Poslanec opoziční strany Úsvit převzal argumentaci České asociace satelitních operátorů proti televizní části vládní novely zákona o elektronických komunikacích.

Satelitní operátoři získali dalšího hlasitého odpůrce druhé televizní digitalizace v Poslanecké sněmovně. Za zájmy České asociace satelitních operátorů začal „kopat“ poslanec opozičního Úsvitu Marek Černoch. „Přechod na DVB-T2 bude stát miliardy a nové televizory nebudou lidem k ničemu, protože se brzy bude přecházet na DVB-T3,“ prohlásil poslanec v rozpravě k vládnímu návrhu novely zákona o elektronických komunikacích. Žádný standard DVB-T3 však neexistuje a ani se nepřipravuje.

„Nedá se předpokládat, že v budoucnu bude třeba vysílání DVB-T3. Diváci mají garanci, že jim tyto televize budou fungovat na dlouhou dobu,“ oponoval na středečním setkání s novináři ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací Marcel Procházka. Naopak český přechod na nový televizní standard DVB-T2 je podle něj dobře připraven, protože využije novější kodek HEVC, zatímco třeba v sousedním Rakousku, kde se zaváděním DVB-T2 začínali dříve, použili starší kompresní standard MPEG-4.