Průzkum agentury Value_A Marketing Intelligence z května letošního roku potvrdil trend odlivu německých diváků od neterestrických televizních platforem.

Téměř dva miliony německých domácností plánují nebo zvažují v souvislosti se zavedením pozemního digitálního televizního vysílání nové generace DVB-T2 odchod od satelitní, kabelové nebo IP televize. Vyplývá to z průzkumu, který v květnu letošního roku provedla agentura Value_A Marketing Intelligence pro německé sdružení gfu Consumer & Home Electronics, pořadatele známého berlínského veletrhu spotřební elektroniky IFA. Podle průzkumu, do kterého se zapojily dva tisíce respondentů, je 4,6 procenta německých domácností, jež využívají satelit, kabel nebo IPTV, již pevně rozhodnuto tyto platformy opustit a přejít na příjem DVB-T2.

Komerční televize od 1. července za poplatek

Dalších 18,7 procenta domácností odchod od neterestrických platforem zvažuje, ale ještě se pro něj nerozhodlo, informoval server BroadbandTVnews.com. Terestrickému vysílání by nemělo zásadně uškodit zavedení poplatku za příjem komerčních televizí. Nyní je možné komerční kanály sledovat bezplatně, ale prostřednictvím služby freenet TV. Od 1. července bude jejich příjem zakódován a zpoplatněn částkou 5,75 euro měsíčně, což odpovídá zhruba 155 korunám. Více než polovina německých domácností, které aktuálně přijímají programy freenet TV přes DVB-T2, neplánuje kvůli jejich zpoplatnění službu opustit (podle průzkumu se tak rozhodlo 50,6 procenta respondentů).

Okolo třetiny domácností, jež přijímají DVB-T2, se zatím nerozhodlo, zda po zavedení poplatku za příjem komerčních televizí zůstane u terestrické televize. Konkrétně to uvedlo 35,1 procenta respondentů. Naopak odchod od DVB-T2 v souvislosti se zpoplatněním komerčních kanálů plánuje necelých 15 procent domácností: 7,8 procenta přejde k příjmu kabelové televize, 3,9 procenta si plánuje pořídit satelitní televizi a 2,6 procenta využije IPTV. K přelévání diváků mezi jednotlivými vysílacími platformami dochází prakticky od dokončení první fáze přechodu na DVB-T2, která vyvrcholila 29. března letošního roku vypnutím multiplexů DVB-T v několika velkých německých městech a regionech.

Modul a dekódovací karta Freenet TV pro příjem komerčních programů v německém DVB-T2

„Zběhů“ od satelitu a kabelu přibývá

Agentura Kantar TNS již začátkem května zveřejnila výsledek vlastního průzkumu, podle něhož přijímalo měsíc po vypnutí prvních vysílačů DVB-T signál nových vysílacích sítí DVB-T2 na 2,2 milionu německých domácností. Čtvrtina z nich, 500 až 600 tisíc, přitom využívala bezplatnou programovou nabídku zhruba dvaceti programů veřejnoprávních televizí. Dalších 1,7 milionu domácnostní využilo nabídky kódovaných komerčních programů v rámci platformy freenet TV, jež byla dostupná zdarma, ale diváci si kvůli jejímu příjmu museli pořídit speciální set-top-box nebo televizor s CI slotem a dekódovací kartu. Kantar TNS zjistila, že k pozemnímu příjmu televize díky DVB-T2 přešlo 400 tisíc domácností, které dosud využívaly satelitní, kabelovou nebo IP televizi.

Naopak 18 procent z těch domácností, které dosud přijímaly signál pozemního televizního vysílání v končícím standardu DVB-T, měsíc po završení první fáze přechodu na tento standard na terestrickou televizi zanevřelo nebo dosud na DVB-T2 nepřešlo. Na základě dubnového průzkumu agentury Kantar TNS operátoři sítí DVB-T2 předpokládali, že k terestrickému příjmu digitální televize nové generace přejde ještě 1,4 milionu německých domácností. Nyní, na základě dat od agentury Value_A Marketing Intelligence, svůj odhad zvýšili na 1,9 milionu domácností. Terestrický příjem signálu tak sice v Německu nadále zůstává minoritním způsobem sledování televize, jeho podíl ale vytrvale stoupá.

DVB-T2 v Německu odlákalo část diváků satelitní televizi (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

Freenet TV plánuje i městské multiplexy s lokálním obsahem

Německému DVB-T2 hodně pomohlo vysílání v HD kvalitě. V informační kampani, která provází přechod na novou vysílací normu, se od začátku staví rovnítko mezi DVB-T2 a HD. Před dvacítku veřejnoprávních programů v HD kvalitě mohou diváci přijímat volně bez poplatku, naopak za komerční stanice budou muset platit zmiňovaný servisní poplatek. Společnost Media Broadcasting, která provozuje placenou platformu freenet TV, se snaží programovou nabídku rozšířit o regionální a městské kanály. Nedávno získala licenci pro provozování nového městského multiplexu DVB-T2 v Hamburku. Na kmitočtech, které bude moci operátor využívat deset let, bude možné šířit až osm programů v HD kvalitě.

Freenet TV by měla v Hamburku odstartovat letos v listopadu, během další fáze německého přechodu na DVB-T2. Ve stejnou dobu v Hamburku skončí vysílání veřejnoprávních televizních stanic ve standardu DVB-T a začne vysílání v DVB-T2. Vlastní lokální balíček placených komerčních televizí v DVB-T2 by měl mít časem i Berlín. Společnost Media Broadcasting takto plánuje rozšířit programovou nabídku ve všech větších německých aglomeracích. K úplnému přechodu na DVB-T2 má v Německu dojít do roku 2019, kdy mobilní operátoři začnou naplno využívat uvolněné pásmo 700 MHz pro mobilní sítě nové generace. Německo toto pásmo vydražilo již v roce 2015.