Dosavadní náměstek má nahradit odvolaného ministra Jana Mládka, který vedení resortu opustil k 28. únoru. Od začátku března ministerstvo dočasně vede premiér Bohuslav Sobotka.

Ministerstvo průmyslu a obchodu by měl nově vést Jiří Havlíček, dosavadní náměstek a vedoucí Úřadu ministerstva, kteří zároveň řídí právní sekci resortu. Jméno kandidáta na nového ministra dnes prezidentovi republiky Miloši Zemanovi navrhl premiér Bohuslav Sobotka, který dočasně po odvolání předchozího ministra Jana Mládka resort řídí. Havlíček působí na ministerstvu průmyslu a obchodu na pozici náměstka od února 2014, v letech 2003 až 2006 byl ředitelem kabinetu ministra.

Čtyřicetiletý Havlíček má zkušenosti i z ministerstva financí, kde v letech 2001 až 2002 zastával funkci vedoucího oddělení v rámci úseku Ústředního finančního a daňového ředitelství. V letech 2006 až 2010 byl hlavním manažerem a ústředním tajemníkem ČSSD. Poté se více než tři roky věnoval komunální politice jako místostarosta města Čáslavi. Havlíček převezme vedení ministerstva průmyslu a obchodu po premiéru Sobotkovi, který v úřadu provedl jedinou změnu: náměstka Lubomíra Bokštefla nahradil novým náměstkem Markem Ondrouškem.

Štítky