UVNITŘ VIDEO – Poslanec a exministr kultury za ČSSD pochybuje, že Poslanecká sněmovna stihne do říjnových parlamentních voleb projednat novelu zákona o elektronických komunikacích.

Podaří se Poslanecké sněmovně schválit ve zrychleném řízení novelu zákona o elektronických komunikacích (ZEK), která řeší financování přechodových sítí DVB-T2 a je klíčová pro jejich start? Poslanec a bývalý ministr kultury z vládní ČSSD Vítězslav Jandák si myslí, že nikoli. V rozhovoru pro server Česká média zpochybňuje dohodu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se zástupci všech parlamentních stran o „neútočení“ na novelu a její rychlé schválení ještě před termínem podzimních voleb.

„Bojím se, jestli vůbec na to dojde. Protože vy víte, že je to zaparkované zatím, prošlo to vládou, je to zaparkované ve sněmovně, a je otázka, jestli na to vůbec dojde, protože nervozita ve sněmovně stoupá, volby máme sice až za sedm měsíců, ale už jsme teď nervózní, takže já mám pocit, a je tam ještě mnoho jiných zákonů, které dávala opozice, které tam leží zaparkované jako poslanecká iniciativa, takže si nejsem jistý, jestli k tomu vůbec dojde,“ prohlásil Jandák.

Návrh novely ZEK však zatím vládou neprošel, projednala jej pouze Legislativní rada vlády a kabinet o něm bude jednat až tuto středu 8. března. Jandák v rozhovoru také prokázal, že neví, který resort tento klíčový zákon připravuje: „Samozřejmě to spadá pod vládu a pod ministerstvo kultury. A při té pružnosti, o které jsme mluvili, si myslím, že se to tam vůbec nemusí dostat. Je to špatně, samozřejmě, ale myslím si, že ne,“ uvedl Jandák. Novelu ZEK však nepřipravovalo ministerstvo kultury, nýbrž ministerstvo průmyslu a obchodu.

Štítky