Přečtěte si úplné znění výroku odvolacího soudu v kauze pokuty Českého telekomunikačního úřadu provozovateli Skylinku za nedodržení povinnosti nahlášení provozu sítě elektronických komunikací.

Devět a půl milionu korun má zaplatit majitel největší české satelitní služby Skylink, lucemburská společnost M7 Group, za nedodržení zákonné povinnosti písemného oznámení zahájení výkonu telekomunikační činnosti Českému telekomunikačnímu úřadu. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, ke kterému se majitel Skylinku, člen České asociace satelitních operátorů, odvolal proti pokutě udělené telekomunikačním úřadem v listopadu 2014. ČTÚ o pokutě rozhodl poté, co Skylink neuznal dřívější sankci za zavedení tzv. servisního poplatku za příjem základní programové nabídky, již svým zákazníkům sliboval poskytovat zdarma. Skylink totiž namítl, že jeho provozovatel nesídlí v České republice a tudíž nepodléhá regulaci ČTÚ.

Všichni provozovatelé sítí elektronických komunikací, kteří poskytují svoje služby v České republice, ale mají ze zákona nahlásit zahájení výkonu telekomunikační činnosti. Pokud tak neučiní, může jim ČTÚ uložit pokutu až do výše 20 milionů korun. Skylink, který v roce 2012 změnil majitele (odkoupila ho lucemburská skupina M7 Group), se u ČTÚ znovu nepřihlásil a původní firma, která provozovala tuto satelitní službu, ukončila činnost. Od 1. ledna 2013 do 27. května 2014 tak Skylink působil na českém trhu v rozporu se zákonem. Rozhodnutí Městského soudu v Praze ale ještě není pravomocné, provozovatel Skylinku se proti němu chystá odvolat.

3A_100_2015_30_(5689717)_001.pdf by Jan.Potucek on Scribd

Štítky