Druhá televizní digitalizace by mohla České televizi přinést druhý veřejnoprávní multiplex, možnost odpojování více regionů a vysílání všech programů v HD kvalitě.

Volba nového ředitele České televize se letos termínově sešla s hlasováním o vládní novele zákona o elektronických komunikacích, která určuje pravidla hry pro druhou televizní digitalizaci v Česku. Bude to právě veřejnoprávní ČT, kdo sehraje při přechodu na nový televizní standard DVB-T2 důležitou roli, protože to budou Kavčí hory, kdo už v přechodovém období souběžného vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2 nabídne kompletní programovou nabídku v HD kvalitě. Zdálo by se tedy, že DVB-T2 bude nosným tématem uchazečů o post šéfa veřejnoprávní televize. Skutečnost je poněkud jiná…

Server DigiZone.cz zpovídal deset z dvanácti kandidátů na ředitele ČT a zjišťoval jejich priority po případném nástupu do funkce. DVB-T2 zmínil pouze jeden z nich. Respektive jediná: Gabriela Froňková Dousková. Ta by se po případném zvolení do funkce chtěla primárně věnovat vysílání a technické oblasti, konkrétně pak novelizaci zákona o elektronických komunikacích a přechodu na DVB-T2. „Předpokládám nutnost konzultace se všemi odborníky, kteří se budou k problematice vysílání vyjadřovat,“ uvedla Dousková pro DigiZone.cz. V souvislosti s přechodem na nový vysílací standard by nežádala zvýšení koncesionářského poplatku, více však své plány s DVB-T2 nespecifikovala.

Česká televize by mohla po přechodu na DVB-T2 provozovat hned dva multiplexy s celoplošným pokrytím, z toho jeden regionalizovatelný (Foto: Česká televize)

Dvořák chce posílit regionální vysílání

Seriál DigiZone.cz s uchazeči o ředitelský post v České televizi ještě není u konce, v anketě dosud neodpovídal Petr Vinklář a především současný šéf Petr Dvořák, který se rozhodl ředitelský post v ČT obhajovat. Je to právě Dvořák, kdo se netají myšlenkou, že DVB-T2 je pro další rozvoj veřejnoprávní televize zásadní. Ačkoli neznáme současný Dvořákův kandidátský projekt, už z toho předchozího z roku 2011 vyplývá, že ne vše, co si nynější ředitel ČT před šesti lety vytkl za svůj cíl, stihl realizovat. Některé záležitosti nebylo možné uvést do praxe bez přechodu na DVB-T2, ke kterému dojde až během funkčního období budoucího ředitele – ať už jde o posílení regionálního vysílání ČT, spuštění nových programů nebo HD vysílání.

Petr Dvořák už v uplynulých šesti letech podnikl přípravy na vysílání v novém standardu. Připravil projekt rozšíření regionálního vysílání, které by v DVB-T2 mělo využívat pěti místo tří odpojovaných regionálních celků. K Praze, Brnu a Ostravě by se měl přidat Hradec Králové a České Budějovice. Obě krajská studia ČT se na tuto novou roli již začala připravovat. Po přechodu na DVB-T2 by tak mohlo existovat pět mutací Událostí v regionech: Praha a střední Čechy, severovýchodní Čechy, jihozápadní Čechy, severní Morava a jižní Morava. Regionální odpojování by se patrně neomezilo jen na pořad Události v regionech.

Bez České televize by se přechod na DVB-T2 uskutečňoval těžko (Foto: Česká televize)

Získá ČT druhý veřejnoprávní multiplex?

Rozšíření regionálního vysílání ČT ale závisí na přidělení druhého veřejnoprávního multiplexu České televizi. Vládní Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání počítá s tím, že Česká televize získá jeden celoplošný multiplex DVB-T2 bez možnosti regionálního odpojování a pravděpodobně by mohla provozovat i jednu ze dvou plánovaných rozvojových sítí DVB-T2, která bude regionalizovatelná. Proti rozšíření počtu vysílacích sítí ČT ale protestují někteří politici a nadšeno z něj není ani ministerstvo kultury, do jehož gesce patří zákon o České televizi. Pro Kavčí hory by to znamenalo mít k dispozici síť, která nabídne až sedm programových pozic pro HD programy navíc k nynějším celoplošným stanicím.

Zaplnit tuto síť novými veřejnoprávními programy by znamenalo značné investice do výroby a nákupu pořadů. Teoreticky by bylo možné část kapacity pronajmout komerčním stanicím nebo ji uvolnit pro třetí sektor – komunitní média, o jejichž podporu už delší dobu usiluje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (ještě od dob, kdy jí předsedala Kateřina Kalistová, nynější první náměstkyně ministra kultury Daniela Hermana za ČSSD). A nebo rozvojový multiplex DVB-T2 s regionálním odpojováním získá jiný operátor a ČT si od něj pronajme část kapacity, jako to nyní činí v případě Regionální sítě 7 v DVB-T, již označuje za multiplex 1A (vysílá v něm programy ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD a ČT:D/art).

Rada České televize vybere tuto středu 12. dubna finalisty konkurzu na generálního ředitele ČT. Nového šéfa ČT chce zvolit 26. dubna. (Foto: Česká televize)

Odstartuje archivní kanál ČT Klasik?

Petr Dvořák také před časem naznačil, jak by se mohlo rozšiřovat portfolio programů veřejnoprávní televize. K současným šesti programům by rád přidal archivní kanál s pracovním názvem ČT Klasik, který by 24 hodin denně vysílal to nejlepší z archivů veřejnoprávní televize. Česká televize by se tak mohla zbavit repríz zábavných pořadů na programu ČT 1. Jednou z dalších možností je osamostatnění kanálů Déčko a ČT art, které nyní vysílají na společné programové pozici a střídají se – Déčko vysílá přes den, ČT art v noci. Technicky by nebylo vůbec těžké oba programy v DVB-T2 oddělit a vysílat v HD kvalitě, ale naplnění jejich vysílání by představovalo další výrazné náklady navíc.

Pro nejbližší období po zvolení nového generálního ředitele ČT ale bude klíčové, jak se postaví k budování veřejnoprávní přechodové sítě DVB-T2 a kdy v ní spustí všechny programy ČT v HD kvalitě. To by totiž mohlo být hlavní lákadlo pro diváky při rozhodování, zda a kdy přejít na příjem pozemní digitální televize nové generace. „Přechodová síť ČT by také mohla mít kapacitu pro vysílání duálního zvuku, o kterém se nyní poměrně často mluví,“ říká Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací, jež by měly pro ČT zajišťovat technický provoz její přechodové sítě DVB-T2. Pokud by nový ředitel České televize nepovažoval DVB-T2 za prioritu, mohlo by to narušit celý proces druhé televizní digitalizace v Česku.

Štítky