Programům Nova a Nova Cinema by jinak hrozilo, že by po vypnutí multiplexu 2 a Přechodové sítě 12 v některých regionech na několik týdnů zmizely z pozemního vysílání.

O jedno přelaďování televizních přijímačů navíc čeká v souvislosti s přechodem na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 diváky hlavního programu televize Nova a filmového kanálu Nova Cinema. Skupina Nova se totiž rozhodla z finálních multiplexů DVB-T2 zvolit síť 23, která bude pokračovatelkou dnešního multiplexu 3 a jež bude spouštěná ve většině regionů později než sesterská finální síť 22, která naváže na vypínaný multiplex 2 (v něm nyní Nova a Nova Cinema vysílají ve standardu DVB-T). Aby dva nejsledovanější programy Novy, stejně jako hlavní kanál Barrandova, divákům pozemní digitální televize nezmizely z obrazovky, budou je České Radiokomunikace šířit dočasně ve finální síti 22, kterou jinak obsadí programy konkurenční skupiny Prima a také hudebního kanálu Óčko.

V praxi to bude vypadat tak, že finální multiplex 22 bude od svého startu až do vypnutí posledního DVB-T vysílače, tedy do 30. června příštího roku, šířit všechny programy, které nyní obsahuje Přechodová síť 12. Místo osmi deklarovaných televizních stanic (Prima, Prima Cool, Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Óčko a Óčko Star) a Rádia Proglas tedy půjde o 18 televizí ve standardním rozlišení obrazu a zmiňované Rádio Proglas. De facto tak bude pokračovat přechodová síť CRA, ale na nových, definitivních kmitočtech. Teprve po 30. červnu 2020 většina programů z multiplexu 22 zmizí a zůstanou pouze Prima, Prima Cool, Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Óčko a Óčko Star.

Výhradně v multiplexu 23 až od 1. července 2020

Nova a Nova Cinema zahájí vysílání v rozlišení 960 x 540p ve finální síti 23 od 9. ledna, kdy bude spuštěn první vysílač této sítě Praha – Žižkov. Výstavba sítě 23 bude dokončena 30.6.2020. To znamená, že Nova a Nova Cinema bude po celou dobu (leden až červen 2020) přepínání z DVB-T na DVB-T2 šířena paralelně v celoplošné v přechodové síti 12 respektive finální sítí 22 a v nově stavěné finální síti 23. Ve finální síti 23 bude vysílat v rozlišení 960 x 540p také Barrandov Kino, Barrandov Plus, TV Noe, TV Šlágr a Šlágr TV. Další programy, konkrétně hlavní kanál TV Barrandov a Seznam TV, budou v této síti dostupné v rozlišení 1 440 x 1 080p. „V žádném okamžiku přechodu na DVB-T2 se tak nestane, že by některý program nebyl divákům dostupný. Vždy jej naladí buď v DVB-T nebo v DVB-T2,“ ujišťuje Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací.

Například v Královéhradeckém kraji se bude multiplex 2 a Přechodová síť 12 vypínat 12. února 2020, ale finální síť 23 zde odstartuje až 29. dubna 2020, zatímco finální síť 22 již 13. února 2020. V Ústeckém kraji skončí multiplex 2 a Přechodová síť 12 k 23. březnu 2020, ale finální síť 23 odstartuje až 21. dubna 2020. Obdobně to vypadá i ve většině dalších krajů. „Pokud bychom nezvolili cestu přechodových sítí, znamenalo by to velký problém pro diváky, protože by na několik týdnů přišli o možnost bezplatného pozemního příjmu televizního vysílání“ zdůraznil na středečním 23. podzimním setkání provozovatelů elektronických komunikací, které v Nymburce pořádala společnost Lica, Marcel Procházka.

Multiplex 23 požádá o kmitočty pro Klínovec a Zelenou horu

Nova si odchodem do finální sítě 23, tedy pokračovatele multiplexu 3, nepohorší v pokrytí. Multiplex 3 v posledních dvou letech získal kmitočty pro většinu z 13 základních vysílačů velkého výkonu, z nichž původně nevysílal. Nyní není dostupný pouze z jáchymovského Klínovce a chebské Zelené hory. I na těchto vysílačích se ale finální síť 23 objeví, slíbil Procházka na nymburské konferenci. Podle Jiřího Duchače, ředitele odboru správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu sice Technický plán přechodu na DVB-T2 s vysílači Klínovec a Zelené hora pro multiplex 23 nepočítají, to ale odpovídá aktuálnímu stavu kmitočtů přidělených multiplexu 3. „Na síť 23 se mohou převést pouze ty vysílače, z nichž nyní vysílá multiplex 3. To však neznamená, že provozovatel sítě 23 nemůže zažádat o kmitočty pro nové lokality,“ uvedl.

Síť 23 bude podle Marcela Procházky vznikat jako zcela nová a její pokrytí bude takřka totožné se sítí 22, která má vedle 26 základních vysílačů také okolo 50 dokrývačů po celé republice. Multiplexu 1 využívá přes 90 dokrývačů. Ne všechny je ale Česká televize využije i pro vysílání DVB-T2 sítě 21. Některé lokality nepokryla ani Přechodovou sítí 11. Důvodem může být nižší vysílací kmitočet (26 k.), který se lépe šíří a nebude tak potřeba využít všechny stávající dokrývače pro zajištění obdobného pokrytí televizním signálem. Jisté je, že pokrytí dvou hlavních kanálů skupiny Nova v terestrice se oproti DVB-T v sítích nové generace nesníží. Nova pouze bude muset vymyslet, jak diváky upozornit na potřebu přeladění televizorů, až zmizí z finální sítě 22 a zůstane v multiplexu 23.

Štítky