Ačkoli tento návrh neprošel Hospodářským výborem Poslanecké sněmovny, jeho předseda ho hodlá znovu předložit na plénu sněmovny před plánovaným třetím čtením novely.

Návrat vládní novely zákona o elektronických komunikacích do druhého čtení v Poslanecké sněmovně prosazuje předseda Hospodářského výboru sněmovny Ivan Pilný (ANO). Ačkoli se stejným návrhem neuspěl na středečním jednání výboru, hodlá ho předložit ještě jednou celé sněmovně na květnové schůzi ještě předtím, než poslanci začnou o novele jednat ve třetím a závěrečném čtení. Pilný tvrdí, že poslanci nemají dostatek času na prostudování materiálů, které jim k novele dodávají různé zájmové skupiny. Květnová schůze sněmovny začíná 17. května.

„Není na to žádný spěch, protože mobilní data se tímto zákonem rozhodně nezlevní, aspoň ne v té podobě, jak je přijat,“ řekl Pilný televizi Prima s poukazem na „mobilní“ část novely, od které si premiér Bohuslav Sobotka slibuje vytvoření podmínek pro snížení cen mobilních tarifů pro rezidentní zákazníky. Návrat novely do druhého čtení by ale znamenal možnost podávání dalších pozměňovacích návrhů, které by projednávání zákona dále zdržely. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Marka Ondrouška (ČSSD) návrh na návrat novely do druhého čtení nebude mít u poslanců dostatečnou podporu. Naopak si myslí, že novela má šanci projít i ve třetím čtení.

Hospodářský výbor ve středu těsným poměrem hlasů nedoporučil Poslanecké sněmovně novelu jako celek přijmout. Šest členů výboru bylo pro doporučení a šest se zdrželo hlasování. Na klíčovém jednání chyběli zejména poslanci sociální demokracie, která považuje novelu za velmi důležitou. „Na tomto bodu, myslím, že nebyl přítomen nikdo nebo možná jeden poslanec, přestože to je zákon, který propaguje jejich premiér a jejich ministr,“ stěžoval si Ivan Pilný. Sociální demokraté dali místo jednání výboru přednost vnitrostranickému řešení vládní krize po oznámení premiéra Bohuslava Sobotku o záměru podat demisi vlády.