Dosavadní šéf Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny se již sešel s premiérem Bohuslavem Sobotkou, který jeho nominaci schválil. Ivana Pilného tak čekají jiné výzvy než kritika diginovely k DVB-T2.

Novým ministrem financí po Andreji Babišovi by se měl stát poslanec za hnutí ANO a předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Ivan Pilný. Jeho jméno dnes premiérovi Bohuslavu Sobotkovi navrhl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Premiér nominaci schválil a nyní už záleží na prezidentovi republiky Miloši Zemanovi, zda po návratu z cesty do Číny odvolá stávajícího ministra Babiše a jmenuje Pilného na jeho místo. Výrazně by to mohlo pomoci při schvalování vládního návrhu novely zákona o elektronických komunikacích v Poslanecké sněmovně. Pilný patří mezi silné kritiky novely, chtěl dokonce navrhnout její návrat do druhého čtení.

Jako nový ministr však bude mít Pilný plné ruce práce s návrhem státního rozpočtu na příští rok a diginovele telekomunikačního zákona se nebude moci věnovat. Rovněž by se měl vzdát funkce předsedy Hospodářského výboru, která zřejmě připadne opět zástupci hnutí ANO. Místopředsedou výboru je poslanec za ANO Martin Kolovratník, který má k diginovele zákona o elektronických komunikacích diametrálně odlišný postoj než Pilný. Prosazuje přechod na nový pozemní digitální televizní standard DVB-T2 a uspěl se svými pozměňovacími návrhy k novele, které stanovují nejzazší termín vypnutí vysílání ve standardu DVB-T a prodlužují pozměněné kmitočtové příděly operátorům celoplošných televizních sítí do roku 2030.