Nového člena rady telekomunikačního úřadu navrhne vládě až budoucí ministr průmyslu a obchodu, zaskakující „ministr“ Bohuslav Sobotka se k tomu nechystá.

Výběr nového člena Rady Českého telekomunikačního úřadu bude jednou z prvních povinností nového ministra průmyslu a obchodu, jehož jméno chce po víkendu oznámit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministerstvo nyní dočasně vede sám předseda vlády, který k 28. únoru nechal odvolat dosavadního šéfa resortu Jana Mládka (ČSSD). Exministr v únoru prohlásil, že rozhodně nepočítá s prodloužením mandátu radního Ondřeje Malého, kterému příští týden končí funkční období.

Malý je známým kritikem drahých tarifů mobilních operátorů. Do Rady ČTÚ jej zvolila vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS), navrhl jej tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Mezi horkými kandidáty na uvolněný post jsou předsedkyně sekce IT a telekomunikací Hospodářské komory ČR Hana Továrková, právnička Metrostavu Hana Nevřalová, ředitel vnějších vztahů Microsoftu Václav Mach, náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová a bývalý generální ředitel Českých Radiokomunikací a české pobočky Microsoftu Michal Čupa.

ČTÚ hraje klíčovou roli při sestavování přechodových i finálních vysílacích sítí DVB-T2. Bude to právě telekomunikační úřad, kdo bude dohlížet na realizaci připravovaného Technického plánu přechodu ze zemského digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T na zemské digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2. Rada ČTÚ je pětičlenná, radní jsou voleni na období pěti let. Navrhuje je ministr průmyslu a obchodu a ve funkci je potvrzuje vláda. Letos končí funkční období i předsedovi Rady ČTÚ Jaromíru Novákovi.