Televizníweb.cz zahajuje seriál recenzí přijímačů pro pozemní televizní vysílání ve standardu DVB-T2. Dnes se zaměříme na diváky, kteří zatím nechtějí investovat do nové televize.

Základní popis přijímače

Evolveo Omega T2 je multimediální HD DVB-T2 přijímač/rekordér s podporou HEVC/H.265. Má certifikát Českých Radiokomunikací – DVB-T2 ověřeno. Je zpětně kompatibilní se stávajícím DVB-T vysíláním (MPEG-4 HD/MPEG-4 SD/AVC/H.264 HP@L4, MPEG-2 a MPEG-4 SD). Podporuje časové nahrávání, český teletext, EPG, funkci TimeShift. V pohotovostním režimu funguje s nízkou spotřebou méně než 1 W. Nabízí snadnou automatickou instalaci a ladění programů. Má přehledné české menu. Podporuje tvorbu playlistů, hudby či fotografií. Obsahuje rozhraní HDMI 1.4, SCART, digitální koaxiální audio výstup, USB port 2.0, anténní vstup/výstup. Rozměry 168 x 113 x 38 mm. Hmotnost je 0,3 kg. Dálkové ovládání je součástí balení.

Obr. 2 – Zadní stěna set-top-boxu

Úvodem

Zajímalo nás, jak se popis přijímače shoduje s praxí, jak údaje Hong-kongského výrobce přístroje s cenou pod 1 000 Kč odpovídají skutečnosti a také, jak splňuje podmínky stávajícího D-booku verze 4.03 ze srpna 2016. Navíc považujeme za užitečné posoudit vhodnost jeho nasazení na různé druhy příjmových podmínek – samostatnou anténu, jak pracuje v oblastech, kde dosud není přítomen signál DVB-T2, v rozvodech společných televizních antén (STA), případně v kabelové síti UPC, která přenáší některé programy i ve standardu DVB-T.

Po vybalení

nás překvapilo, že se jedná o opravdu malý a lehký dobře vybavený přístroj. K dispozici byl přijímač s firmwarovou verzí DT-3060-t2-hevc-V1.02 v sestavení 05/12/2016 12:05:51. Zařízení je označeno CE, napájení z rozvodné sítě 230V/50 Hz je přímo do set-top-boxu, není jej možno zapnout obvyklým kolébkovým mechanickým vypínačem, na předním panelu je však tlačítko, které po delším stisku zařízení zapne/vypne. Mandatorní podmínkou D-booku je přítomnost alespoň jednoho CI+ slotu. Tento kompaktní přístroj jej nemá a v případě budoucího placeného zemského vysílání nemůže být použit.

Přístroj je vybaven HDMI výstupem a SCART, D-bookem doporučený výstup RCA není k dispozici a vzhledem ke kompaktním rozměrům ani druhým vstupním SCART konektorem. Digitální audio výstup je v elektrickém provedení pro koaxiální kabel.

Dálkové ovládání (DO) padne dobře do ruky, včetně hmatatelného hrbolku nad číslicí „5“ pro načtení středu numerické klávesnice uživatelům s vadami zraku (podmínka dle D-booku). Ovladač ale reaguje pouze z minimální vzdálenosti a přesným zaměřením na přístroj na několikáté zmáčknutí a s celkem dlouhou odezvou (může však jít o chybu konkrétního přijímače, protože jiným uživatelům DO od tohoto set-top-boxu funguje i na delší vzdálenost a odezva je svižná). Při ztrátě nebo poškození DO nelze přijímač nastavit nouzově tlačítky na předním panelu. Problémový je také návod (v češtině a dalších jazycích), který je ve velikosti sešitku na slovíčka a z toho důvodu psaný tak malými písmeny, že jsme ho před zapojením a instalací vůbec nepoužívali. Je to škoda, protože přístroj vzhledem k jednoduchému ovládání by byl vhodný i pro babičku z Horní Dolní, pro kterou by byl užitečným pomocníkem.

Příjem na individuální anténu

V této části se budeme zabývat popisem funkcí přijímače v režimu příjmu na individuální anténu. Evolveo Omega T2 byl zapojen na jednoduchou anténu s nulovým ziskem, která byla umístěna vně bytu, bez přímé viditelnosti na žádný pražský vysílač. I když pokrytí signálem je plánováno na vnější anténu, je možno si představit příjem s pokojovou anténou na tzv. indoor příjem v případě dostatečně silného signálu v blízkosti vysílače v městské zástavbě. Spektrum kanálů, které bylo k dispozici, je na obrázku 3 a bylo odebíráno z výstupního konektoru RF OUT. Změřené parametry na kanálu 31 (DVB-T2) jsou na obrázku 4. Hodnoty MER a BER nejsou zrovna ukázkové, ale přijímač je dokázal zpracovat a na HDMI výstupu, který sloužil jako zobrazovač s připojeným televizorem SUHDTV Samsung, vykreslil stabilní obraz bez artefaktů a dokonce vyhodnotil jako 100% kvalitu (viz obrázek 5) při přednastaveném rozlišení 720p.

Napájení pro aktivní anténu je ovladatelné z menu „Instalace“ v hlavním menu (obrázek 6 a 7). To umožňuje základní ladění, které je jak automatické, tak je možno ladit i manuálně. Automatické ladění vybralo všechny kanály, které jsou v Praze k dispozici, kromě HD kanálů České televize na regionální síti 7, která dle obrázku 4 na 600 MHz (kanál 37) vykazuje sílu signálu v úrovni jen 35 dBuV. Při ručním vyhledávání jsou TV kanály označeny jako „číslo programu“, a obsahuje jednu drobnou chybu v názvu „frenkvence“ v jinak dokonalé češtině. Kmitočet je možno nastavit volbou čísel, filtr kanálů dělený „na všechny“ a „jen volné“ je trochu nadbytečný z důvodu nepřítomnosti CA slotu (viz výše). Přístroj zpracovává rádiové kmitočty III a IV/V TV pásma a detekuje automaticky signál DVB-T2 šířený v přechodovém multiplexu 12.

Pořadí naladěných kanálů je podle vysílacích kmitočtů vzestupně (viz obrázek 7) a v jednotlivých multiplexech dále podle přiděleného identifikátoru. Proto se v Praze jako první naladilo právě vysílání DVB-T2 na 31. kanále. Třídění programů a vytváření čtyř skupin oblíbených je velmi jednoduché a intuitivní pomocí barevných tlačítek na posledním řádku dálkového ovladače. Naladěné programy oddělují TV a Radio a je možno příslušnou skupinu zvolit přepnutím TV/Radio na DO.

Předvolby jsou standardně nastaveny na češtinu (Obrázek 8), nastavení rekordéru je možno také upravovat, pokud chceme používat funkci Time shift, je nutno ji v tomto menu aktivovat. Režim obrazu (poměr stran) musí být nastaven na 16:9, obrazový výstup na RGB. Za povšimnutí stojí, že i při nastavené průhlednosti na 0% jakýsi zbytkový obraz zůstává stále viditelný.

Při nastavení režimu data a času „AUTO“ zůstává čas nastavený na UTC. Při ručním nastavení lze sice nastavit čas, ale přitom je nutno nastavit časové pásmo +1 a zapnout letní čas. Zda při změně času bude nutno letní čas vypnout je otázka, i když podle D-booku by to mělo být automatické. Ale toto jsme si v současné době nebyli schopni ověřit. Jedině tak lze dále pracovat s časovými údaji pro programování záznamu.

Přijímací zařízení musí povinně zpracovávat „short a extended event descriptor“, což Evolveo umí po navolení Info. Tyto funkce z tabulek byly zkoušeny na programech ČT. Funguje i extended _event_descriptor, v případě navolení tlačítky EPG a info je zobrazení všech informací možno roztáhnout na celou obrazovku (Obrázek 9). Kromě toho dle podmínek D-booku zobrazuje další informace o průběžné kvalitě a síle signálu (Obrázek 11). Programový průvodce je pod tlačítkem EPG. Zobrazuje pouze údaje navoleného multiplexu, jak je to obvyklé. Základní zobrazení odpovídá požadavku, jsou uváděny programy „nyní“ a „další“ (Obrázek 10). Je možno zobrazit přehled plánovaných pořadů na sedm dnů dopředu.

Teletext lze navolit tlačítkem TTX a i tímto tlačítkem jej vypnout. Je zobrazen přes celou obrazovku, se zvukem příslušného programu. Jazyková lokalizace je bezchybná, což platí i pro EPG i OSD menu. Zda a jak zobrazuje DVB podtitulky je otázka, zda jsou našimi TV vysílány, ale v každém případě je možno na horní hraně DO navolit Subtitles a v rozbaleném menu, pokud jsou vysílány (jako například na programech ČT ), navolit češtinu. Požadavek, aby na ně bylo možno implementovat pět úrovní transparence, jsem nenašel. Na DVB-T2 pravděpodobně vysílány nejsou, alespoň po stisku tlačítka se nic nedělo. Pod tlačítkem Info jsou uváděny další údaje vysílatele: rozlišení HD/SD, druh zvuku a systém T/T2, (Obrázek 12). Ověřit, zda přístroj dle D-booku je schopen zpracovat zvuk HE AAC nejde ověřit, neboť nikdo v tomto úsporném módu nevysílá.

Přístroj nepodporuje Receiver-Mixed režim pro zpracování funkce Audio Description (AD), kdy je vysílán odděleně hlavní zvuk a hlasový popis scény. Přístroj je vybaven možností aktualizace softwaru přes rozhraní USB nebo automaticky prostřednictvím transportního toku (SSU – System Software Upgrade), k čemuž je možno provést příslušná nastavení, v tomto případě označená jako OTA aktualizace. Jak bude tato možnost využívána, záleží na výrobci, zda si u operátorů zaplatí příslušný datový tok.

Mediální funkce

se aktivují tlačítkem Media na DO. Přístup je poněkud složitější, nelze spouštět podle správy disku, ale musím navolit na horní liště předem, co chci přehrávat – film, hudbu, foto nebo video (Obrázek 13). Načtení větších externích disků trvá poněkud déle. Z vlastního archivu fungovaly soubory jpg, mp3, vob, avi, flv (včetně českých titulků), dále divx, mp4, wmv a mkv i s titulky (Obrázek 14), ale v některých případech jsem nevyloudil zvuk. Přehrávání bylo bez problému z disků formátovaných na FAT32 in NTFS.

Nahrávání na USB disk umožňuje nahrávat okamžitě nebo naplánovat nahrávání pomocí EPG, z EPG několik dní dopředu (obvykle týden). Jen se musí přepnout zobrazení EPG na rozšířené. A možnost časovače na 27 událostí je úžasná, nahrávka programu se zobrazí ve složce PVR, ve formátu TSV – transport stream video. Pro přehrání na počítači jsem nenalezl vhodný software, samozřejmě přehrání nahraného pořadu je možné uskutečnit ze set-top boxu.

Česká podpora

a informace o ní jsou uvedeny na http://www.evolveo.eu/cz/podpora a poslední firmware výrobce je dostupný zde: http://www.evolveo.eu/ftp/dvbt/settop-box/omega-t2-dt-3060-t2-hevc/firmware/.

V době psaní tohoto článku existovala aktualizace z února tohoto roku, ale nebyla implementována.

Zhodnocení

Závěrem je možno konstatovat, že údaje výrobce dle podrobného výčtu níže souhlasí se skutečností. Spotřeba 1W v stand-up módu nebyla ověřována. Zejména je dobré zdůraznit, že ovládání a nastavení je velmi intuitivní a pro trochu znalého člověka možné i bez miniaturního návodu. Podmínky, které určuje D-book jako povinné, jsou vesměs splněny, nebo je obtížné je přesně vyhodnotit. Valná většina doporučených vlastností je také splněna. Zlatá známka CRA DVB-T2 OVĚŘENO je na místě, neboť na prvním přechodovém multiplexu 12, který je v tuto dobu jako jediný šířen, nebyly zaznamenány žádné problémy v popsané konfiguraci.

Přístroj je schopný zpracovat v DVB-T2 i běžný signál s vyšší chybovostí, což potvrzuje obecně větší odolnost nového systému. Bude ještě zajímavé sledovat jeho chování při příjmu stávajícího systému DVB-T a výstup přes SCART, kdy by mohl tvořit zajímavou variantu pro diváky, kteří chtějí i v budoucnu sledovat televizní vysílání přes STB ve standardním rozlišení. Je možno jej jednoznačně doporučit pro příjem vysílání na individuální anténu i s menším ziskem. Jeho chování v systémech se zesilovači buď v tzv. aktivních anténách, nebo v menších i větších rozvodech se pokusíme vyhodnotit v některém příštím článku.

Přehled podrobných údajů dle výrobce

  • tuner kompatibilní s vysíláním DVB-T2, H.265/HEVC
  • zpětně kompatibilní s MPEG-4 HD/MPEG-4 SD/AVC/H.264 HP@L4, MPEG-2 a MPEG-4 SD
  • podpora časového nahrávání, ruční zadání času spuštění a ukončení záznamu
  • po ukončení plánovaného nahrávání možnost automatického vypnutí do pohotovostního režimu
  • záznam je ukládán ve formátu *.TSV
  • obrazový režim 4:3PS/4:3LB/16:9/Auto
  • HDMI 1.4
  • rozlišení 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p
  • podpora FAT32/NTFS
  • snadná automatická instalace a ladění programů nebo ladění po kanálech nebo po frekvencích
  • možnost ručního třídění programů
  • přehledné české menu na obrazovce
  • český Elektronický programový průvodce EPG
  • český teletext
  • podpora MKV/DivX/MOV/MPEG/MP3/WMA/JPEG
  • podpora zobrazení interních i externích českých DivX/MKV titulků
  • automatická prezentace fotografií s přechodovými efekty
  • podpora tvorby Playlistů, hudba nebo fotografie
  • rodičovský zámek
  • podpora aktualizace přístroje z USB portu
  • spotřeba v pohotovostním režimu méně než 1 W
  • rozměry 168 x 113 x 38 mm
  • hmotnost 0,3 kg

Rozhraní

  • HDMI
  • SCART
  • digitální koaxiální audio výstup
  • USB port (USB 2.0)
  • anténní vstup/výstup

Balení obsahuje

  • HD DVB-T2 H.265/HEVC rekordér EVOLVEO Omega T2
  • dálkové ovládání
  • uživatelský manuál

Průměrná cena v českých e-shopech osciluje okolo 1000 Kč.

Štítky