Česká investiční skupina získá televizní stanice CME nejen v České republice, ale i na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku a Slovinsku. Transakce podléhá schválení regulačních orgánů těchto zemí.

Novým majitelem televize Nova a všech televizních stanic skupiny CME se stane česká investiční skupina PPF. Firma to oznámila v noci na pondělí v oficiálním tiskovém prohlášení, které vyvěsila na svůj web. „PPF Group N.V. (“PPF”) oznamuje, že prostřednictvím svých dceřiných společností podepsala dohodu se společností Central European Media Enterprises Ltd. (NASDAQ/BCPP: CETV) (“CME”) o jejím plném převzetí. CME provozuje televizní stanice v Bulharsku, České republice, Rumunsku, na Slovensku a ve Slovinsku. Podmínkou dokončení transakce je získání souhlasu akcionářů společnosti CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí,“ uvedla PPF.

Schvalování obchodu bude trvat několik měsíců

CME má nyní podle PPF svolat mimořádnou valnou hromadu za účelem schválení navrhované fúze. Zároveň požádá o souhlas Evropské komise a příslušných národních regulátorů. Schvalovací proces má trvat několik měsíců. „Nákupem společnosti CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. Naším motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování,“ uvedl ke koupi CME majoritní vlastník PPF Petr Kellner.

PPF se do televize Nova v podstatě vrací, protože ji již jednou vlastnila. Tehdy její zájmy v Nově kontrolovat Petr Dvořák, nynější generální ředitel České televize. PPF do Novy vstoupila již v roce 2002, kdy odkoupila poloviční podíl v licencované společnosti CET 21 od společnosti MEF Holding Jiřího Šmejce. V roce 2003 pak PPF prodala Novu skupině CME, zakladateli této televize, která o ni přišla v roce 1999 poté, co se rozkmotřila s tehdejším generálním ředitelem stanice Vladimírem Železným. CME totiž kontrolovala pouze servisní organizaci Novy, Českou nezávislou televizní společnost (ČNTS). Naopak licencovanou společnost CET 21 postupně ovládl právě Železný.

Petr Kellner, majoritní vlastník investiční skupiny PPF a budoucí majitel TV Nova (Foto: Kellner Foundation)

Dojde k integraci skupiny Nova a O2TV?

CME momentálně působí v pěti středo a východoevropských zemích. Nedávno prodala své aktivity v Chorvatsku, již dříve je ukončila v Maďarsku a dalších zemích. Vysílá na 30 televizních kanálech, a to jak v modelu volně dostupných, tak placených kanálů, a oslovuje 45 miliónů diváků. V České republice provozuje volně šířené kanály Nova, Nova Cinema, Nova 2, Nova Action a Nova Gold, dále placené kabelové a satelitní stanice Nova Sport 1 a Nova Sport 2, placenou videotéku Voyo a řadu videoportálů včele se zpravodajským tn.cz. PPF je zase vlastníkem mobilního operátora O2 a placené televize přes internetový protokol O2TV, která se specializuje zejména na atraktivní sportovní přenosy.

Vstup PPF do CME včetně Novy tedy pravděpodobně povede k integraci O2TV a Novy a posílení placených služeb. „Trend spojování tvorby mediálního obsahu a zábavy s jeho distribucí prostřednictvím telekomunikačních sítí je už několik let patrný jak v Evropě, tak v USA,“ konstatovala PPF v oficiální tiskové zprávě. Skupina zaplatila za CME částku 48 miliard korun. „Jako poradci PPF pro strukturované financování této akvizice působí BNP Paribas a Société Générale. Financování transakce ve výši 1,150 miliardy eur bylo upsáno bankami BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale a UniCredit,“ uvedla PPF. „Finančním poradcem PPF v rámci této transakce je J.P. Morgan Securities plc a právním poradcem White & Case LLP,“ dodala.

Štítky