Jak se liší kvalita příjmu signálu DVB-T2 při použití různých příjmových antén? A jak si Evolveo Omega T2 poradí s DVB-T v kabelových rozvodech společnosti UPC?

V úvodní recenzi set-top-boxu Evolveo Omega T2 jsme minulý týden uvedli, že považujeme za užitečné posoudit vhodnost jeho nasazení na různé druhy příjmových podmínek – samostatnou anténu, v rozvodech společných televizních antén (STA), případně v kabelové síti UPC, která přenáší některé programy i ve standardu DVB-T, a jak tento box pracuje v oblastech, kde dosud není přítomen signál DVB-T2.

Příjem na pokojovou aktivní anténu

Pokojová anténa byla umístěna v 1. patře u okna v husté zástavbě bez výhledu na vysílač. Spektrum bylo jako posledně odebráno na výstupu RF OUT z přijímače Evolveo (obr.1). Příchozí spektrum i po zesílení dokázalo zobrazit pouze některé multiplexy. Příjem na obrazovce v DVB-T byl nekvalitní, zatímco v DVB-T2 byl v pořádku. Názorně to ukazují obr. 2 a obr. 3, kde je možno si povšimnout nižších hodnot MER a vyloženě špatné hodnoty post BER, která je v úrovni 10-4. Tomu odpovídá i grafické znázornění na obrazovce televizoru (v tomto případě full HD Samsung UE 32B 7000 z roku 2009) na obrázcích 4 a 5.

Zde se zjevně projevily vlastnosti nového standardu, který je v městské zástavbě odolnější. Pokud někdo přijímá dnešní DVB-T vysílání na pokojovou anténu přes set-top-box, můžeme mu Evolveo Omega T2 jen doporučit již nyní a získá tím lepší signál bez náhodného rozpadávání.

Příjem v rozvodu s STA

Pokud je společná televizní anténa dobře navržena a všechny její prvky fungují, neměly by být s příjmem u tohoto, ale i jiného set-top-boxu, problémy. Tyto antény využívají zejména širokopásmové zesilovače a jsou vhodně umístěny k vysílači s dobrými příjmovými podmínkami. Samozřejmě budou vyhovovat i rozvody STA, které budou vybaveny příslušným kanálovým zesilovačem na kanál 31, ale to se v současné době, kdy je přechodová síť v Praze v provozu teprve krátce (startovala 1. března), nedá předpokládat. Navíc se jedná o dočasný kmitočet a tak investice do příslušného zesilovače by musela být uvážlivá, aby byl zvolen zesilovač, který bude v budoucnu přeladitelný.

V měřeném rozvodu s použitím set-top-boxu Evolveo byly výsledky následující. Spektrum je na obr. 6. Je vidět, že anténa nebude směrována na vysílače Regionální sítě 6 (kanál 21) a Regionální sítě 7 na kanálu 37. Tím také přijímač nenaladil HD kanály vysílání České televize z Ládví ani Novodvorské. Kvalita jak DVB-T tak i DVB-T2 na kanále Primy byla v našem případě 100% a stejná, jak dokumentují obrázky 7 a 8.

Přijímač byl vyzkoušen v jiném rozvodu STA s příjmem Regionální sítě 4 (kanál 46) i Regionální sítě 7 s HD programy ČT dle obrázku 6a. V tomto případě je kanál 31 silně potlačen oproti předchozímu rozvodu, což se projevilo i na kostičkování a dalších artefaktech v obraze. Signál a zejména chybovost byl velmi nestabilní s post BER mezi 10-2 až po 10-0, což se projevilo zprávou „Žádný signál“. Obdobně se chovaly i další programy v celém zobrazeném spektru, včetně kanálu 37 (Regionální síť 7), a nezávisle na síle signálu. V daném rozvodu je přidán rozvod internetu, což by mohlo být příčinou impulsních rušení. Na druhé straně, kontrolní měřící přístroj zobrazuje všechny programy bez jakýchkoli vad a tuner a kodek HEVC televizoru Samsung SUHDTV dává obraz bez problémů. V každém případě bude nutno se této záležitosti podrobněji věnovat ve spolupráci se správcem rozvodu.

Otázkou zůstává, jak se set-top-boxy a televizory budou chovat, když ve spektru přibydou další dvě přechodové sítě DVB-T2 od České televize, která by měla být v HD a tak přinášet opravdu zvýšenou kvalitu, a společnosti Digital Broadcasting, která by měla zahájit vysílání v červnu. Proto by bylo vhodné, aby diváci průběžně kvalitu v rozvodech STA sledovali a v případě problému kontaktovali správu domu, která by s odbornými firmami měla zajistit vyhovující řešení. Samozřejmě plány rozvoje přechodových sítí DVB-T2 jsou podmíněny schválením legislativních změn, ale to vybočujeme ze technického tématu tohoto článku.

Příjem DVB-T v kabelovém rozvodu UPC

Pro zajímavost jsme ověřili, jak se Evolveo vypořádá se signálem DVB-T v kabelovém rozvodu UPC, kde je vysílán na kanálech 21 – 27. V ostatní části spektra se nachází signály DVB-C. Spektrum je na obrázku 9. Za povšimnutí stojí parametry tohoto šíření DVB-T po kabelu, a to počet nosných 2k a ochranný interval 1/32 (Obrázek 10). I s těmito parametry se přijímač výborně vypořádal. Na obrázku 11 je screenshot, ze kterého je také patrno, že i zde fungují titulky pro neslyšící a přijímač zpracovává i zvuk AAC. Takto zaplněné spektrum by mohlo naznačovat, že přijímač je dostatečně selektivní a problémy s mnoha multiplexy v konečné fázi přechodu by nemusely vznikat ani v zaplněných rozvodech STA.

Další postřehy

Na závěr jsme ještě provedli porovnání na výstupu SCART, které se nelišilo funkčností s HDMI výstupem. Samozřejmě dopad na kvalitu obrázku byl zřetelný a to i na programech v SD kvalitě. Oba výstupy pracují současně a tak je možno si představit, že by tento set-top box mohl obsluhovat přijímače ve dvou místnostech, samozřejmě se stejným obsahem. Změřili jsme také rozdíl hodnot na výstupu RF OUT oproti vstupnímu signálu. Při tomto rozbočení je nutno počítat s útlumem 5 dB.

Ověřili jsme ještě funkci time shift, při které je samozřejmě nutno mít zapojen USB disk a potvrdili jsme si radu jednoho čtenáře, že soubor pro přehrání na počítači bude fungovat, pokud odstraníme z přípony souboru „ -.tsv“ poslední písmeno „v“ a soubor je pak chápán jako běžný transportní stream „ts“.

Vzhledem k tomu, že přijímač se osvědčil nejenom pro příjem DVB-T2, ale i pro stávající vysílání v DVB-T, testovat ho v oblasti, kde ještě není dostupný signál nového standard, by bylo zbytečné. V případě, že zjistíme nějaké odchylky v příjmu signálu, určitě se o nich zmíníme v některém z příštích článků.