UVNITŘ ODKAZ NA NOVÝ ANDROID: Ve dvou velikostech tu máme první sérii vybavenou obrazovým procesorem X1. Zapůjčenu jsme dostali úhlopříčku 109 cm, ke koupi je ještě 124 cm.

Tím nejdůležitějším, čím se modely XG83 liší od nižších sérií XG80 a XG81, včetně Sony KD-55XG8096, který jsme před nedávnem testovali, je obrazový procesor X1. Například zvukově jsou na tom přístroje stejně a i když má XG83 navíc zdvojené tunery, moc se na ně netěšte, protože s nimi nic zajímavého neumí a rozhodně ne skutečný obraz v obraze (PiP). Televizor zvládá zejména jeden pořad nahrávat a jiný sledovat (malý náhled můžete vidět v nabídce Home), což je tak nějak vlastní všem modelům 2019 a více na toto téma v samostatném článku (stav Sony 2019 je stejný, jako 2018…).

A Android TV? V článku „Sony chystá aktualizaci televizorů na Android TV 8. Týkat se bude výrobků od roku 2016“ jsme sice psali něco jiného, ale situace se zjevně mění a jak vidno, ani na podzim roku 2019 tu některé výrobky nejsou s Android TV 8 rovnou z továrny. Zapůjčený televizor s mohutným externím zdrojem a tradičně hodně lesklou obrazovkou tak k mému překvapení dorazil s Android TV 7.0 a protože jeho chování a možnosti nebyly právě ideální, čekal jsem na automatickou aktualizaci na Android TV 8.0, která momentálně probíhá a vlastně probíhá skoro celý letošní rok. Nakonec jsem čekání vzdal a po dohodě se zastoupením Sony, jsem aktualizoval manuálně přes USB. Nově stažený firmware ze stránek Sony s Android TV 8 zafungoval bezvadně, takže se po pár hodinách práce objevila „osmička“, a to je už trochu jiná káva.

Výrazně se vylepšilo ovládání domovské nabídky a například také ubylo problémů s některými aplikacemi a napojením přes Wi-Fi. Protože jsme se ale nové a dlužno říci že i dosti klíčové verzi důkladně věnovali v samostatných článcích, zaměřme se na chování samotného televizoru a zejména na to, zda se vám navýšení ceny oproti nižším modelům bez procesoru X1 vyplatí. Zatímco totiž například Sony KD-49XG8096 aktuálně přijde na 20.990 Kč, zkoušený Sony KD-49XG8396 stojí 24.990 Kč. Ještě zajímavější je to, že 49XG8196 momentálně přijde na ty samé peníze. V cenové politice se ale někdy logika hledá dosti obtížně.

K TÉMATU:

Instalace, včetně výborného třídění kanálů

Přišroubovat dvě nožičky na spodek panelu je dílem okamžiku, protože jsou dobře navrženy a k samotné instalaci se tak dostanete bleskově. Jak bylo řečeno, televizor dorazil s Android TV 7, zprovoznění je opět tedy docela náročná, což je u Androidu klasické a mimo jiné musíte projít souhlasem s asi sedmi, osmi podmínkami stejně, jako třeba musíte zadat rodičovský PIN. Přes ten vlak nejede i když ho nepotřebujete.

Televizor si po připojení k internetu (u Wi-Fi je nutné zadat heslo) zkontroloval aktualizace a kupodivu nic nenašel a tak nabídl ladění kanálů. A protože jsme u Sony, nabídne se vám také po skončení instalace i třídění kanálů, což je pochopitelně vynikající. Je také velice snadné a dělá se prostým přesunem stanice na novou pozici. Jen je škoda, že nejde vybrat více kanálů najednou.

Programová nabídka má obraz na pozadí, který ovšem prakticky nevidíte, zvuk se ale nikdy nepřeruší a tohle dnes dokáže málokdo. Bohužel celé EPG je poněkud nepřehledné.

Vynikající Action Menu, méně přehledné EPG a bezproblémové HbbTV

O ovládání Android TV 8 (jsme už za aktualizací) toho bylo řečeno dost a dost, takže zmiňme jen vynikající Action Menu, kontextovou nabídku, která vám – mimo jiné – v tuneru dovolí operativně vypnout obrazovku. Bohužel v některých přístrojích z kolekce 2019 ho už nenajdete a proč se Sony zbavilo něčeho tak dobrého se můžeme jen dohadovat. Obecně vzato tu pak nenajdete ani obvyklé dvojí menu nastavení, které používá jak TCL, tak TP Vision (Philips) a i to je nepochopitelné. Jste tak odkázáni na velmi špatně navržené menu Googlu ve kterém se nedá kolovat a které používá nesmyslné řazení položek. Tolik k ovládání a pojďme k EPG.

Po programové nabídce se můžete libovolně pohybovat, u pořadu náznakem – pouze minuty – vidíte čas jeho začátku. Hodinu ve které začíná vám pak naznačuje časová lišta.

U pořadu vidíte název a začátek rozšířeného popisku. Kompletní informaci vám pak podá tlačítko OK. Zde si také můžete například zadat upozornění na pořad nebo odmáčknout Sledovat, což vás přepne na vybraný kanál.

Pokud si nastavíte upozornění na pořad uvidíte zvláštní věc. Časovač sice dokáže zapnout televizor z pohotovostního režimu, což je pochopitelně skvělé, ale nejprve spustí kanál ze kterého jste ho zadávali a pak teprve ten pro který byl nastaven. A v některých případech trvala prodleva i deset sekund.

HbbTV je podle Sony ve verzi 1.5 s tím, že se zavádějí prvky z přelomové verze 2.0. Ale protože to na náš dotaz uvedlo zastoupení Sony bez jakýchkoli upřesňujících detailů můžeme jen spekulovat o co vlastně jde. V každém případě ale aplikace na „červeném tlačítku“ pracovaly na všech hlavních kanálech bezproblémově, na Primě se navazovalo po vnořené reklamě (alespoň v těch několika případech kdy jsem to zkoušel) a u ČT šla měnit kvalita příjmu s následným navázáním na pozici v pořadu. To samé platilo i o Nově, kde jsem však i přes naznačené reklamy zatím žádnou nezaregistroval.

Nabídka na domovském tlačítku Home se dá krásně zjednodušit na pouhé dvě lišty a i když se občas objeví nějaká navíc, což nejspíše Google dělá schválně, není problém se jí opět zbavit. Tlačítkem APPS pak vyvoláte seznam aplikací.

Většinou výborné chování aplikací, solidní HDR

Po aktualizaci na Android TV 8 byla i zde situace výrazně lepší než při testu Sony KD-55XG8096, ale komplikace přišla z nečekané strany.

Televizor si převzal nainstalované aplikace z verze sedm, mezi nimi i MX Player. Ten však má, alespoň u mě, problémy s domácí sítí, takže jsem chtěl jsem využít VLC Player, který naopak v drtivé většině případů funguje bezproblémově. Aplikace už ale byla na liště Sony Select a příliš nepracovala. Odinstaloval jsem ji tedy a nainstaloval znova. Bohužel se opět ocitla na liště Sony Select a stejně jako dříve nešlo ze síťového serveru Synology DiskStation DS414j video s externími titulky, resp. video ano, ale bez titulků. Teprve po několikerém zapnutí a vypnutí televizoru a opakovaném přeinstalování aplikace, se VLC Player začal chovat tak, jak je obvyklé. Zdá se, že umístění na liště Sony Select vše poněkud zkomplikovalo a minimálně je škoda, že zde aplikace nedají skutečně odinstalovat.

Druhý problém se objevil u média zastrčeného do rozhraní USB. Jak VLC Player, tak MX Player měly problémy s jeho zaregistrováním a vypadalo to, jako by vlastně v rozhraní (vyzkoušel jsem všechna) nic nebylo. Časem jsem přišel na to, že musím flash paměť Kingston 64 GB, která jinde pracuje naprosto spolehlivě, opakovaně zasouvat, dokud sám televizor nevydá zprávu o nalezení média a nenabídne volbu pro přehrání v jedné ze zabudovaných aplikací. V praxi to znamenalo nejprve ho spustit takto a pak teprve přejít například k VLC. Ten už totiž najednou na „flasku“ viděl.

Zbylé zkoušené aplikace v případě Android TV 8 pracovaly bez viditelných potíží. Některé se však vůbec nepodařilo nainstalovat, jako například Voyo. Vyzkoušel jsem tak třeba Stream.cz, Pohádky, Lepší.TV, HBO GO či Youtube.

Možností jak nekompatibilní aplikaci dostat na velkou obrazovku televizoru je využití Google Chromecast, který je v Android TV 8 zabudovaný. Využil jsem k tomu mobilní telefony Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 a Samsung Galaxy A9 aktualizovaný na Android 9.0. Výsledkem byl obraz v kvalitě blížící se zdroji a bezproblémový chod. Tady ovšem také záleží na vaší síti Wi-Fi.

Zastavme se ještě na chvíli u přehrávání videí s rozlišením Ultra HD (4K) a obsahu s technologii HDR. V tomto případě jsem sáhl po testovacích souborech nahraných na USB médiu a zabudované aplikaci zvané Video, která se v nové verzí výrazně vylepšila i když externí titulky zvládá pouze s USB médiem.

S obsahem v rozlišení 4K však potíže neměla stejně jako s HDR (High Dynamic Range), které však při přehrávání nijak neoznámí. Nicméně jak detaily v zatmavených scénách, tak ve scénách přesvětlených byly podávány solidně i když s jemnějším zdůrazněním než jaké možná bude někomu vyhovovat. Takový je však současný trend. V mém případě tedy za dvě, ale za jedna už jsem dlouho nikomu nedal. Obsah s HDR, tedy s vysokým dynamickým rozsahem, je však vysoce individuální záležitostí. Cílem je vlastně takové podání scény, jakou byste viděli vašima očima, kdybyste byly přímo na místě. Už to mluví za vše…

Televizor je ideální pro poslech rozhlasu bez zapnuté obrazovky. Její vypnutí je po ruce přes Action Menu.

Vyplatí se? Rozhodně ano!

Obrazový procesor X1 představuje znatelný přínos ke kvalitě obrazu, a to jak ve videu v multimédiích, tak v běžném vysílání v DVB-T i DVB-T2, a to zejména na méně kvalitních kanálech. U Sony KD-55XG8096 (24.990 Kč) bez procesoru X1 jsem napsal: „Jinak byl znát značný rozdíl mezi dříve testovanou Sony XG95 a tímto modelem, čemuž ovšem odpovídá i rozdíl v ceně (poznámka: 35.600 Kč). Nicméně i tak bylo podsvícení obrazovky velice dobré a resamplování vcelku cenové relaci odpovídalo. Televizor měl při nižších a středních vysílacích datových tocích potíže s udržením pohybové ostrosti a jasně to bylo znát typicky při stranovém švenku.“

Tady jsem nic takového nepozoroval a nemyslím si že by dojem byl zkreslen méně rozměrnou úhlopříčkou. Oproti Sony KD-49XG8196 opět bez X1, který byl v době testu nabízen za ty samé peníze, tak podle mého není co řešit. Co se týče Sony KD-49XG8096 (aktuálně 20.990 Kč) je to na zváženou a záleží na tom, jak velký důraz obrazu přisuzujete. Možná rozdíly buď nevnímáte nebo pro vás nejsou důležité. Jen bych rád upozornil, že je uvidí nejspíše každý.

Mezi nepochybné výhody televizoru patří i pohodlné vypnutí obrazu přes tlačítko Action Menu (běží pouze zvuk) a můžete to udělat nejen v tuneru televizoru, ale i v aplikacích. Například v Lepší.TV, která nabízí snad stovky rozhlasových stanic je to vysloveně příjemné. Ostatně proč nešetřit spotřebu, když v tomto okamžiku velmi výrazně poklesne (řekněme o polovinu, možná o dvě třetiny; oficiálně se to neudává).

A ještě jedna rada: nečekejte až vám aktualizace na Android TV 8 přijde automaticky, ale udělejte si ji sami.

Rozhodně se to vyplatí!

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, Action menu s pohodlným vypnutím obrazovky (běží pouze zvuk), třídění kanálů součástí instalace (!), bleskurychlé EPG s probuzením televizoru při zadání upozornění na pořad, nastavitelné tlačítko TV, upravitelné prostředí domovské nabídky, ale…
  • PROTI: …stále bez nápovědy jak to udělat, méně přehledné EPG, chybí skutečný obraz v obraze (PiP)