ÚPLNÉ ZNĚNÍ UVNITŘ – Vláda dnes zveřejnila diskutovanou diginovelu, jejíž projednávání narušil spor o ochranu spotřebitelů před mobilními operátory.

Nové znění novely zákona o elektronických komunikacích, v jakém minulou středu 8. března prošla vládou, zveřejnil kabinet premiéra Bohuslava Sobotky. Legislativní úprava je klíčová pro zavádění zemského digitálního vysílání nové generace ve standardu DVB-T2. Původně se měla tato „diginovela“ věnovat pouze novému typu televizního vysílání, premiér Bohuslav Sobotka do ní ale prosadil pasáže na ochranu spotřebitelů před mobilními operátory, které by měly napomoci ke zlevnění mobilních tarifů v České republice, zejména pak mobilních dat.

Kvůli novele byl koncem února odvolán ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který nechal do návrhu zapracovat zákaz využívání jakýchkoli jiných než ceníkových cen mobilních operátorů. Značná část klientů přitom využívá jiných než veřejně deklarovaných cen. Mládek jako ministr skončil k 28. únoru, od 1. března ministerstvo průmyslu a obchodu dočasně vede premiér Sobotka. Ten měl po víkendovém sjezdu ČSSD oznámit jméno kandidáta na uvolněný ministerský post, ale nestalo se tak. Předseda vlády si navíc vzal do konce tohoto týdne dovolenou, takže jméno nového ministra bude známo patrně až příští týden.

Novelou se nyní budou zabývat poslanci. Sněmovna ji zařadí jako bod na svou první dubnovou schůzi. Premiér Sobotka ale neprosadil, aby mohla být schválena hned v prvním čtení. Se zástupci všech parlamentních stran se alespoň dohodl na zrychleném řízení, takže sněmovní výbory se budou moci novelou zabývat pouze 20 dní a nikoli 60, jak je to obvyklé. Přesto lze očekávat obstrukce, zejména kvůli pasážím, které se týkají mobilních operátorů. Není tak jisté, zda novela bude schválena ještě touto Poslaneckou sněmovnou, které letos v říjnu vyprší funkční období.

Vládní verze novely zákona o elektronických komunikacích by Jan.Potucek on Scribd

Štítky