyní stojí těsně pod pět tisíc korun a který svého času zkoušel kolega Čestmír Polák. Ten představuje kombinaci s příjmem digitálního rozhlasu DAB/DAB+ a co vím, jde o povedený kousek.

Zmiňované linuxové přístroje pak často nabízejí několik tunerových variant nebo dokonce mají volnou pozici do které zastrčíte další tuner podle vašeho výběru. Do přehledové tabulky jsou proto zařazeny jen některé výrobky.

Amiko Viper T2/C pracuje s linuxovým operačním systémem a přijde na 1790 Kč. Více v naší recenzi…

Jak číst tabulku

O sloupci s certifikací „DVB-T2 ověřeno“ jsem se už zmiňoval a v tomto ohledu je přístrojů méně než šafránu. U bodu „tunery“ si dejte pozor zejména na kompatibilitu s DVB-T2/HEVC a také na to, zda je H.265/HEVC zvládán i na DVB-S2, což by skutečně umět měl. Pokud kupujete drahý kombinovaný přístroj bylo by asi také dobré, kdyby už zvládal i DVB-S2X.

Část „příjem (rozlišení)“ je jasná a v tabulce mírně převažují přístroje v provedení Full HD, což určitě není na závadu, protože regulérního vysílání ve 4K se hned tak nedočkáme. A když už, tak přes HbbTV, ale k tomu potřebujete verzi 2.0, kterou nejspíše žádný z přístrojů nezvládá, což je ovšem jen domněnka. Co vím, neumí ho ani s přehledem nejdražší set-top box současné nabídky, Technisat Sonata 1.

Bod „Čtečka karet“ se vztahuje jak na mechaniku PCMCIA (CI+) sloužící pro případné zasunutí adaptéru s přístupovou kartou, tak na čtečku určenou rovnou pro zasunutí přístupové karty k placeným kanálům. Některé výrobky, typicky Technisaty, mají sice čtečku zabudovanou, ale je určena pouze pro německou službu freenet TV.

U položky „některé funkce“ je občas napsáno, „EPG neuvedeno“, což ale neznamená, že ho přijímač nemá. Jen se to nepodařilo dohledat. HbbTV by měly mít všechny uvedené přístroje, někdy ale může být zapotřebí dohrát potřebný softwarový modul.

Konektor RJ-45, u položky „Vstupy/výstupy (výběr)“, označuje ethernetové připojení k domácímu směrovači, resp. k internetu (Ethernet LAN).

V poznámce pak najdete další doplňkové údaje, například rozšíření o Wi-Fi („Wi-Fi Ready“). To může znamenat USB Wi-Fi adaptér nebo nějaký rozšiřující a speciální člen určený pro konkrétní přijímač.

Tabulka ke stažení

Poslední aktualizace tabulky a článku proběhla ve čtvrtek 26. září. Přehled STB s HbbTV si nedělá ambice na úplnost, avšak pokud narazíte na přístroj vyhovující našim parametrům, dejte nám prosím vědět v diskusi.

Přehledová tabulka ke stažení (PDF): set-top boxy DVB-T2 s HbbTV, září 2019

Přehledová tabulka ke stažení s odkazy na články (XLSX): Toužíte po „lepším“ set-top boxu? Co třeba něco s HbbTV

Štítky