Česká asociace satelitních operátorů hrozí, že pokud poslanci nepočkají s projednáváním novely zákona o elektronických komunikacích na vyřízení stížnosti, vyvolají arbitráž.

Aktualizovanou a rozšířenou stížnost na postup České republiky při zavádění nového typu pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 podala k Evropské komisi Česká asociace satelitních operátorů. Doplnila tak svůj podnět z loňského září (samotná asociace vznikla teprve v srpnu 2016, pozn. red.), informoval na dnešní tiskové konferenci v Praze sekretář asociace Patrik Brom. Satelitní operátoři vyzvali poslance, aby vyčkali se schvalováním diginovely zákona o elektronických komunikacích, která řeší právě přechod na DVB-T2, do doby, než Evropská komise stížnost vypořádá.

Pokud by sněmovna přesto pokračovala ve schvalování diginovely, jsou členové asociace podle Broma připraveni vyvolat arbitráž proti České republice kvůli nedovolené podpoře soukromých subjektů, které budou provozovat sítě DVB-T2. Za tu považují plánované kompenzace operátorům přechodových sítí DVB-T2, jimž má stát hradit provozní náklady těchto sítí po dobu souběžného vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2. Kompenzace ale zatím neprobíhají a i kdyby byla diginovela schválena, nebudou probíhat do doby, než je v notifikačním řízení schválí Evropská komise.

Česká asociace satelitních operátorů dnes také vyslovila obavu, aby programová nabídka v DVB-T2 nebyla v budoucnu pro diváky zpoplatněna. Takový postup má za sebou jeden z členů asociace, satelitní služba Skylink, která několik let nabízela balík základních programů zdarma a lákala na něj v reklamních kampaních, načež jeho příjem zpoplatnila servisním poplatkem, který každoročně zvyšuje. Satelitní asociaci tvoří jen dva z šesti poskytovatelů placené satelitní televize na českém trhu. Kromě Skylinku jde o Digi TV, která je původním zakladatelem organizace.

Štítky