Služba Freenet TV má údajně využít satelit Astra na pozici 19,2 stupňů východně. Provozovatel této platformy, společnost Media Broadcast, ale spekulace na toto téma odmítá.

Balík německých komerčních televizí v HD kvalitě, který budou moci diváci terestrické televize v Německu přijímat od 1. července pouze prostřednictvím zakódovaných pozemních multiplexů DVB-T2 a služby Freenet TV, se patrně objeví i na satelitu. Alespoň to tvrdí německý server Golem.de, který se odvolává na časopis Broadband TV News, jemuž to měly potvrdit tři na sobě nezávislé zdroje. Provozovatel Freenet TV, společnost Media Broadcast, se podle nich má domluvit se společností SES na distribuci Freeet TV prostřednictvím satelitu Astra na pozici 19,2° východně. Media Broadcast však tuto informaci oficiálně popřela. „Neexistují žádné konkrétní plány v tomto smyslu,“ řekl její mluvčí.

Satelit jako dokrývač míst bez signálu DVB-T2

Pro Freenet TV by ale satelitní distribuce dávala smysl. Pozemní cestou se dostane jen k části německých domácností. Pozemní příjem televize deklaruje jako hlavní způsob příjmu televizního signálu necelých deset procent domácností u našich západních sousedů. Jak poznamenává server Golem.de, vstupem na satelit by se Freenet TV otevřel obrovský trh diváků, kteří mají satelitní přijímač. Těch je výrazně více než diváků s přijímači DVB-T2, na druhou stranu část německých domácností již kvůli DVB-T2 deklarovala odchod od příjmu kabelové nebo satelitní televize. Komerční televize však budou na všech platformách zpoplatněny, zdarma bude možné přijímat pouze veřejnoprávní programy.

DVB-T2 nyní v Německu dočasně umožňuje sledovat v režimu free-to-air jak veřejnoprávní, tak komerční televizní stanice. Od 1. července ale dojde k zásadní změně: komerční kanály budou zakódovány a jejich příjem bude zpoplatněn servisním poplatkem 5,75 euro měsíčně (přibližně 155 korun). Diváci, kteří si odmítnou pořídit přijímače DVB-T2 s CI slotem a dekódovací kartu služby Freenet TV, o příjem komerčních televizí přijdou. Do konce letošního května se v celém Německu prodalo na 1,7 přijímačů DVB-T2 schopných dekódovat službu Freenet TV. Dalších 500 až 600 tisíc domácností využívalo DVB-T2, aniž by si zajistily možnost sledování komerčních stanic a spoléhají se pouze na dvacítku veřejnoprávních programů v HD kvalitě.

Kombinace terestriky a satelitu není výjimečná

Kombinaci pozemního a satelitního televizního vysílání využívá hned několik televizních platforem v Evropě. Například ve Velké Británii takto vysílá služba Freesat (neplést s českým satelitním freeSATem, který patří pod skupinu UPC), ve Francii platforma Fransat, v Itálii Tivùsat a v Rakousku od letošního léta startuje SimpliTV Sat, satelitní obdoba pozemního televizního vysílání SimpliTV ve standardu DVB-T2. Rovněž na Slovensku se tamní placená pozemní televizní služba Plustelka objevila také na satelitu. V České republice takto od roku 2008 fungovala služba Gratis v rámci satelitní platformy Skylink. Za zakoupení a aktivaci satelitní karty mohli diváci sledovat základní televizní programy bez dalších poplatků.

Od roku 2012 ale Skylink tento balíček přejmenoval a zpoplatnil jeho příjem servisním poplatkem 29 korun měsíčně, který posléze několikrát zvýšil až na aktuálních 79 Kč měsíčně. Ještě před zavedením balíčku Gratis uvažovala o něčem podobném veřejnoprávní Česká televize, která chtěla vytvořit Národní satelitní platformu, jež by přes satelit nabízela všechny celoplošné programy z DVB-T a fungovala by jako dokrytí lokalit, kam se signál DVB-T nedostane. Jakmile však Skylink přišel se svým balíčkem Gratis, ČT od těchto plánů ustoupila. Po zavedení servisního poplatku u Skylinku si ČT vymohla vznik tzv. „Karty ČT“, na kterou mohou diváci sledovat přes Skylink výhradně programy ČT bez jakýchkoli dalších měsíčních poplatků. Programy komerčních televizí ale tato karta neumožňuje sledovat.

ČT uvažuje o Národní distribuční platformě

Později už ČT myšlenku společné Národní satelitní platformy nerozvíjela, ale její generální ředitel Petr Dvořák přišel během letošního výběrového řízení na nového šéfa ČT s nápadem Národní distribuční platformy, která by měla divákům zajistit bezplatný pozemní příjem televizního vysílání. ČT totiž v souvislosti s přechodem na DVB-T2 usiluje o druhý veřejnoprávní multiplex, který by jí umožnil rozšířit vlastní regionální vysílání. Kapacitu této druhé sítě by ale sama nedokázala využít, proto by zbývající prostor nabídla regionálním, lokálním a komunitním televizím. Tyto programy by vysílaly v režimu free-to-air bez ohledu na to, zda by velké komerční televize v budoucnu chtěly v DVB-T2 svůj signál kódovat a jeho příjem zpoplatnit.

Česká televize však nemá druhý multiplex v DVB-T2 vůbec jistý. Má jít o jednu ze dvou plánovaných rozvojových sítí, u nichž ještě nebylo určeno, jakým způsobem budou přidělovány operátorům. Pro ČT by to navíc znamenalo prosadit změnu zákona, přičemž proti rozšíření počtu veřejnoprávních multiplexů se již ozvali někteří politici. Provozování dvou celoplošných sítí DVB-T2 by také bylo poměrně finančně nákladné. Kavčí hory však mohou počítat s vratkami DHP, které chtějí použít právě na druhou televizní digitalizaci. O tom, zda ČT bude moci skutečně využít dva veřejnoprávní multiplexy místo jednoho, by se mělo rozhodnout nejdříve v průběhu příštího roku.

Štítky