UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – České Radiokomunikace rozšiřují svoji přechodovou síť DVB-T2 do západních Čech a Libereckého kraje, signál dosáhne už k 69 procentům diváků v Česku.

Další dva velké regiony se dnes dočkají pozemního digitálního televizního vysílání nové generace DVB-T2. Úderem desáté hodiny dopoledne se rozšíří pokrytí přechodové sítě DVB-T2 provozované Českými Radiokomunikacemi (CRA) do západních Čech, Libereckého a částečně i Ústeckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje. Signál DVB-T2 začnou šířit vysílače Krašov a Ještěd. Dosah celé sítě díky nim stoupne z nynějších 51 na 69,1 procenta obyvatel Česka. Diváci však potřebují k příjmu tohoto vysílání přijímač s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Televizory a set-top-boxy, které jsou schopny přechodovou síť naladit, certifikují CRA a jejich seznam zveřejňují na webu www.dvbt2overeno.cz. Většina televizních přijímačů na pultech obchodů a e-shopů už DVB-T2 s kodekem HEVC podporuje.

V obou regionech na kanálu 31

Vhodné přijímače lze v obchodech a e-shopech jednoduše poznat podle zlaté nálepky „DVB-T2 ověřeno“ s logem CRA. Tuto pečeť získalo již na 950 přístrojů a jejich počet neustále roste. Prostřednictvím DVB-T2 přijímače mohou diváci aktuálně naladit 14 televizních programů. V rámci přechodové sítě CRA vysílají televize, které jsou dostupné v celoplošných multiplexech 2 a 3 a v Regionální síti 8 (všechny tři sítě vysílají ve standardu DVB-T). Jde o pět programů skupiny Prima, čtyři programy skupiny Barrandov, tři programy skupiny Óčko, TV Noe a Šlágr TV. Zahájením vysílání DVB-T2 ze západočeského Krašova a libereckého Ještědu si nejvíce zlepší pokrytí křesťanská TV Noe, hudební kanál Óčko Expres a rodinná stanice Barrandov Family.

Ze západočeského Krašova je možné přechodovou síť naladit na kanálu 31, vysílač bude vysílat maximálním výkonem ERP 100 kW. Ještěd rovněž využije kanál 31, v jeho případě bude výkon ERP 50 kW. Oba vysílače použijí horizontální polarizaci, takže diváci s individuálními příjmovými anténami nebudou muset tyto antény nijak upravovat a přetáčet. Diváci, kteří využívají společné televizní antény (STA), by se měli kvůli příjmu DVB-T2 obrátit na správce bytového domu s požadavkem na úpravu STA (výměnu nebo přeladění kanálové vložky). Úprava si vyžádá zásah servisní firmy, rozhodně ji nelze provádět amatérsky. Doplnění nebo přeladění kanálové vložky vyjde řádově na jednotky tisíc korun.

Pokrytí přechodové sítě DVB-T2 Českých Radiokomunikací z vysílače Plzeň – Krašov. Mapu kliknutím zvětšíte. (Zdroj: CRA)

Základní síť bude dokončena do března 2018

Krašov i Ještěd vysílají na shodném kanálu jako dva velké pražské vysílače Žižkov a Cukrák, s nimiž vytvoří jednofrekvenční síť. Doposud spuštěné vysílače přechodového multiplexu využívají pouze dva vysílací kanály, kromě zmíněného kanálu 31 ještě kanál 28. V tom je standard DVB-T2 výhodnější oproti DVB-T, jenž potřebuje ke složení celoplošných sítí řádově více vysílacích kmitočtů. Krašovem a Ještědem však rozvoj přechodové sítě DVB-T2 nekončí. „Postupujeme dle vytyčeného plánu, tedy snažíme se pokrývat republiku vysílací sítí pro novou generaci televizního vysílání, aby diváci měli přechod na nový televizní standard co nejhladší a měli na něj dostatek času. Snažíme se o všem také dostatečně informovat a spolupracujeme na tom i se zástupci měst a obcí a Ministerstvem průmyslu a obchodu,“ říká generální ředitel CRA Martin Gebauer.

Další rozvoj sítě CRA přímo nespecifikovaly, Český telekomunikační úřad jim však již vydal individuální oprávnění pro využívání dalších kmitočtů, například pro vysílače Cheb – Zelená hora nebo Pardubice – Krásné. Do konce roku by měly být dokryty celé západní Čechy, ale také Moravskoslezský kraj, který po dubnovém spuštění ostravských vysílačů Hošťálkovice a Hladnov čeká na zprovoznění vysílače Lysá hora. Síť všech 26 základních vysílačů velkého výkonu, která kopíruje základní síť celoplošného multiplexu 2, by měla být zprovozněna do konce prvního čtvrtletí příštího roku. Poté začnou CRA budovat sekundární síť dokrývačů, jichž by měl být podobný počet jako u multiplexu 2, tedy okolo padesáti.

Pokrytí přechodové sítě DVB-T2 Českých Radiokomunikací z vysílače Liberec – Ještěd. Mapu kliknutím zvětšíte. (Zdroj: CRA)

Čeká se na další dvě přechodové sítě

Přechod na DVB-T2 je nutný z důvodu odebrání části televizních kmitočtů v pásmu 700 MHz, které budou po roce 2020 vyčleněny pro mobilní datové sítě 5G. Pozemní vysílání využívá zhruba 60 procent domácností v České republice a je to jediná televizní platforma, která je pro diváky k dispozici zdarma. Souběžné vysílání, které spustily CRA, má velmi důležitý sociální rozměr, protože umožní domácnostem se na nový vysílací standard připravit. Lidé nyní nemusí nic řešit, protože stávající DVB-T vysílání bude dostupné do roku 2020. Mají tedy dostatek času na nákup nového přijímače a u řady domácností tak do termínu plánovaného vypnutí DVB-T dojde k přirozené obměně televizorů.

Během přechodného období do roku 2020 budou ve standardu DVB-T2 vysílat tři přechodové sítě. Vedle stávající sítě CRA půjde také o veřejnoprávní multiplex České televize, který od letošního podzimu nabídne všech šest programů ČT v HD kvalitě, a regionalizovatelnou síť společnosti Digital Broadcasting, která umožní vysílání celoplošných i regionálních programů ve standardu DVB-T2. Termín jejího startu ale ještě nebyl pevně stanoven. Na přelomu let 2019 a 2020 začnou vznikat finální sítě DVB-T2, jichž by mělo být šest. Čtyři nahradí současné čtyři celoplošné multiplexy DVB-T a dvě by měly být rozvojové. O jednu z nich projevila zájem Česká televize, která by ji chtěla využít pro rozvoj svého regionálního vysílání a pro projekt Národní distribuční platformy.

Štítky