Novinková smršť pro podzim 2019 a zimu 2020 zahrnuje celou řadu výrobků, převážně určených pro příjem DAB/DAB+. A některé skutečně stojí za to!

Technisat nepředstavil jen své obvyklé produkty, jako jsou rozhlasové přijímače či satelitní set-top box, ale také nezvyklé věcičky typu zvuková lišta Audiomaster SL 450 (122 €, systém 2.0) s dobíjením mobilu, širokoúhlá kamera do auta Roadcam 1 CE (53 €), domácí meteostanice Imeteo 4 CE (40 €) či robotický vysavač Technimax SR1 (407 €) s laserovou navigací a virtuálními místnostmi. Pro nás jsou však daleko nezajímavější zmiňované rozhlasové přijímače pro VKV/DAB/DAB+ a rozměrné televizory s úhlopříčkami 65 a 75 palců (165 cm a 191 cm) vybavené zdvojenými tunery.

Výrobky jsme rozdělili do dvou kategorií podle toho, zda budou na náš trh oficiálně dováženy nebo zda je bude možné alespoň oficiálně objednat. V každém případě by prý všechny měly být ke koupi do konce roku a snad se nebude opakovat situace kolem set-top boxu se zvukovou lištou, Sonata 1 (test najdete tady), která svého času připomínala čekání na Godota.

Výše uvedené se však netýká výtečného Techniradio RDR (VKV/DAB), které se za 799 Kč v nových barvách (bílá a stříbrná) už prodává a protože jinak je u něj vše stejné, můžete vás odkázat na náš test.

Jistá je vlastně ještě jedna věc. Technisat i přes výrazné zlevnění některých set-top boxů pro DVB-T2, které se ovšem na českém trhu promítlo jen málo, nepředstavil jediný přístroj tohoto druhu, takže budeme nadále v očekávání.

ČTĚTE TAKÉ:

Co u nás určitě uvidíme

O výtečném kapesním Techniradio RDR jsme se už zmiňovali, takže pojďme na další věcičky mezi nimiž je také satelitní přijímač Technisat DigiPlus UHD S (305 euro), který jde trochu mimo náš záběr, nicméně se jedná o set-top box vybavený mimo jiné DVB-S2, HbbTV, Wi-Fi a například i pokročilým nahráváním a správou nahrávek. Alespoň podle oficiálních stránek německého Technisatu a Lukáše Štěpánka, který je zaměstnancem společnosti TechniSat Digital GmbH odpovídajícím – mimo jiné – za zákazníky v Česku a v dalších zemích střední a východní Evropy.

Technisat DigitRadio 750 (4747 Kč)

Kombinace rozhlasového přijímače, přehrávače disků CD (včetně CD MP3) a streamování muziky přes rozhraní USB a Bluetooth. Vedle toho je tu ještě možnost napojit přes audio rozhraní na čelním panelu například MP3 přehrávač. Vše koření technicistní styl s nenápadnými ovládacími tlačítky na horní straně a také možnost připojit externí anténu.

Zesilovač má 2x 50 W (RMS), které můžete využít jak pro dvojici reprosoustav, tak pro sluchátkový výstup (3,5 mm). Do paměti DigitRadio 750 můžete uložit plných 30 stanic nejen pro VKV, ale také pro DAB/DAB+.

Technisat TechniRadio Solar (1454 Kč)

Kapesní rádio pro VKV a DAB/DAB+ o němž jsme vás informovali už koncem srpna je klasické konstrukce s teleskopickou anténou. Na zadní straně má fotovoltaický článek určený k dobíjení vnitřního akumulátoru typu Li-Po o kapacitě 2000 mAh a vidět ho můžete ve fotogalerii výše. Po plném dobití je doba provozu udávána na deset hodin.

Do paměti lze uložit deset stanic pro každý z tunerů, displej je dvouřádkový a zabudován je jediný reproduktor napojený na zesilovač o výkonu 3 W (RMS). Hmotnost přijímače je 340 g, rozměry 100 x 187 x 40 mm (švh) a k dispozici je i výstup na sluchátka, Bluetooth s profily AVRCP, A2DP a HFP a microUSB určené nejspíše k dobíjení. To by ovšem byla u Technisatu novinka, protože zatím používal obstarožní mini USB, které je bohužel i v jinak výtečném RDR. Pokud by se to potvrdilo, dobíjení by vedle solárního článku mohl obstarávat i běžný napáječ mobilního telefonu. Mimochodem ve výčtu jazykových lokalizací na stránkách Technisatu chyběla ta česká, slovenská (Slowakisch) tu byla. Snad je to jen nedopatření…

U televizorů Technisat TechniVista 65 a TechniVista 75 hlásá nápis – „Made in Germany…“

Co půjde objednat

Vedle televizoru, ke kterému se záhy dostaneme, je tu i Technisat Digitradio 10, což je rozšíření vašeho domácího systému o příjem digitálního rozhlasu. I když má moderní design, je bohužel vybaven pouze analogovým stereo výstupem (cinch), takže je myslím daleko lepší sáhnout po Digitradio 110 IR.

Novinkou je také Technisat TechniRadio 8 koncipované ale spíše pro německy mluvicí trh. Hlasové ovládání totiž nepracuje v češtině. Jinak jde o klasický přenosný přijímač s rukojetí pro VKV/DAB/DAB+ s napájením ze sítě i z baterií a stereo zesilovačem o výkonu 2x 3 W (RMS).

Technisat TechniVista 65/75 (1733 €, resp. 2651 €)

Skutečné televizory se vším všudy (značka produkuje i obrazovky) vybavené kompletní sadou zdvojených tunerů, včetně pozemního DVB-T2/HEVC, a LCD obrazovkou typu Quantum Dot s rozlišením Ultra HD (4K). K dispozici mají být chytré funkce, včetně HbbTV či pokročilého nahrávání se správou záznamů; to by mohlo znamenat i základní střih.

Zabudován má být také internetový systém Isio, který najdete v lepších set-top boxech značky (více zde), ovládání pomocí mobilní aplikace a multimédia jak z USB tak z lokální sítě (UPnP). Uvidíme, zda se něco změní u podpory externích titulků, protože Technisat má v multimédiích ještě rezervy.

Pro ty, kteří rádi neplýtvají energií, bude dobrou zprávou zařazení televizorů do třídy A++.

Technisat DigitRadio 451 CD IR: přes rozhraní USB jde i dobíjet a uvidíme, zda to půjde i při pohotovostním režimu. Zapůjčení přijímače je už domluveno.

Technisat DigitRadio 451 CD IR (230 €)

Stereo přijímač pro VKV a DAB/DAB+ je zkombinován s přehrávačem CD a internetovým rádiem. Vše opět doplňuje streamování hudby na několik způsobů (USB, LAN, Bluetooth, Spotify Connect) a funkce multiroom. Přes rozhraní USB lze dobíjet externí zařízení.

Přijímač můžete ovládat buď multifunkčními otočnými voliči, resp. tlačítky pod displejem, nebo pomocí dodaného dálkového ovladače a mobilní aplikace. Barevný displej má úhlopříčku 7,1 cm (2,8″), výkon zesilovače je 2x 10 W (RMS) a dvojici širokopásmových reproduktorů na přední straně doplňuje bassreflex na straně zadní. Vedle Wi-Fi pro napojení na internet je tu i výstup na sluchátka a audio vstup (jack).

Technisat Skyrider 65 (1x LNB: 1.223 €, 2x LNB: 1.323 €) vstupuje na pole firmou zatím neorané. Nabízí automatický systém příjmu satelitní televize v karavanech z až 10družic.