Česká televize požádala Český telekomunikační úřad o přidělení kmitočtu pro DVB-T2 vysílání. V Holoubkově zatím vysílá pouze v DVB-T, dokrývač skončí již 27. listopadu.

Na poslední chvíli před plánovaným vypínáním DVB-T vysílání v Praze a části středních Čech, které se dotkne i dokrývače Holoubkov v Plzeňském kraji, spustí Česká televize v této lokalitě vlastní vysílání ve standardu DVB-T2. Původně přitom pro Holoubkov s dokrytím sítě DVB-T2 nepočítala a tamní dokrývač multiplexu 1 měl 27. listopadu letošního roku ukončit vysílání bez náhrady. „V Holoubkově ale vzniklo nové sídliště, které přijímá signál ČT právě z tohoto dokrývače, takže jsme se rozhodli požádat telekomunikační úřad o přidělení kmitočtu,“ vysvětlil pro Televizníweb.cz technický ředitel ČT Michal Kratochvíl.

Českou televizi dosud není možné v Holoubkově naladit v DVB-T2. Pokud Kavčí hory získají pro nové vysílání jiný kmitočet, než na kterém nyní vysílají ve standardu DVB-T, patrně novou síť zprovozní ještě před 27. listopadem. Zajistily by tak alespoň krátký souběh obou vysílacích sítí. V podobné situaci je několik dalších dokrývačů multiplexu 1 v celé České republice. Veřejnoprávní televize se teprve průběžně rozhoduje, zda je využije i pro vysílání ve standardu DVB-T2 nebo ne.

Štítky