Prezident Miloš Zeman akceptoval odvolání ministra Jana Mládka, má však výhrady k jeho potenciálnímu nástupci Tomáši Prouzovi, vládnímu koordinátorovi pro digitální agendu.

Minimálně do volebního sjezdu ČSSD, který začíná 10. března, povede ministerstvo průmyslu a obchodu premiér Bohuslav Sobotka. Ten se rozhodl odvolat z funkce dosavadního šéfa resortu Jana Mládka (ČSSD) kvůli neshodám na legislativních úpravách ochrany spotřebitelů vůči mobilním operátorům a snaze snížit mobilní tarify rezidentním zákazníkům. Sobotka měl na dnešní schůzce oznámit prezidentovi Zemanovi jméno Mládkova nástupce, nakonec tak ale neučinil a ponechal si dvoutýdenní lhůtu na rozmyšlenou.

Premiér se rozhoduje mezi třemi kandidáty: vládním koordinátorem pro digitální agendu Tomášem Prouzou, který je Sobotkovým blízkým spolupracovníkem, Mládkovým náměstkem Jiřím Havlíčkem a bývalým ministrem průmyslu a obchodu za ČSSD Milanem Urbanem. Za favorita je všeobecně pokládaný Tomáš Prouza, proti němu se ale ostře ohradil prezident Miloš Zeman i jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Ministerstvo průmyslu a obchodu je klíčovým resortem pro plánovaný přechod na nový typ zemského digitálního televizního vysílání DVB-T2.

Štítky