Sesterská stanice české Novy opustila pozemní vysílání na začátku letošního roku a téměř okamžitě se jí propadla sledovanost. Markízu předběhla konkurenční televize Joj.

Necelý půlrok po odchodu z terestrického vysílání vyjednává slovenská televize Markíza o návratu do DVB-T. Někdejší lídr slovenského televizního trhu zaznamenal po odchodu z terestrické televizní platformy výrazný pokles sledovanosti, na pozici jedničky trhu jej vystřídala konkurenční televize Joj. Nyní Markíza jedná se společností Towercom, která je jediným provozovatelem celoplošných multiplexů DVB-T a DVB-T2 na Slovensku, o podmínkách návratu do pozemního vysílání. Podle serveru SatelitnáTV.sk by se v terestrice měl objevit hlavní kanál Markíza a tematické stanice Doma a Dajto.

„Jednání s televizí Markíza se vyvíjí velmi pozitivně. Předpokládáme, že od druhého pololetí 2017 budou kanály Markízy přítomné v Plustelce,“ řekl serveru SatelitnáTV.sk generální ředitel Towercomu Ivan Peschl. Plustelka je placená televizní platforma provozovaná Towercomem, která je doplňkem volně šířených televizních programů v DVB-T. Placené kanály lze přijímat jak prostřednictvím sítí DVB-T, tak DVB-T2. Markíza by se měla objevit v síti DVB-T, která má větší penetraci v domácnostech. Hlavní kanál Markízy by měl být v HD kvalitě, Doma a Dajto v SD rozlišení.

Pro příjem programů placené služby Plustelka je potřeba speciální přijímač s dekódovací kartou. Towercom o návratu Markízy do terestrického vysílání vyjednával od ledna, kdy z něj tato televizní skupina odešla. „Markíza ale dlouhodobě nereagovala ani na nabídky k zařazení do Plustelky. Co změnilo její názor, není jasné. Pravděpodobně je však za tím nižší sledovanost. Nabízí se ale otázka, zda se sledovanost zvýší, když bude i v terestrice v placeném balíku,“ upozorňuje SatelitnáTV.sk.

Štítky