Premiér uvítal schválení novely zákona o elektronických komunikacích, která prošla třetím čtením v Poslanecké sněmovně. Divákům slibuje v DVB-T2 více televizních programů.

Většina českých domácností si bude muset kvůli přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 vyměnit televizor, mají na to ale čas až do roku 2021 a získají za to mnohem více televizních programů. V reakci na schválení diginovely zákona o elektronických komunikacích to řekl premiér Bohuslav Sobotka. „Diváci dostanou mnohem širší nabídku televizních programů, než kolik je schopna nabídnout současná síť, a také daleko lepší kvalitu vysílání a další výhody, které umožní modernější systém přenosu,“ uvedl premiér.

Další výhodou přechodu na DVB-T2 je podle předsedy vlády možnost rozvoje mobilního broadbandu. „Uvolněnou frekvenci navíc budou moci využít poskytovatelé rychlých mobilních sítí,“ uvedl. „Věřím, že novela projde hladce i v Senátu, aby mohla co nejdříve usnadnit život našim občanům a mohl být nastartován proces zásadní modernizace zemského televizního vysílání,“ dodal Bohuslav Sobotka s tím, že schválením novely vláda splnila svůj slib modernizace televizního vysílání a posílení práv a ochrany klientů mobilních operátorů.

„Schválení novely zákona o elektronických komunikacích jsme museli vybojovat proti odporu silné lobby poskytovatelů služeb satelitního televizního vysílání,“ neopomněl dodat premiér, jehož karikaturu použila Česká asociace satelitních operátorů v novinových inzerátech zaměřených proti novele.