Prenotifikační jednání již probíhá a podle ředitele regulace a strategie Českých Radiokomunikací Marcela Procházky by mohlo skončit v červnu.

Na podzim letošního roku by mohlo být jasno, zda Česká republika bude moci kompenzovat operátorům přechodových sítí DVB-T2 náklady související s provozem těchto sítí. Na setkání s novináři to ve středu řekl Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací. „Prenotofikační proces s Evropskou komisí již probíhá a odhadujeme, že by mohl být ukončen v červnu,“ dodal Procházka. Za Českou republiku s Evropskou komisí jedná Úřad na ochranu hospodářské soutěže a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Bez notifikace Evropskou komisí nebude možné kompenzace vyplatit, upozornil Procházka.

Kompenzace mají představovat úhradu doložených nákladů operátorů na provoz přechodových sítí DVB-T2 po dobu souběžného vysílání s celoplošnými sítěmi DVB-T, které má DVB-T2 po roce 2020 zcela nahradit (více v článku Kolik peněz bude stát přechod na DVB-T2 a kdo je zaplatí?). „Půjde především o úhradu elektrické energie a odpisy inkrementálních investičních nákladů přechodových DVB-T2 sítí, a to jen po omezenou dobu během přechodu,“ upřesnil Procházka s tím, že finanční prostředky, které stát poskytne z radiokomunikačního účtu, nebude možné použít na kompletní výstavbu přechodových sítí DVB-T2, tedy nákup nové vysílací technologie. Vyvrátil tak tvrzení České asociace satelitních operátorů, podle níž bude stát dotovat Českým Radiokomunikacím a společnosti Digital Broadcasting výstavu jejich sítí DVB-T2.

„Rozhodně nemůže jít o nedovolenou podporu, protože kompenzace musí nejprve schválit Evropská komise. Pokud někdo argumentuje případem Španělska, které musí vracet kompenzace vyplacené některým provozovatelům televizního vysílání při přechodu z analogového na digitální vysílání, je třeba zdůraznit, že se jednalo o zcela jiný případ, který nelze srovnávat se současnou situací v České republice a navíc Španělsko vyplacení těchto kompenzací dopředu nekonzultovalo s Evropskou komisí. Jde tedy o diametrálně odlišný případ,“ uvedl Marcel Procházka. České kompenzace operátorům přechodových sítí DVB-T2 řeší novela zákona o elektronických komunikacích, kterou momentálně projednává Poslanecká sněmovna.