Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o elektronických komunikacích ve třetím čtení již před týdnem. Senát bude mít na její projednání třicet dní.

Ani týden po závěrečném schválení vládního návrhu novely zákona o elektronických komunikacích v Poslanecké sněmovně nedorazil tento sněmovní tisk do Senátu. Serveru Televizníweb.cz to potvrdila Eva Davidová z tiskového oddělení horní komory Parlamentu. „Očekáváme, že tisky přijdou až v červnu. Aktuality včetně termínů jednání posléze najdete na našem webu,“ sdělila. Horní komora parlamentu má přitom na schvalování novely lhůtu třiceti dní, která tedy přesáhne do parlamentních prázdnin. Kdyby se Senát v této lhůtě k novele nevyjádřil, bude automaticky považovaná za schválenou.

Automatické schválení novely by připadalo v úvahu i ve chvíli, kdy by Senát odhlasoval, že se novelou nebude zabývat. Standardní postup je ale takový, že se návrhem zákona nejprve zabývají senátní výbory, které k němu mohou podat pozměňovací návrhy a poté o normě v jediném čtení hlasuje plénum Senátu. Pokud by horní komorou Parlamentu prošel návrh se senátními úpravami, musela by se jím znovu zabývat Poslanecká sněmovna. Kdyby se proti senátní verzi vyslovila nadpoloviční většina přítomných poslanců, platila by verze novely schválená sněmovnou.

Nejkomplikovanější situace by nastala, kdyby Senát hlasoval proti novele. Poslanecká sněmovna by jeho rozhodnutí mohla anulovat jedině tak, že by se pro novelu vyslovila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101 zákonodárců z dolní komory Parlamentu. S tím by však neměl být problém, protože ve třetím čtení novelu ve sněmovně podpořilo 132 poslanců ze 155 přítomných. Ostatní se zdrželi, proti novele nehlasoval nikdo. Po Senátu a případném opakovaném hlasování ve sněmovně poputuje novela k prezidentovi republiky.