Prezidentem nové organizace se stal obchodní ředitel televize Nova Jan Vlček, tajemnicí je bývalá mluvčí Českých Radiokomunikací, Novy a Primy Marie Fianová Janíková.

Novou Asociaci komerčních televizí (AKTV) dnes na tiskové konferenci v Praze představili zástupci televizních skupin Nova, Prima a Óčko. Organizace, která zahájila činnost v průběhu února letošního roku, chce hájit, podporovat a prosazovat zájmy provozovatelů komerčního televizního vysílání v České republice, zejména ve vztahu ke státním orgánům a orgánům EU. Prvním prezidentem AKTV se stal Jan Vlček, obchodní ředitel a jednatel skupiny Nova, o chod Asociace se v roli Tajemníka stará Marie Fianová Janíková.

„V posledních několika letech se stále zvyšuje počet legislativních změn a úprav s přímým dopadem na oblast komerčního televizního vysílání, a to jak na národní úrovni, tak i celoevropské. Cítili jsme tedy potřebu vyjádřit názor komerčních vysílatelů v otázkách, jako jsou například limity pro reklamu v TV vysílání, které se právě projednávají v Evropském parlamentu,“ vysvětlil Jan Vlček. „Kromě legislativní agendy se chceme zaměřit také na neoprávněnou distribuci a retransmisi vysílání našich stanic,“ dodal. V této věci Nova i Prima poslední měsíce podnikají velmi aktivní kroky, zejména ve vztahu ke slovenským poskytovatelům placených televizních služeb.

AKTV se hodlá zabývat i otázkou přechodu na nový typ zemského digitálního televizního vysílání DVB-T2. Vzhledem k tomu, že jednotliví členové si musí v budoucnu vyjednat vlastní obchodní smlouvy s operátory vysílacích sítí, asociace chce především prosazovat životaschopný obchodní model DVB-T2. Nejvyšším orgánem AKTV je valná hromada, v níž mají jednotliví zakládající členové poměr hlasů 46 : 46 : 8 (Nova : Prima : Óčko). Představenstvo AKTV tvoří dva zástupci Novy (Jan Vlček, Štěpán Peichl), dva zástupci Primy (Marek Singer, Vladimír Pořízek) a jeden zástupce Óčka (Štěpán Wolde).

V rámci Asociace bude působit pět pracovních skupin, které budou zajišťovat odborné podklady pro fungování AKTV. Jde o regulačně-právní, technickou, samoregulační, daňově účetní a skupinu pro marketing a výzkum. Členem AKTV se může stát provozovatel pozemního televizního vysílání s územním rozsahem vysílání na území celé České republiky, který v době podání přihlášky toto vysílání provozuje nejméně dva roky. Asociace spustila oficiální web na adrese www.aktv.cz, kde jsou k dispozici také její stanovy a další dokumenty.