Současnému řediteli ČT Petru Dvořákovi v září končí šestiletý mandát. Radní odůvodnili brzký termín konkurzu snahou vyvarovat se kolizi s říjnovými parlamentními volbami.

Nového generálního ředitele České televize bude Rada ČT volit již 26. dubna. Současnému šéfovi ČT Petru Dvořákovi přitom končí mandát až v září. Televizní radní se ale chtějí vyhnout politizaci konkurzu na šéfa veřejnoprávní televize, protože v říjnu proběhnou volby do Poslanecké sněmovny, proto výběr nového ředitele uspíší. Zájemci se mohou do konkurzu přihlásit do 27. března, podmínkou je vysokoškolské vzdělání a manažerské předpoklady pro řízení významné instituce v oblasti veřejné služby.

Radní chtějí desetistránkovou koncepci

Výhodou pro uchazeče může být praxe v médiích a zkušenost v řídících funkcích v mediální oblasti. Součástí přihlášky do výběrového řízení má být vlastní koncepce dalšího rozvoje a fungování České televize jako televize veřejné služby v rozsahu přibližně pět až deset normostran A4. „V záměru musejí být vytýčeny jednotlivé kroky a priority v horizontu funkčního období generálního ředitele,“ uvedla Rada ČT. Nového šéfa veřejnoprávní televize volí radní na dobu šesti let, v průběhu funkčního období příštího ředitele tak dojde k přechodu ze současného typu zemského digitálního vysílání DVB-T na nový standard DVB-T2.

Současný generální ředitel ČT Petr Dvořák účast v konkurzu silně zvažuje. Z priorit, které si vytyčil pro své stávající funkční období, mu zbývá plán na větší regionalizaci vysílání ČT, kterou lze provést až po přechodu na DVB-T2. Společně s tímto krokem souvisí i plný přechod vysílání ČT na vysoké rozlišení obrazu (HDTV). Terestricky takto ČT zatím šíří tři ze svých šesti programů, po spuštění řádného vysílání ve standardu DVB-T2 by do HD verze měly přejít i zbývající tři programy. Česká televize také usiluje o možnost provozovat v DVB-T2 dva celoplošné multiplexy, což by jí v budoucnu umožnilo spustit další tematické kanály.

Rada České televize při výjezdním zasedání v Ostravě (Foto: Česká televize)

Dvořák plánoval nové programy pro DVB-T2

Petr Dvořák v minulosti zmiňoval možnost vzniku samostatného programu, který by nabízel to nejlepší z původní dramatické tvorby ČT. Samostatný kanál by mohly mít i zmiňované regiony. Nyní ČT odpojuje regionální zpravodajství pro Čechy, severní a jižní Moravu. Samostatně se tak vysílají Události v regionech z Prahy, Ostravy a Brna. Do budoucna by ČT chtěla odbavovat pět samostatných regionálních mutací zpráv. Ke stávajícím třem studiím by přibyla další dvě v Čechách: v Českých Budějovicích a Hradci Králové. Obě krajské redakce se na to už nyní připravují.

Regionální vysílání odpojované pro pět samostatných regionů by ČT měla umožnit tzv. rozvojová síť DVB-T2. Jde o druhý veřejnoprávní multiplex, který by ČT měla získat ze zákona, a jednu ze šesti finálních sítí DVB-T2, s nimiž se počítá po ukončení vysílání v současném standardu DVB-T. Čtyři finální sítě DVB-T2 budou v podstatě překlopenými celoplošnými multiplexy DVB-T a dvě další budou rozvojové – jedna má připadnout České televizi a druhá má sloužit komerčním stanicím. Odpojované regionální vysílání v DVB-T2 má umožňovat pouze rozvojová síť ČT a poté ještě multiplex společnosti Digital Broadcasting.

Česká televize by mohla po přechodu na DVB-T2 provozovat hned dva multiplexy s celoplošným pokrytím, z toho jeden regionalizovatelný (Foto: Česká televize)

Získá ČT pro svoje potřeby i druhý multiplex?

Pokud ČT prosadí do zákona změnu, že může provozovat dva veřejnoprávní multiplexy, čeká ji výběrové řízení na technického operátora druhé z těchto sítí. První budou pro ČT provozovat České Radiokomunikace, které tuto zakázku vysoutěžily v době přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání. Novou soutěž bude vypisovat už nový generální ředitel ČT, protože rozvojové sítě DVB-T2 budou startovat až po roce 2020, po vypnutí vysílání ve standardu DVB-T a uvolnění kmitočtů, z nichž budou tyto rozvojové sítě sestaveny. Lze očekávat, že zájem o zakázku projeví jak České Radiokomunikace, tak konkurenční operátor Digital Broadcasting.

Konkurz na nového generálního ředitele ČT bude dvoukolový. 29. března zveřejní Rada ČT seznam všech přihlášených kandidátů a 12. dubna zúží počet adeptů. O dva týdny později, 26. dubna, vystoupí finalisté na veřejném slyšení Rady ČT, po kterém bude následovat hlasování o novém řediteli. Pro zvolení kandidáta bude potřebných deset hlasů z patnáctičlenné televizní rady. Jarní termín volby ředitele odůvodnil předseda Rady ČT Jan Bednář i faktem, že třem radním v červenci končí mandát a není jisté, zda by Poslanecká sněmovna v době předvolební kampaně před podzimními parlamentními volbami byla schopna uvolněná místa v Radě obsadit.

Zájem o účast v konkurzu na generálního ředitele ČT dosud kromě současného šéfa veřejnoprávní televize Petra Dvořáka projevil i bývalý generální ředitel televize Prima Martin Konrád. Zájemců však bude jistě více, do minulého výběrového řízení v roce 2011 se přihlásilo na třicet adeptů. Některé z finalistů tehdejšího konkurzu přizval Petr Dvořák do svého managementu, příliš dlouho v něm ale nevydrželi.