Podzim je tady a s ním i začátek druhé digitalizace, která z počátku ovlivní zejména Prahu a Středočeský kraj. Jestliže na ni ještě nejste připraveni a nechcete kupovat nový televizor, podívejte se na to nejlepší z u nás testovaných a stále ještě prodávaných přístrojů.

Požadavky na nákup jsou různorodé a je to vidět nejen v dopisech, ale také v diskusích u našich článků. Někdo chce set-top box s Youtube a síťovými multimédií, jinému stačí obyčejný přístroj, který si dobře poradí se signálem a má slušné EPG. Ne všechny požadavky umí současné set-top boxy splnit, a to i ty dražší a drahé, takže je to vždy o kompromisu.

Do našeho TOP 10 jsme se snažili zahrnout ty přístroje, které to, co mají dělat, dělali dobře a také vynikali něčím dalším, tedy měli něco navíc. Odhadnout příjmové vlastnosti dnes dost dobře nejde (signál se často mění), ale se zbylými funkcemi už takový problém není. U set-top boxů ale nezapomeňte na to, že se s aktualizací firmwaru, které jsou tu poměrně časté (častější než u TV), mohou vlastnosti výrazně změnit a funkcí dokonce může být méně. Typicky to platí – v případě set-top boxů napojitelných na internet – o aplikacích. Pokud tedy skutečně hodláte aktualizovat firmware, je dobré si dopředu přečíst, co všechno se změnilo, protože to nemusí být vždy k lepšímu.

Alespoň z vašeho úhlu pohledu.

Níže najdete deset přístrojů vybaveným tunerem DVB-T2/HEVC, které nám na Televizním webu prošli rukama a které můžeme doporučit. Vedle nich vaší pozornosti ještě předkládám Technisat DigiPal DAB+ prodávaný momentálně za 4690 Kč. Podle Čestmíra Poláka, který ho pro mě kdysi testoval na Digizone.cz, jde o špičku nejen s DVB-T2 a HbbTV, ale také s tunerem pro příjem digitálního rozhlasu DAB/DAB+.

Nejlevnější set-top box přehledu začíná na 630 Kč, nejdražší jde hodně přes 20.000 Kč. Recenze najdete po kliknutí na úvodní název set-top boxu.

Čtěte také…

 

Emos EM180 HD

Tento u CRA certifikovaný set-top-box s většinou rychlou odezvou a dobrým poměrem cena/výkon míří na majitele levných televizorů. Přijde na asi 630 Kč.

Nabízí především výborná multimédia s vynikající formátovou kompatibilitou a podporou externích titulků v češtině, solidní nahrávání s pojmenováním pořadů taktéž v češtině a protože má i konektor SCART propojíte ho vlastně s jakýmkoli televizorem.

Počítejte ale s tím, že je co do obrazové kvality jednoduchý (sedí k levnému televizoru) a připraveni také buďte na to, že TimeShift, tedy přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním, bude nejspíše po instalaci vypnut. Pokud to tedy nezměnila nějaká nová verze firmwaru nebo TImeShift prostě nepotřebujete.

Ovládání je v drtivé většině případů pohodlné (pokud používáte teletext, bude to horší) a odezva na zmáčknutí tlačítka naopak rychlá. Set-top box bude výborný nejen na chatu či chalupu, ale uplatní se i jako multimediální přehrávač třeba v dětském pokoji.

Hodnocení

  • PRO: v drtivé většině prakticky okamžité operace, včetně práce s EPG, výborná lokalizace, pohodlné ovládání s kolováním v nabídkách i v souborovém manageru, výborná multimédia s vynikající kompatibilitou a podporou externích titulků v češtině
  • PROTI: tovární nastavení se spustí (spouštělo) bez jakéhokoli upozornění (potvrzení volby)

 

Humax Nano T2

Přístroj s HbbTV původně určený pro německou službu freenet stojí za to i přes některé z nutnosti vypnuté funkce.

Obrazově, a i zvukově, nelze mít proti Humax Nano T2 (1490 Kč) námitek. Chování na českém DVB-T2/HEVC bylo vynikající, což se týká i resamplování z nízkého rozlišení (SD) v němž jsou dnes vysílány všechny kanály s výjimkou České televize. I jinak je na tom set-top box výtečně, až na zejména omezenou kompatibilitu a absenci externích titulků v multimédiích.

Pokud hledáte set-top box s HbbTV za dobrou (dnes výtečnou!) cenu a nevadí vám slabší (slabé – záleží na úhlu pohledu) dodatečné funkce, pak tady budete doma. Podle mého s HbbTV v ceně do 2000 Kč nic lepšího momentálně nenajdete. Pochopitelně s výše uvedenou výhradou…

Hodnocení

  • PRO: excelentní provedení i zpracování, výtečný a dobře čitelný dálkový ovladač, výtečný obraz i zvuk, stejně jako ovládání a EPG, solidní HbbTV na všech kanálech, včetně FTV Prima
  • PROTI: pomalý start, omezená kompatibilita v multimédiích, někomu může vadit i absence HDMI-CEC (při současné nízké ceně už nikoli) a přehrávání multimédií ze sítě

 

Mascom MC750T2 HD

Set-top-boxů s připojením k internetu je spousta. Set-top boxů zvládajících v tomto okamžiku, za cenu pod 2000 Kč, i síťová multimédia je jako šafránu.

MC750T2 HD nabízí, za současných 799 Kč, překvapivě vysokou obrazovou kvalitu jakou možná najdete u televizoru nižší střední třídy, dobře čitelné menu, dálkový ovladač s velmi širokým záběrem infra paprsku a multimédia s vysokým stupněm kompatibility (z domácí sítě už tak dobrá nejsou).

Pokud máte dobré příjmové podmínky (citlivost byla subjektivně vzato v průměru), představuje tento přístroj výbornou kombinaci cena/výkon. Pro připojení k domácí síti, resp. k internetu můžete využít buď zabudovaný konektor Ethernet (LAN) nebo sáhnout po doplňkovém Wi-Fi adaptéru pro USB. Jen počítejte s tím, že je bez digitálního koaxiálního (či optického) audio výstupu.

Hodnocení

  • PRO: kvalitní obrazové podání, výborně čitelné menu, dálkový ovladač s velmi širokým záběrem infra paprsku à la televizor, výborná multimédia, včetně externích titulků, pro někoho také příjem DVB-T2/HEVC i H.264
  • PROTI: příliš jednoduché EPG

 

Maxxo T2 HEVC Mobile HD TV

Málokteré řešení určené pro mobilní telefon je skutečně funkční. Tohle na dané verzi firmwaru pracovalo výborně i když pár vylepšení by se našlo. Nikdo ale nejsme dokonalí.

Maxxo T2 HEVC/H.265 Mobile HD TV (899 Kč) je atypický tuner, který je schopen nabídnout překvapivě solidní příjem DVB-T i DVB-T2 bez nutnosti čerpat data a řešit připojení k internetu. Má velice dobré ovládání a při instalaci nechybí Česká republika, ani Slovensko. Škoda, že záznamy nejdou umístit na paměťovou kartu a že také nejdou přehrávat bez připojeného tuneru.

Zásadní pro nákup takovéhoto set-top boxu v tomto případě určeného pro Windows i Android je ověřit si – u mobilní telefonu – minimální kompatibilitu a pak si ji navýšit, protože s minimem se tu pracuje špatně. Základem je vždy konektor (zde microUSB) s podporou funkce USB OTG (On-The-Go), speciálně tady i operační systém Android minimálně ve verzi 5.1.

Hodnocení

  • PRO: výborná aplikace HD TV Player 2.7 s dobrým ovládáním a rozumným EPG, v případě použitého hardwaru jednoduché uvedení do provozu (!), pracuje i s HD kanály ČT na DVB-T2; subjektivně vzato nadprůměrná citlivost na signál; EPG s českými znaky; v ceně obdržíte vše potřebné, ale…
  • PROTI: …adaptér pro USB-C by se hodil, nahrávky nelze sledovat bez připojeného tuneru a umístit je na paměťovou kartu

 

Sencor SDB 5104TD

Za kulantních 999 Kč dostanete nejen zdvojené tunery a nahrávání dvou pořadů současně, ale také funkční internetová rádia, včetně domácích.

České reálie jsou ale funkční i v aplikaci Předpověď počasí a vedle toho jsou tu i slušná multimédia přes USB i když byla bohužel bez externích titulků v češtině.

Nahrávat šlo jeden pořad a na libovolný jiný se dívat (třeba i z jiného multiplexu), šlo ale také nahrávat dva pořady současně z různých multiplexů a sledovat pořad třetí. Ten už ovšem musel být z multiplexů ze kterých nahrávalo. V tomto okamžiku také set-top box správně omezil seznam dostupných kanálů na tlačítku OK, takže vidíte jen ty, které máte pro sledování k dispozici.

Sencor SDB 5104TD představuje dobře odvedenou práci a nabízí výtečný poměr cena/výkon. Pozor si dejte hlavně na velmi kompaktní dálkový ovladač, který může být pro někoho špatně čitelný a někdy trochu zvláštní rozložení tlačítek. Pokud více nahráváte, potíže můžete mít i s poměrně nízkým počtem časovačů událostí.

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, solidní nahrávání a možnosti, funkční aplikace, včetně nějakých dvou desítek internetových rádií, výborná multimédia s vysokou kompatibilitou ve videu, ale…
  • PROTI: …bez externích titulků v češtině, pro někoho i to, že má jen osm časovačů a že chybí Youtube

 

Strong SRT 2401 (dnes Strong SRT 2402)

Od recenze už uplynul nějaký čas, ale přesto si tento set-top box, v podobě drobně upraveného nástupce SRT 2402, udržuje svou pozici jako nejlepší přístroj s Androidem, který nám prošel rukama.

Strong SRT 2401 (2300 Kč) o který v testu šlo a na který vede odkaz, se momentálně doprodává. Jeho nástupce Strong SRT 2402 přichází s jiným dálkovým ovladačem (jeden z důvodů je možná i níže) a cenou 2490 Kč. Vlastnosti však mají být stejné, včetně příjmu vysílání a streamování v Ultra HD (4K).

Přijímač je výborně vybaven, zapomenout samozřejmě musíte na HbbTV, což je klasika a je otázkou, zda ho někdy set-top box Androidem vůbec bude mít. Vedle kompletního tunerového osazení, včetně satelitního, je pochopitelně opět určen pouze pro příjem nekódovaných pozemních kanálů.

Hodnocení (Strong SRT 2401)

  • PRO: cena/výkon, spolehlivý chod bez restartování a dalších potíží, výborný obraz, příjem vysílání ve 4K (DVB-T2/S2), velice dobré EPG, kompatibilita s řadou aplikací, včetně HBO GO, satelitní tuner (FTA) jako bonus, nahrávání i na microSD
  • PROTI: méně spolehlivý dálkový ovladač (RF), jen částečná lokalizace

 

Strong SRT 82

Za 799 Kč tu máme nejen další fázi set-top boxové miniaturizace, ale navíc i výborně vyřešené napájení přes rozhraní USB televizoru, což je zde dosti klíčové.

Určen je rovnou k zastrčení do rozhraní HDMI a míří tak na patřičně vybavené ploché televizory (Sencor SDB 550T sice není také špatný, ale uplatníte ho zejména pokud potřebujete SCART).

SRT 82 překvapil ještě ve dvou dalších věcech: v obrazové kvalitě a tím, že se prakticky nehřeje. Obrazové podání bylo na HD kanálech ČT vynikající, oko ale přístroj potěšil i na dalších stanicích DVB-T2 vysílaných s podstatně nižším rozlišením a nižším datovým tokem. Příjemná byla snaha o udržení pohybové ostrosti a rozumná barevnost se sklony k přirozenosti.

Pokud ho chcete – a jde o výborné řešení pro televizor umístěný na stěně – je třeba se smířit se slabými multimédii a s možnou komplikací při nahrávání. To ale jen tehdy, pokud od něj bude chtít něco víc, čímž myslím použití externího USB disku. Způsob napájení, který bohatě dostačoval pro flash paměť, je přece jen v tomto ohledu limitující.

Hodnocení

  • PRO: překvapivě dobrý obraz, elegantní „neviditelné“ řešení, kompletní dodávka, naprosto minimální zahřívání, výtečně vyřešené napájení bez nutnosti externího zdroje, bleskurychlé EPG
  • PROTI: ovládání někdy trochu nedotažené, velmi nízká formátová kompatibilita v multimédiích přes USB

 

Technisat Digipal T2 HD ex+

Nejdostupnější přijímač německého Technisatu přijde nyní o stovku méně než při začátku prodeje, takže jsme na nějakých 1900 Kč. A stále to stojí za to…

Nicméně kupujte s rozmyslem, resp. se připravte na jistá omezení, která ovšem řadě zákazníků vůbec nemusí vadit a na ně také set-top box míří. Především tu chybí nahrávání a funkce TimeShift. V době recenze byla také internetová rádia implementována ve velmi primitivní podobě, což se ale mohlo s aktualizací firmwaru změnit.

Jinak Digipal T2 HD ex+ potěší – subjektivně vzato – vysokou citlivostí na signál, menu lokalizovaným do češtiny, HDMI (CEC), tedy tzv. společným ovládáním set-top boxu a televizoru (to moc často pod 2000 Kč nevidíte) a samozřejmě také příjmem DVB-T2. Nejen s kompresí H.265/HEVC, což je český standard, ale také s H.264, což se může hodit v příhraničí a tuhle možnost neudává každý!

Hodnocení

  • PRO: vynikající kombinace cena/výkon, subjektivně vzato velmi citlivý tuner, řada jinde nevídaných funkcí, podpora HDMI (CEC), excelentní dětská pojistka, internetová rádia, ale…
  • PROTI: …ve velmi primitivní podobě, ne zcela dotažená lokalizace (občasná angličtina)

 

Technisat Sonata 1

Špička set-top boxové nabídky německého výrobce a bezpochyby nejunikátnější set-top box současnosti. Kombinovaný je totiž se zvukovou lištou…

Specialitka za 25.990 Kč je určena pro velmi náročné zákazníky vyznávající ovšem také koncepci set-top box + obrazovka = televizor. Sonata 1 navíc není jen o příjmu TV, ale i o digitálním rozhlasu DAB/DAB+, zdvojených tunerech, všestranném nahrávání či třeba editaci záznamu. Je samozřejmě také o kvalitním obrazu, dobrém zvuku a představuje tak skoro kompletní řešení domácího příjmu.

A i když výrobce pár věcí zbytečně zanedbal, včetně Wi-Fi ac a slabších multimédií bez podpory externích titulků, klady rozhodně převažují. Nezapomeňte se zeptat, zda už je funkční internetový rozhlas.

Hodnocení

  • PRO: výtečný tuner pro DVB-T/T2, kvalitní obraz na úrovni drahého televizoru, snadno ovladatelné menu, tři (!!!) rozhraní USB 3.0 (kde to u TV najdete?), spousta funkcí a možností nastavení, včetně operativního spuštění šetřiče obrazovky, výtečná výbava, ale…
  • PROTI: … zatím bez funkčního rozhlasu přes internet, pouze jeden digitální audio vstup, chybí Wi-Fi ac a tlačítko úplného vypnutí, multimédia stále bez podpory externích titulků a zapamatování pozice, potíže s udržením nastavené hlasitosti, neumí DTS-HD Master Audio (hodil by se i Dolby Atmos)

 

TeleSystem TS6810 T2 HEVC Stealth (také Fuba ODE8510 T2 Stealth)

Nenápadný, „neviditelný“ set-top-box malých rozměrů určený pro umístění za televizor. Stačí jen když si dopředu vytáhnete „kabílek s infra očíčkem“…

Vyžadoval dobrý signál, ale rozhodně byl nenápadný s obrazem na úrovni dobrého televizoru. Záznam zvládá až pro dva pořady v rámci kanálů jednoho multiplexu (nemá zdvojené tunery) a protože se při nahrávání seznam dostupných stanic ke sledování zredukuje jen na ty, které jsou skutečně k dispozici, nemusíte se o nic starat.

U multimédii se naopak připravte na přehrávání pouze jednoduchých videí s nijak vysokým datovým tokem a někomu možná bude vadit i příliš intenzivní záře infra diody, která nešla omezit. Pozor by si měli dát i ti, kteří k přepínání kanálů používají zejména číselnou klávesnici.

V testu je popisován set-top box s infračerveným ovladačem za dnešních 1199 Kč. Existuje ale i verze TeleSystem TS6810 RF T2 HEVC Stealth (1299 Kč) s ovladačem pracujícím na radiové frekvenci.

Hodnocení

  • PRO: nekódované nahrávání klidně i dvou stanic, velmi nenápadné umístění (pokud chcete), výborný obraz, ale…
  • PROTI: …musíte mít slušný signál (lehce podprůměrná citlivost tuneru), chybí HDMI (CEC), příliš jasný svit diody čidla IR