Dalšími lokalitami, kde České Radiokomunikace spustí televizní vysílání ve standardu DVB-T2, budou Brno a Ostrava.

Kdy se nového typu zemského digitálního televizního vysílání DVB-T2 dočkají diváci mimo Prahu a střední Čechy? Již teď je jisté, že dalšími lokalitami, kde České Radiokomunikace zprovozní svoji přechodovou síť DVB-T2, budou Brno a Ostrava. Kdy se tak stane a jaké regiony budou následovat poté? Tuto informaci částečně prozradil ředitel regulace CRA Marcel Procházka v dnešním online rozhovoru se čtenáři zpravodajského serveru Deník.cz. „Přesnější harmonogram výstavby přechodové sítě zveřejníme v polovině dubna. Již teď můžeme říct, že dalšími městy, kde zprovozníme přechodovou síť, bude Brno a Ostrava,“ uvedl Procházka.

Do DVB-T2 zamíří možná i regionální televize

CRA v přechodové síti počítají primárně s programy ze svých celoplošných multiplexů 2 a 3, které vysílají ve standardu DVB-T. Jde o televizní stanice skupin Nova, Prima, Barrandov, Óčko a Šlágr TV. Aktuálně nabízí přechodová síť CRA jedenáct televizních programů, chybí v ní stanice skupiny Nova. Společně s nimi by v přechodovém multiplexu vysílalo třináct programů, kapacita sítě je nastavena až na osmnáct programů ve standardním rozlišení obrazu. Znamená to, že by se v přechodové síti DVB-T2 mohly objevit i programy z dalších multiplexů CRA, konkrétně z Regionální sítě 8, která pokrývá všechna krajská města a její signál může zachytit 55 procent obyvatel České republiky?

Marcel Procházka to nevylučuje. „Do přechodové sítě budeme primárně umisťovat programy z našich multiplexů 2 a 3. Pokud bude volná kapacita, je možné, že umístíme i programy z Regionální sítě 8,“ říká. Naopak za nepravděpodobnou možnost považuje zařazení některého z programů v HD kvalitě. „Jedna přechodová síť musí minimálně pojmout všechny televizní programy z multiplexu 2 a 3. Z kapacitních důvodů proto nemůžeme vysílat v HD rozlišení. Po dokončení přechodu stávajících sítí DVB-T na DVB-T2 v roce 2020 bude možné vysílat programy i v HD rozlišení. Podle vládou schválené strategie by dostatek kapacity pro HD rozlišení během této doby měla mít přechodová síť Česká televize,“ uvedl Procházka.

HD kvalitu v přechodových sítích nabídne Česká televize, říká ředitel regulace CRA Marcel Procházka (Foto: CRA)

Česká televize čeká na přijetí legislativy

Finálním pokrytí přechodové sítě DVB-T2 by mělo být podle ředitele regulace CRA podobné jako u dnešního multiplexu 2, v němž vysílají hlavní programy televizních skupin Nova, Prima a Barrandov. „Signál bude dostupný pro 98 až 99 procent obyvatel České republiky,“ upřesnil Procházka. Přechodová síť tohoto pokrytí dosáhne koncem prvního čtvrtletí příštího roku. Souběžně s ní by měla probíhat výstavba přechodové sítě České televize. „Vládní strategie předpokládá alokaci samostatné přechodové sítě pro ČT. Pokud víme, je zprovoznění sítě ČT podmíněno schválením příslušných legislativních úprav včetně zajištění financování,“ uvedl Marcel Procházka.

Totéž pro Televizníweb.cz potvrzuje i technický ředitel České televize Ivo Ferkl: „Čekáme na legislativu, která nám určí pravidla.“ Klíčová je v tomto ohledu novela zákona o elektronických komunikacích, která tento týden prošla vládou a začátkem dubna se jí začne zabývat Poslanecká sněmovna. Novelizován musí být i zákon o České televizi a Kavčí hory také čekají na definitivní potvrzení schválené novely zákona o dani z přidané hodnoty, která ruší povinnost platit DPH z vybraných televizních poplatků. Ušetřené peníze chce ČT investovat právě do přechodu na vysílání ve standardu DVB-T2, v němž chce všechny své programy nabídnout v HD kvalitě.