Bohuslavu Sobotkovi se nelíbí paragraf, podle kterého by mobilní operátoři nemohli prodávat služby za jiné než ceníkové ceny.

Další změny čeká vládní návrh novely zákona o elektronických komunikacích, který nastavuje podmínky pro start přechodových sítí DVB-T2. Důvodem však nejsou pasáže týkající se digitálního televizního vysílání nové generace, nýbrž ochrany spotřebitelů ve vztahu k mobilním operátorům. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to v pondělí řekl premiér Bohuslav Sobotka. Tomu se nelíbí, že novela zakazuje mobilním operátorům prodávat svoje služby za jiní než zveřejněné ceny.

Příslušný paragraf do návrhu novely zapracoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který za to sklidil kritiku nejen od opozice, ale také od vládního hnutí ANO a části sociální demokracie. Několik dní po předložení návrhu novely premiér Sobotka oznámil, že k 28. únoru Mládka odvolá z funkce. Na jeho místo chtěl původně dosadit vládního koordinátora pro digitální agendu Tomáše Prouzu, s jeho nominací však nesouhlasí prezident Miloš Zeman. Vedení ministerstva průmyslu a obchodu se proto dočasně ujme sám premiér a jméno nového ministra chce oznámit po sjezdu ČSSD, který začíná 10. března.

O novele zákona o elektronických komunikacích se chce premiér poradit s dalšími členy vlády i zástupci opozice. „Předpokládám, že kolem této konkrétní věci ještě poběží na vládě debata. Vůbec nevylučuji, že tady ještě dojde k nějaké úpravě,“ uvedl. Návrh měla tento týden projednat komise Legislativní rady vlády a poté měl jít ještě tento nebo příští týden na jednání vláda. Novela by měla být přijímána ve zkráceném řízení a odeslána druhý nebo třetí březnový týden do Poslanecké sněmovny.

Štítky