Sociálnědemokratický poslanec vedl resort již v letech 2003 až 2006 za vlád premiérů Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka.

Ministerstvo průmyslu a obchodu má po odvolání ministra Jana Mládka vést Milan Urban, který stál v čele tohoto resortu již v letech 2003 až 2006. S odvoláním na tři nezávislé zdroje to v sobotu napsal zpravodajský server iDnes.cz. Zároveň dodal, že Urban si již vybral svého nejbližšího spolupracovníka na post náměstka pro informatiku, do jehož kompetencí má spadat i novelizace zákona o elektronických komunikacích a přechod na nový typ zemského digitálního televizního vysílání DVB-T2. Má se jím stát analytik Marek Ondroušek, který dosud působil v úřadu ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jana Chvojky.

Ondroušek již pro iDnes.cz potvrdil, že má na ministerstvo průmyslu a obchodu nastoupit tuto středu 15. března. Urban se ke své nominaci na ministerský post odmítl vyjádřit, stejně jako premiér Bohuslav Sobotka, který po odvolání Jana Mládka od 1. března dočasně vede resort. Urban pouze uvedl, že další informace se média dozví dnes. Rovněž premiér Sobotka sliboval, že jméno kandidáta na ministra průmyslu a obchodu sdělí po sjezdu ČSSD, který proběhl o víkendu v Brně. Původně Sobotka chtěl do ministerské funkce dosadit vládního zmocněnce pro digitální agendu Tomáše Prouzu, proti tomu však protestoval Hrad.

Štítky