Celostránková reklama v MF Dnes, která karikuje Bohuslava Sobotku, totiž vyšla během oficiální předvolební kampaně, kdy je zakázáno veřejně za úplatu poškozovat kandidáty.

Pokuta až 100 tisíc korun hrozí České asociaci satelitních operátorů za inzerát proti vládní novele zákona o elektronických komunikacích, který vyšel v páteční MF Dnes. Inzerát, který karikuje premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, totiž vyšel v době oficiální předvolební kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny, během níž jsou zakázána jakákoli placená veřejná oznámení sloužící v neprospěch jednoho z kandidátů. Českému rozhlasu to řekl politolog Jan Outlý, člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který dohlíží na dodržování těchto pravidel.

„Problém je ve formě toho inzerátu. Nikdo by nezpochybňoval právo jakékoliv zákonné skupiny prezentovat věcně nějaký problém v médiích, ale když tomu inzerátu dominuje velký nápis „Proč premiér hrne naše peníze soukromým firmám? Nevíme… Ale víme, kolik nás to všechny bude stát“, zadavatel se v tom inzerátu snaží jednoznačně vzbudit dojem, že premiér koná v rozporu se zájmy občanů. Zákon v tomto případě hovoří jednoznačně,“ uvedl Outlý. Volební kampaní se podle něj rozumí jakékoli veřejné oznámení sloužící v neprospěch strany nebo kandidáta, za které se obvykle poskytuje úplata.

„Čili tady máme veřejné oznámení sloužící v neprospěch jednoho z kandidátů, dokonce reprezentujícího celou stranu a je nepochybné, že to je forma oznámení, za kterou se poskytuje úplata, protože je to celostránkový inzerát v celostátním tisku,“ vysvětlil Outlý, podle něhož satelitní asociace spáchala správní delikt, za který jí Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí může uložit pokutu ve výši od 10 do 100 tisíc korun. Proti vyznění inzerátu se už dříve ohradil premiér Bohuslav Sobotka, ministerstvo průmyslu a obchodu a Český telekomunikační úřad.

Štítky