Termín dražby oznámil ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Mobilní operátoři budou moci tyto frekvence využívat až od jara 2021.

Česká republika už má jasno, kdy vydraží kmitočtové pásmo 700 MHz, kvůli kterému bude pozemní televizní vysílání přecházet na nový standard DVB-T2. Podle ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) se tak stane v roce 2019, tedy dva roky předtím, než bude toto pásmo uvolněno pro potřeby mobilních operátorů. Havlíček to řekl na pondělní tiskové konferenci na Úřadu vlády, během níž reagoval především na páteční inzerát České asociace satelitních operátorů v deníku MF Dnes proti vládní novele zákona o elektronických komunikacích. Ministerstvo se od inzerátu, na kterém je karikatura premiéra Bohuslava Sobotky, veřejně distancovalo již v pátek odpoledne.

Havlíček na tiskové konferenci zopakoval, že informace zveřejněné v inzerátu jsou lživé a satelitní operátoři podle něj pouze chtějí získat nové klienty pro svoje placené služby. Diginovela, která vedle přechodu na DVB-T2 řeší také otázku ochrany spotřebitelů před mobilními operátory a otevírá cestu k větší konkurenci na trhu s mobilními hlasovými a datovými službami, podle ministra zachová českým divákům možnost bezplatného pozemního příjmu televize. Havlíček je přesvědčen o tom, že Poslanecká sněmovna ve středu během třetího a závěrečného čtení novelu schválí, byť k tomu nemá doporučení Hospodářského výboru, který je v případě tohoto zákona garanční.

Na pondělní tiskové konferenci Ministerstva průmyslu a obchodu na Úřadu vlády vystoupil kromě ministra Jiřího Havlíčka (uprostřed) také náměstek Marek Ondroušek (vlevo) a vládní koordinátor digitální agendy Ondřej Malý (Foto: MPO)

Havlíček: Novela sněmovnou projde

„Není to tak, že by Hospodářský výbor novelu sněmovně nedoporučil schválit, on pouze neodhlasoval doporučení, aby tak učinila, a to je rozdíl. Navíc hlasování bylo velmi těsné, šest přítomných členů bylo pro a šest se zdrželo. Pokud by bylo přítomno více členů výboru, návrh by prošel, takže neočekávám, že by s tím na plénu sněmovny měl být nějaký problém,“ prohlásil Havlíček. Podle vládního koordinátora pro digitální agendu Ondřeje Malého je novela klíčová pro další rozvoj mobilních broadbandových služeb. Bez ní by český trh ustrnul a tarify mobilních operátorů by se nehnuly z místa. Stejného názoru je i Havlíček. „Novela dává prostor pro jednodušší změnu mobilního operátora, čímž přináší větší konkurenci,“ uvedl ministr.

Ministerstvo průmyslu zatím nesdělilo bližší termín aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz, rok 2019 je ale do určité míry překvapením. Dosud se předpokládalo, že k aukci nedojde dříve než v roce 2020. Reálně budou moci mobilní operátoři začít využívat pásmo 700 MHz až v průběhu roku 2021. Podobný postup zvolilo Německo, které pásmo 700 MHz vydražilo v roce 2015 a začalo jej vypínat letos, přičemž celé ho uvolní v roce 2019. V česko-německém pohraničí by poté mohl nastat problém se vzájemným rušením mobilních datových sítí z Německa a českých televizních multiplexů DVB-T v pásmu 700 MHz. Kvůli těmto kolizím se pravděpodobně v Česku uspíší vypínání některých kmitočtů v pásmu 700 MHz.

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček na pondělní tiskové konferenci na Úřadu vlády: Inzerát satelitní asociace je lživý (Foto: MPO)

Satelitní operátoři se bojí DVB-T2

České Radiokomunikace, největší tuzemský provozovatel televizních vysílačů, předpokládá, že s vypínáním vysílacích kanálů DVB-T v tomto pásmu začne již na přelomu let 2019/20. Zároveň bude nutné přeladit i část přechodových sítí DVB-T2, které rovněž v některých případech využijí kmitočty v pásmu 700 MHz. Náklady spojené s přelaďováním sítí a provozem tzv. přechodových sítí DVB-T2 by měl jejich operátorům hradit stát formou kompenzací v Radiokomunikačního účtu ČTÚ. Do něj plynou poplatky za využívání kmitočtů od všech provozovatelů sítí elektronických komunikací, tedy i od mobilních operátorů. Kompenzace se mají vyplácet zpětně na základě doložených nákladů, zejména pak vynaložení elektrické energie na provoz vysílačů.

Právě kompenzace provozních nákladů přechodových sítí DVB-T2 jsou trnem v oku satelitních operátorů, kteří mluví o „nedovolené veřejné podpoře“ a „dotacích na výstavbu nových vysílačů“, jež mají narušit rovnováhu trhu v neprospěch satelitní televize. K tomu by však dojít nemělo, protože veškeré kompenzace bude schvalovat Evropská komise. Ve skutečnosti se satelitní asociace snaží zkomplikovat přechod na frekvenčně úspornější technologii DVB-T2 a získat tak relativně snadnou cestou nové zákazníky, kteří však již budou muset za televizní příjem platit. Česká republika plánuje udržet stejný počet televizních sítí DVB-T2, tedy až šest sítí, což je stejný počet jako v případě současného DVB-T, které však má k dispozici o 30 procent více kmitočtů. Čtyři finální, tzv. substituční sítě DVB-T2 nahradí současné čtyři celoplošné multiplexy DVB-T, další dvě sítě mají být rozvojové. O jednu již projevila zájem Česká televize.

Podle vládního koordinátora digitální agendy Ondřeje Malého je diginovela zákona o elektronických komunikacích klíčová pro další rozvoj mobilních sítí a konkurenci na trhu s mobilními datovými službami (Foto: MPO)

Kmitočty pro DVB-T2 až do roku 2030

Zatímco u rozvojových sítí DVB-T2 zatím není jasné, jakým způsobem budou přiděleny konkrétním operátorům, u čtyř tzv. substitučních sítí, které navážou na dnešní multiplexy 1 až 4, jsou provozovatelé již jasné: půjde o Českou televizi, České Radiokomunikace, Czech Digital Group a Digital Broadcasting. Stát jim prodlouží pozměněné kmitočty až do roku 2030, což rovněž kritizuje asociace satelitních operátorů, podle níž by stát měl tyto kmitočty vydražit. Podle asociace by tak vydělal nejméně 11 miliard korun. Částka však odpovídá dražbám frekvenčního pásma pro mobilní operátory, navíc kmitočty pro televizní vysílání se v České republice dosud nikdy nedražily.

K bezplatnému prodloužení kmitočtů operátorů sítí pozemní digitální televize došlo v souvislosti s přechodem na DVB-T2 i v sousedním Německu. Rovněž zde získali operátoři kmitočty až do roku 2030. Do tohoto data garantuje Světová telekomunikační unie pásma 500 a 600 MHz pro televizní vysílání. Otázka jejich případného uvolňování pro mobilní datové služby by se neměla otevřít dříve než v roce 2025. Prodloužení kmitočtů celoplošných televizních sítí v České republice je součástí pozměňovacího návrhu k vládní verzi novely zákona o elektronických komunikacích, kterou bude ve středu ve třetím a závěrečném čtení projednávat Poslanecká sněmovna.