Dolní komora parlamentu se dnes začne zabývat vládní verzí novely zákona o elektronických komunikacích, která řeší start a provoz přechodových televizních sítí nové generace DVB-T2.

V prvním čtení se dnes bude Poslanecká sněmovna zabývat vládním návrhem novely zákona o elektronických komunikacích, který řeší přechod na nový typ zemského digitálního televizního vysílání DVB-T2. Takzvaná diginovela je trnem v oku mobilním operátorům, protože kromě DVB-T2 se zabývá i ochranou spotřebitelů a výrazně zvyšuje pokuty, které může Český telekomunikační úřad uložit poskytovatelům mobilních hlasových a datových služeb. Vláda tak chce získat páku na snížení cen mobilních tarifů, zejména pak mobilního připojení k internetu. Proti novele také začali protestovat satelitní operátoři, jimž vadí plánované kompenzace pro operátory přechodových sítí DVB-T2.

Diginovela bude prvním bodem jednání dnes zahajované dubnové schůze sněmovny. Podle dřívější dohody zástupců všech parlamentních stran s premiérem Bohuslavem Sobotkou by novela měla dolní komorou parlamentu projít ve zrychleném řízení. Jednotlivé sněmovní výbory by ji měly projednat ve zkrácené lhůtě dvaceti dní místo standardních šedesáti. Do finálního třetího čtení ve sněmovně by novela měla jít již na květnové schůzi. Tento termín je ale ohrožen, protože předseda Hospodářského výboru sněmovny Ivan Pilný (ANO) minulý týden prohlásil, že kvůli námitkám satelitních operátorů výbor nestihne novelu projednat včas. Česká asociace satelitních operátorů pohrozila České republice arbitráží, pokud novela projde v současném znění.

Názor Hospodářského výboru rozhodne

Pro poslance bude postoj Hospodářského výboru klíčový, protože je pro projednávání diginovely garantem. Právě předseda tohoto výboru Ivan Pilný se ale ztotožnil s argumentací mobilních i satelitních operátorů proti novele. Pilného stranický kolega Martin Kolovratník, který je místopředsedou stejného výboru, je naopak hlasitým zastáncem přechodu na nový typ televizního vysílání DVB-T2. „Hospodářský výbor je garanční a jeho doporučení navržené pro hlasování sněmovny se bere skoro jako svaté. Jen ve velmi výjimečných případech plénum hlasuje jinak,“ upozorňuje Kolovratník. Sám nevylučuje, že se právě kvůli námitkám odpůrců novely projednávání ve výboru protáhne.

„Někdo může navrhnout prodloužení projednávání o dvacet nebo třicet dnů. Ostatní mohou na takový návrh slyšet a říkat, tak to posuňme, nespěchejme a najednou může být léto, což nepřímo způsobí, že se ten zákon už nestihne projednat,“ varoval Kolovratník minulý týden v rozhovoru pro Televizníweb.cz. Premiér Bohuslav Sobotka prosazuje, aby sněmovna diginovelu schválila ještě v tomto funkčním období, tedy do říjnových parlamentních voleb. Zejména kvůli ochraně spotřebitelů, která se stala předvolebním tématem sociálních demokratů. Hladké prosazení novely je také jedním z hlavních úkolů nového ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka, kterého dnes prezident Miloš Zeman jmenuje do funkce.

Sněmovna zatím eviduje jeden pozměňovací návrh

K novele se zatím nesešlo příliš mnoho pozměňovacích návrhů. Sněmovna dosud načetla jediný návrh komunistického poslance Lea Luzara, který se zabývá výhradně pasážemi o ochraně spotřebitelů. Zakazuje mobilním operátorům automaticky prodlužovat smlouvy na dobu určitou, pokud zákazník aktivně neprojeví vůli, aby k prodloužení nedošlo. Naopak navrhuje, aby po takovémto automatickém prodloužení přešla smlouva na dobu neurčitou. Vlastní návrh hodlá předložit i poslankyně Markéta Adamová (TOP 09), která by v souvislosti s přechodem na DVB-T2 chtěla uzákonit povinnost České televize vysílat v terestrice s duálním zvukem, aby tak podpořila výuku cizích jazyků.

Česká asociace satelitních operátorů poslancům ve svém stanovisku navrhuje, aby poslanci návrh novely zcela přepracovali a aby vznikl zcela nový plán na uvolňování kmitočtového pásma 700 MHz, který by byl „technologicky neutrální“. Na jeho sestavování by měli mít vliv nejen operátoři pozemních vysílacích sítí, ale také poskytovatelé satelitní, kabelové a IP televize a také Česká televize a komerční televizní stanice. Pokud poslanci vládní návrh neodmítnou, asociace hrozí České republice arbitráží kvůli údajné nedovolené podpoře vybraným komerčním subjektům, konkrétně Českým Radiokomunikacím a společnosti Digital Broadcasting. Těm mají putovat kompenzace provozních nákladů přechodových sítí DVB-T2.

České Radiokomunikace se ohradí vůči satelitářům

České Radiokomunikace, které dosud jako jediný z tří operátorů spustily vlastní přechodovou síť DVB-T2, se hodlají proti kampani České asociace satelitních operátorů bránit. Na tuto středu svolaly tiskovou konferenci, na níž se vyjádří k požadavkům satelitních společností. Další dva budoucí provozovatelé přechodových sítí DVB-T2 – Česká televize a společnost Digital Broadcasting – vyčkávají se zahájením vysílání těchto sítí až na schválení diginovely zákona o elektronických komunikacích. V případě České televize hraje důležitou roli tak výběrové řízení na generálního ředitele, které by mělo být ukončeno 26. dubna. Teprve po volbě ředitele lze očekávat větší aktivitu ČT okolo spouštění její přechodové sítě.

Diginovela zákona o elektronických komunikacích je důležitá hned z několika důvodů. Otevírá vládě možnost poskytnout zmiňované kompenzace operátorům přechodových multiplexů DVB-T2 (ale až po notifikaci Evropskou komisí), řeší otázku rušení televizního vysílání ve standardu DVB-T2 sítěmi LTE a umožňuje České televizi provozovat vlastní síť DVB-T2. Na tuto první diginovelu by měla časem navázat druhá, která bude řešit finální stav po vypnutí současného televizního vysílání ve standardu DVB-T2, tedy především počet finálních sítí a jejich přidělení operátorům. Samostatně, formou vládního nařízení, bude řešen samotný Technický plán přechodu z DVB-T na DVB-T2. Vláda by jej měla přijmout do června příštího roku.

Štítky