Premiér Bohuslav Sobotka se rozhodl odvolat ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka kvůli komplikacím s novelou zákona o elektronických komunikacích. Mládek podle Sobotky nedostatečně chránil spotřebitele před mobilními operátory.

Z hlediska plánovaného přechodu na nový typ zemského digitálního televizního vysílání DVB-T2 přichází střídání stráží na ministerstvu průmyslu a obchodu v tu nejnevhodnější dobu. Jan Mládek minulý týden předložil Úřadu vlády návrh novely zákona o elektronických komunikacích, který řeší start přechodových sítí DVB-T2 a fakticky tak má po letech experimentování umožnit řádné vysílání DVB-T2. Novela, která měla původně řešit pouze televizní vysílání nové generace, se ale stala jablkem sváru kvůli přísnější regulaci cenové politiky mobilních operátorů.

Právě problematika ochrany spotřebitelů zdržela přípravu novely již loni na podzim. Podle původního plánu ji mělo Mládkovo ministerstvo předložit již v říjnu, nakonec se tak ale stalo až koncem prosince a připomínky v rámci meziresortního řízení úřad vyřizoval do začátku února. Mezitím premiér Sobotka přitvrdil své požadavky na řešení ochrany spotřebitelů, především pak na rozšíření kompetencí Českého telekomunikačního úřadu, který by podle předsedy vlády a ČSSD měl zajistit výhodnější ceny za hlasové a datové služby v České republice. Právě snížení cen tzv. neomezených tarifů je jedním z předvolebních témat sociální demokracie.

Nahradí Mládka ve funkci Prouza?

Ministr Mládek však v návrhu novely spíše podpořil mobilní operátory, když u tarifů pro rezidentní zákazníky zablokoval možnost získat služby za jiné než ceníkové ceny. Proti této formulaci se ohradilo vládní hnutí ANO i opoziční TOP 09. Hlasitě jej také kritizoval zapsaný spolek Telefonující.cz, který založil radní městské části Brno-střed Svatopluk Bartík, který se koncem minulého roku pokusil získat pro obyvatele této městské části výhodné mobilní tarify podobné ceníkům hlasových a datových služeb pro firmy a státní úřady. Téma mobilních operátorů tak zcela zastínilo problematiku DVB-T2, jež měla být v případě novely zákona o elektronických komunikacích klíčová.

Zda se výměna na klíčovém ministerském postu projeví dalším zdržením startu přechodových sítí DVB-T2, zatím není jisté. Ministr Mládek měl 1. března slavnostně zahajovat řádné vysílání přechodového multiplexu Českých Radiokomunikací. Síť bude zatím pokrývat pouze Prahu a část středních Čech. Zúčastní-li se jejího slavnostního spuštění již Mládkův nástupce a kdo jím bude, se ukáže nejdříve ve čtvrtek, kdy premiér seznámí se jménem nového člena vlády prezidenta Miloše Zemana. Nejčastěji se v souvislosti s obsazením uvolněného postu ve vládě hovoří o státním tajemníkovi pro evropské záležitosti a koordinátorovi digitální agendy Tomáši Prouzovi.

Štítky