Role veřejnoprávní televize ve sportovním vysílání je zprostředkovat sledování výkonů národních sportovců na mezinárodních akcích, míní generální ředitel O2 Tomáš Budník.

Přenosy atraktivních sportovních soutěží, jako je například fotbalová Liga mistrů, nepatří na obrazovku veřejnoprávní České televize. Kavčí hory by měly zprostředkovávat přenosy výkonů národních sportovců na velkých mezinárodních akcích, jako jsou mistrovství světa, evropské šampionáty nebo olympiády. Deníku MF Dnes a zpravodajskému serveru iDnes.cz to řekl Tomáš Budník, generální ředitel společnosti O2 Czech Republic, která stojí za placenou IPTV službou O2TV a prémiovými sportovními kanály O2TV Sport.

„Není normální, že by veřejnoprávní televize platila komerční sportovní přenosy. Většinou to je tak, že třeba veřejnoprávní televize vysílají sledování národních sportovců – takže mistrovství světa, Evropy nebo olympiády…,“ uvedl Budník. „S tím i počítá distribuce vysílacích práv těchto akcí. Potom je tu ale celá řada natvrdo placeného obsahu, na který veřejnoprávní televize nesahají nebo na to nemají peníze. V Česku je to jinak: populace očekává, že chléb a hry jsou zdarma,“ dodal.

Když O2TV Sport začala skupovat vysílací práva pro různé sporty, jednotlivé sportovní asociace podle Budníka argumentovaly, že jejich soutěže musí vysílat veřejnoprávní televize, aby je mohli vidět všichni. „Protože to je „veřejná” fotbalová nebo hokejová liga,“ konstatoval Budník. O2TV Sport však postupně získala práva pro nejvyšší domácí fotbalovou ligu a částečně i na hokejovou ligu. Veřejnoprávní ČT zůstala omezená práva pro několik vybraných zápasů. Za sledování dalších utkání musí zájemci platit právě O2TV.

V případě hokejové ligy O2 obchází zprostředkovatele vysílacích práv, společnost BPA, a jedná s jednotlivými kluby napřímo. Takto se jí podařilo podepsat smlouvy s pražskou Spartou a Bílými tygry Liberec. „To byly kluby, které zajímal náš koncept a byly ochotny to podepsat. Máme práva na všechny domácí hokejové zápasy těch klubů, včetně play-off,“ uvedl Budník pro iDnes.cz. „Když budou jiné kluby, které nebudou mít kontrakt s BPA, tak my jsme připraveni se s nimi bavit,“ doplnil.

O2TV nedávno vstoupila i do zemského digitálního vysílání, když v celoplošném multiplexu 4 spustila volně šířenou stanici O2TV Free. Ta je reklamou na placené kanály O2TV Sport a přímo nabízí vstup do placené aplikace HbbTV, jejímž prostřednictvím lze na obrazovce sledovat tyto sportovní kanály v HD kvalitě.

Štítky