Resort má únorovém odvolání Jana Mládka opět plnohodnotného ministra. Jiřího Havlíčka čeká bitva o novelu zákona o elektronických komunikacích v Parlamentu.

Po více než měsíční přestávce má ministerstvo průmyslu a obchodu opět plnohodnotného šéfa. Prezident republiky Miloš Zeman dnes půl hodiny před polednem jmenoval do funkce ministra dosavadního náměstka Jiřího Havlíčka. Jeho hlavním úkolem je prosazení vládní novely zákona o elektronických komunikacích v Parlamentu. Dokument je důležitý i z hlediska druhé televizní digitalizace – tzv. diginovela upravuje podmínky pro start a provoz přechodových sítí DVB-T2, které budou po následující dva až tři roky vysílat souběžně se stávajícími televizními sítěmi DVB-T.

K TÉMATU: Co může nový ministr průmyslu a obchodu udělat pro DVB-T2?

Schválení novely komplikuje její rozšíření o téma ochrany spotřebitele, které prosadil premiér Bohuslav Sobotka. Nejsilnější vládní strana ČSSD tak chce vyvinout tlak na mobilní operátory, aby snížily ceny datových tarifů, které jsou ve srovnání s jinými evropskými zeměmi neúměrně vysoké. Novelu chce premiér protlačit sněmovnou ve zrychleném řízení. Dnes ji poslanci projednávají v prvním čtení, závěrečné třetí čtení je naplánováno na květnovou schůzi dolní komory Parlamentu. Očekává se však její zdržení ve sněmovních výborech, na které se obrací zástupci mobilních a satelitních operátorů, kteří se stávajícím zněním novely nesouhlasí.

Štítky